Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman Sachs: «Διαφορετική» αυτή τη φορά η αντιστροφή της καμπύλης αποδόσεων στις ΗΠΑ – Δεν προβλέπει ύφεση

Goldman Sachs: «Διαφορετική» αυτή τη φορά η αντιστροφή της καμπύλης αποδόσεων στις ΗΠΑ – Δεν προβλέπει ύφεση
Η Goldman Sachs καθησυχάζει για την αντιστροφή της καμπύλης αποδόσεων στις ΗΠΑ 
Η πρόσφατη αντιστροφή της καμπύλης αποδόσεων για το κρατικό 3μηνο και 10ετές ομόλογο ΗΠΑ, δεν αποτελεί προπομπό ύφεσης όπως τις τελευταίες 7 φορές που παρατηρήθηκε, καθησυχάζουν οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs.
Όπως σημειώνεται στη σχετική έκθεση, αυτή τη φορά καταγράφονται ορισμένες διαφορές που καθιστούν το εν λόγω φαινόμενο «λιγότερο ισχυρό» σε ό,τι αφορά στην πρόβλεψη ύφεσης.
Αρχικά, η αντιστροφή δεν καταγράφηκε σε μία περίοδο νομισματικής σύσφιξης -η Federal Reserve έχει παύσει την αύξηση επιτοκίων- από τη Fed με στόχο την αποφυγή υπερθέρμανσης της οικονομίας.
Την ίδια στιγμή, όπως συνέβη στις προηγούμενες περιπτώσεις, δεν παρατηρήθηκε αυτή τη φορά αντιστροφή της καμπύλης αποδόσεων για το κρατικό 2ετές και 10ετές ομόλογο ΗΠΑ.
Αντιθέτως, η απόδοση στο 2ετές υποχωρεί, αν και πιο σταδιακά σε σύγκριση με το 10ετές.
Ο αναλυτής της Goldman, Alessio Rizzi, αποδίδει την αντιστροφή της καμπύλης αποδόσεων σε εξωτερικούς παράγοντες, όπως η χαλαρή νομισματική πολιτική από κεντρικές τράπεζες εκτός της Fed και τις προσδοκίες για αναιμικό πληθωρισμό και επιβράδυνση σε λοιπές μεγάλες οικονομίες.
Τα διαγράμματα:





www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης