Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μίνι Σύνοδος Macron, Merkel, Juncker με τον Κινέζι Xi στο Παρίσι - Διπλό το διακύβευμα για την ΕΕ

Μίνι Σύνοδος Macron, Merkel, Juncker με τον Κινέζι Xi στο Παρίσι - Διπλό το διακύβευμα για την ΕΕ
Παγιδευμένη στην κόντρα ΗΠΑ - Κίνας η ΕΕ
Τρεις από τους σημαντικότερους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ο Emmanuel Macron, η Angela Merkel και ο Jean Claude Juncker συναντήθηκαν σήμερα στο Παρίσι με τον πρόεδρο της Κίνας Xi Jinping, επιδιώκοντας να του παρουσιάσουν ενιαίο ευρωπαϊκό πρόσωπο απέναντι στα μεγάλα διεθνή ζητήματα, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Ο Γάλλος πρόεδρος, Emmanuel Macron, ζήτησε από τον Κινέζο ομόλογό του, Xi Jinping, να σεβαστεί την ενότητα της ΕΕ, την ώρα που υπάρχουν υποψίες ότι το Πεκίνο χρησιμοποιεί την επενδυτική του πολιτική για να διαιρέσει τις χώρες της Ευρώπης.
«Έχουμε διαφορές... Κανείς από εμάς δεν είναι αφελής», δήλωσε ο Macron σε δήλωσή του στο πλευρό του, τον Κινέζο πρόεδρο, ο οποίος που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στο Παρίσι.
«Όμως σεβόμαστε την Κίνα... και περιμένουμε φυσικά από τους μεγάλους εταίρους μας να σεβασθούν και εκείνοι την ευρωπαϊκή ενότητα, όπως και τις αξίες της» τόνισε ο Macron.
Ο Κινέζος πρόεδρος με την σειρά του έδωσε τη διαβεβαίωση ότι η Ευρώπη και η Κίνα «προχωρούν μαζί», παρά το γεγονός ότι ορισμένες φορές βρίσκονται σε «ανταγωνισμό» και ζήτησε οι σχέσεις τους «να μην διέπονται από καχυποψία».
«Βέβαια, υπάρχουν σημεία διαφωνίας, ανταγωνισμού, αλλά πρόκειται για θετικό ανταγωνισμό...
Προχωρούμε μαζί.
Δεν πρέπει η καχυποψία να μας κάνει να κοιτούμε αδιάκοπα προς τα πίσω», είπε ο Xi μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής του με τον Emmanuel Macron, την Angela Merkel και τον Jean Claude Juncker.

Merkel: Η Ευρώπη θέλει να ενταχθεί στο σχέδιο «Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος» της Κίνας, αλλά χρειάζεται αμοιβαιότητα

Ως ένα σημαντικό έργο στο οποίο οι Ευρωπαίοι θα ήθελαν να συμμετάσχουν χαρακτήρισε η Γερμανίδα καγκελάριος, Angela Merkel, το σχέδιο της Κίνας «Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος», αλλά τόνισε ότι απαιτείται αμοιβαιότητα από το Πεκίνο.
«Εμείς, σαν Ευρωπαίοι, θέλουμε να διαδραματίσουμε έναν ενεργό ρόλο (στο έργο), όμως αυτό πρέπει να οδηγήσει σε μια ορισμένη αμοιβαιότητα και εξακολουθούμε να μαχόμαστε γι’ αυτό», δήλωσε σήμερα (26/3/2019) η Merkel μετά από συνομιλίες με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Emmanuel Macron, τον πρόεδρο της Κίνας, Xi Jingping, και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jean-Claude Juncker.
Σημειώνεται ότι tο κινεζικό επενδυτικό σχέδιο «Μια ζώνη, ένας δρόμος» εστιάζει κυρίως σε επενδύσεις σε υποδομές: δρόμους, λιμάνια, σιδηροδρομικές συνδέσεις, αεροδρόμια, τηλεπικοινωνίες.
Παράλληλα, αναφερθείσα στις εμπορικές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Κίνα και τις ΗΠΑ, η Γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε πω

Διπλό διακύβευμα

Το διακύβευμα της σημερινής συνάντησης (που διεξάγεται πριν από την επόμενη σύνοδο κορυφής ΕΕ-Κίνας στις Απριλίου στις Βρυξέλλες) είναι διπλό για την γηραιά ήπειρο: η Ευρώπη πρέπει να λάβει θέση απέναντι στην Κίνα ως αξιόπιστος συνομιλητής για να την πείσει να εντάξει τις οικονομικές και διπλωματικές της φιλοδοξίες στους κανόνες του πολυμερισμού στις διεθνείς σχέσεις και να προσπαθήσει να ενώσει μία Ευρώπη διαιρεμένη απέναντι στις ορέξεις του Πεκίνου, το οποίο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαρακτηρίζει «συστημικό ανταγωνιστή».
Η Ευρωπαϊκή Ένωση αισθάνεται παγιδευμένη ανάμεσα στον Donald Trump και την «συμβασιουχική» προσέγγιση που επιφυλάσσει για τις διεθνείς σχέσεις από την μία πλευρά, και τη κινεζική εξάπλωση, στο πλαίσιο του προγράμματος «Νέοι Δρόμοι του Μεταξιού» και των μαζικών της επενδύσεων παντού στον κόσμο και στην Ευρώπη, όπως στην Ιταλία, που είναι η τελευταία χώρα που υπέκυψε στην κινεζική γοητεία.
«Ο κόσμος περνά πρωτοφανείς μεταβολές: η Κίνα, η Γαλλία και η Ευρώπη βρίσκονται όλες σε μία κρίσιμη στιγμή της ανάπτυξής τους», δήλωσε χθες ο Xi Jinping, κατά την πρώτη ημέρα της επίσημης επίσκεψής του στην Γαλλία, αφού πέρασε εν τω μεταξύ από την Ιταλία και το Μονακό.
Την ώρα που η Γαλλία επιδιώκει να θέσει τον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής στο κέντρο της αναβίωσης του πολυμερούς συστήματος στις διεθνείς σχέσεις, ο Xi δήλωσε: «Έρχομαι στη Γαλλία με την βούληση να εργασθώ ώστε η στρατηγική μας σύμπραξη να είναι στην αιχμή των διακυβευμάτων του καιρού μας».
Από την έλευση του Donald Trump στον Λευκό Οίκο, ο Xi Jinping θέλει να παρουσιάζεται ως κλασικός παράγοντας της συνεννόησης των χωρών.
Ο κομμουνιστής ηγέτης επευφημήθηκε μάλιστα στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός από την αφρόκρεμα του παγκόσμιου οικονομικού φιλελευθερισμού.
Ωστόσο, το σχέδιο των συγκοινωνιακών υποδομών προς την Δύση, η υπερβολικά διμερής του προσέγγιση, με την διαπραγμάτευση με κάθε μία χώρα χωριστά, και οι επενδύσεις σε στρατηγικά assets ανησυχούν και διαιρούν την Ευρώπη, όπου η Κίνα έχει επενδύσει τουλάχιστον 145 δισεκατομμύρια ευρώ από το 2010.
«Η Ευρώπη έχει επείγουσα ανάγκη αξιόπιστης στρατηγικής απέναντι στην Κίνα», δήλωσε την Κυριακή ο γερμανός ευρωπαίος επίτροπος G. Oettinger, λέγοντας για παράδειγμα ότι βλέπει «με ανησυχία ότι στην Ιταλία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, υποδομές στρατηγικής σημασίας όπως ηλεκτρικά δίκτυα, σιδηροδρομικές γραμμές υψηλής ταχύτητας ή λιμάνια δεν βρίσκονται πλέον σε ευρωπαϊκά, αλλά σε κινεζικά χέρια».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης