Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η Eurobank ενισχύει τα κεφάλαια της 1,2 δισ. για να δαπανήσει 1,2 δισ – Τέλη 2019 θα έχει ολοκληρώσει deal 25 δισ

Η Eurobank ενισχύει τα κεφάλαια της 1,2 δισ. για να δαπανήσει 1,2 δισ – Τέλη 2019 θα έχει ολοκληρώσει deal 25 δισ
Η διοίκηση Καραβία, Καλαντώνη και Ιωάννου θα καταγραφεί ως η πλέον αποτελεσματική στο τραπεζικό σύστημα λόγω της εμπροσθοβαρούς αντιμετώπισης των NPEs.
Η Eurobank θα ολοκληρώσει εντός του χρονοδιαγράμματος που έχει ανακοινώσει το πλάνο εμπροσθοβαρούς μείωσης των NPEs και πριν το τέλος του 2019 θα έχει ολοκληρώσει deal 25 δισεκ. αποκτώντας πλεονέκτημα στα κρίσιμα stress tests του Ιουλίου 2020.
Όπως έχει τονιστεί η Eurobank μέσω ενός μεικτού σχήματος που περιλαμβάνει απορρόφηση της Grivalia, πώληση 2 δισεκ. στεγαστικών προβληματικών δανείων (pillar), τιτλοποίησης 7 δισεκ. NPEs (Cairo) και πώλησης της εταιρίας διαχείρισης FPS θα συγκεντρώσει 1,6 με 1,7 δισεκ. τα οποία θα έχουν θετική επίδραση στα κεφάλαια 1,3 δισεκ. ευρώ περίπου.
Από την Grivalia θα ενισχύσει τα κεφάλαια της κατά 900 εκατ ευρώ περίπου.
Από το σχήμα pillar, Cairo και πώληση FPS θα συγκεντρωθούν 600 με 700 εκατ τα οποία θα έχουν θετική επίδραση στα κεφάλαια 300 εκατ ευρώ.
Να σημειωθεί ότι οι ενδιαφερόμενοι όπως Fortress, Pimco, Elliot, Β2Capital κ.α. θα υποβάλλουν προσφορές μέσα με τέλη Ιουλίου 2019.
Άρα η Eurobank θα ενισχύσει τα κεφάλαια της κατά 1,2 δισεκ. ευρώ και από 4,8 δισεκ. θα εμφανίζει 6 δισεκ. ευρώ.
Ταυτόχρονα με όλο αυτό τον σχεδιασμό που θα καταλήξει σε ένα deal 25 δισεκ. καθώς αυτό θα είναι το ύψος των NPEs που θα διαχειρίζεται η FPS εκτιμάται ότι θα δαπανηθούν 1,2 δισεκ. ευρώ οπότε η Eurobank θα επιστρέψει στην ίδια κεφαλαιακή αφετηρία τα 4,8 δισεκ. αλλά θα έχει σε πολύ μεγάλο βαθμό εξυγιανθεί.
Η εξέλιξη αυτή δίνει πλεονέκτημα στην Eurobank στα νέα επερχόμενα stress tests του Ιουλίου 2020 τα οποία θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν και AQRs δηλαδή έλεγχο στοιχείων ενεργητικού.
Η διοίκηση Καραβία, Καλαντώνη και Ιωάννου θα καταγραφεί ως η πλέον αποτελεσματική στο τραπεζικό σύστημα λόγω της εμπροσθοβαρούς αντιμετώπισης των NPEs.
Ο Νίκος Καραμούζης μετά από μια μακρά και επιτυχημένη διαδρομή αποχωρεί από την Eurobank.
Αντικαταστάτης του στην θέση του Προέδρου της Eurobank θα είναι ο Γιώργος Ζανιάς η απόφαση έχει ληφθεί εδώ και πολύ καιρό.

Το Temenos κοστίζει 30-35 εκατ

Η Eurobank έχει αποφασίσει να αλλάξει τα μηχανογραφικά συστήματα στις θυγατρικές στο εξωτερικό χρησιμοποιώντας το Temenos.
Εκτιμάται ότι το κόστος θα φθάσει συνολικά 30-35 εκατ ευρώ.

Η Eurobank θα ενδιαφερόταν για την Alpha bank Κύπρου υπό όρους

Η Eurobank είναι η μόνη ελληνική τράπεζα με την πιο ουσιαστική παρουσία στο εξωτερικό.
Στην Κύπρο θα ενδιαφερόταν να εξαγοράσει την Alpha bank Κύπρου εφόσον πωλείτο εξυγιασμένη.
Η Alpha bank Κύπρου θα ακολουθήσει μοντέλο Eurobank Ελλάδος στην εμπροσθοβαρή μείωση των NPEs με σύσταση εταιρίας ειδικού σκοπού SPV.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης