Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Τζάνας (Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ): Επιτόπιο τροχάδην στο ΧΑ με το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στα εταιρικά αποτελέσματα

Τζάνας (Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ): Επιτόπιο τροχάδην στο ΧΑ με το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στα εταιρικά αποτελέσματα
Ευλόγως, η επενδυτική κοινότητα συνεχίζει να τηρεί στάση αναμονής με τη διακράτηση αυξημένων μετρητών να υιοθετείται από τους περισσότερους διαχειριστές
Το EWG δεν έβγαλε λευκό καπνό σε σχέση με την έγκριση της δόσης του 1 δισ. ευρώ στις αρχές Απριλίου.
Η κυβέρνηση ωστόσο έχει μια ακόμη ευκαιρία να συμφωνήσει με τους θεσμούς σε σχέση με το νομοθέτημα για την προστασία  των δανειοληπτών της 1ης κατοικίας μεταξύ 1-4 Απριλίου στην Αθήνα, καθώς το ζήτημα έχει αυξημένο πολιτικό βάρος προκαλώντας εύλογες τριβές.
Σε κάθε περίπτωση, την άλλη εβδομάδα η επενδυτική κοινότητα θα έχει μια πιο καθαρή εικόνα για τον αριθμό των δανειοληπτών που τελικά θα τύχουν προστασίας και για το πιθανολογούμενο δυσμενές αποτέλεσμα στα ίδια κεφάλαια των τραπεζών.
Ενόψει λοιπόν της συντηρούμενης αυτής αβεβαιότητας, το χρηματιστήριο τηρεί στάση αναμονής, με τις συναλλαγές να έχουν κατεβάσει ταχύτητα και τη μεταβλητότητα να είναι σε ελεγχόμενα επίπεδα.
Σκηνικό επιτόπιου τροχάδην δηλαδή, καθώς τα συναλλακτικά δεδομένα δεν επιτρέπουν την κίνηση του Γ.Δ. ψηλότερα από τις 730 μονάδες, αλλά παράλληλα, οι ρευστοποιήσεις τραπεζικών κυρίως τίτλων είναι λελογισμένες ώστε τα τεχνικά όρια της περιοχής των 710 μονάδων να παραμένουν  απόρθητα για την ώρα…
Το ενδιαφέρον στην παρούσα φάση και μέχρι να ξεκαθαρίσει το πολιτικό σκηνικό και να υπάρξει αυξημένη διάθεση για επιτάχυνση μεταρρυθμίσεων, επικεντρώνεται στις ανακοινώσεις των εταιρικών αποτελεσμάτων.
Αν και η ολοκλήρωσή τους θα απαιτήσει την υπομονή της επενδυτικής κοινότητας μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα, διαφαίνονται ήδη σαφείς ενδείξεις από τις οποίες προκύπτει: η διατήρηση ή η μικρή διαφοροποίηση του κύκλου εργασιών των εταιρειών.
Η διατήρηση ικανοποιητικού επιπέδου λειτουργικής κερδοφορίας (EBIDTA).
Η σημαντική αύξηση της καθαρή κερδοφορίας (προ ή μετά φόρων) για την πλειονότητα των εταιρειών.
Η δημιουργία ισχυρών ταμιακών ροών επιτρέποντας τη βελτιωμένη χρηματική διανομή, την διάθεση βελτιωμένου μερίσματος ή αυξημένης επιστροφής κεφαλαίων.
Οι επιδόσεις αυτές χαρακτηρίζουν τις εταιρείες με αυξημένη εξωστρέφεια και επομένως βελτιωμένες πωλήσεις εξωτερικού αλλά και εκείνες που δραστηριοποιούνται με «έξυπνο τρόπο» στην εσωτερική αγορά βελτιώνοντας τα μερίδιά τους αναπτύσσοντας στρατηγική αξιοποίησης περιουσιακών στοιχείων.
Διαγράφονται επομένως ελπιδοφόρες προοπτικές για τον απολογισμό των φετινών εταιρικών μεγεθών, τόσο για τους δεικτοβαρείς τίτλους όσο και για σημαντικό αριθμό εταιριών της μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης οι αποτιμήσεις των οποίων παραμένουν συχνά σε ελκυστικά επίπεδα.
Στο διεθνές περιβάλλον, οι εξελίξεις στη Βρετανία συντηρούν την αβεβαιότητα σε σχέση με το αυξημένο ενδεχόμενο ενός άτακτου Brexit, ενώ ακόμη και η ολική ανατροπή μέσω «άλλων πολιτικών εξελίξεων», όπως η προκήρυξη εκλογών ή ένα νέο δημοψήφισμα είναι σενάρια που συζητούνται.
Παράλληλα, ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπινγκ συνεχίζει τις δράσεις του με επισκέψεις σε ευρωπαϊκές χώρες για την προώθηση του επενδυτικού σχεδιασμού της Κίνας στο πλαίσιο του σχεδίου One belt-One road, από κοινού με τη συνέχιση των εμπορικών συνομιλιών με τις ΗΠΑ.
Έτσι, ουδείς μπορεί να αποφανθεί αν ο επόμενος κύκνος που θα αναδυθεί στο επενδυτικό περιβάλλον θα είναι «μαύρος» ή «λευκός», με αρνητικό ή θετικό απόηχο δηλαδή.
Ευλόγως, η επενδυτική κοινότητα συνεχίζει να τηρεί στάση αναμονής με τη διακράτηση αυξημένων μετρητών να υιοθετείται από τους περισσότερους διαχειριστές…

Δημήτρης Τζάνας
Δ/ντης Επενδύσεων Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης