Πετρόπουλος: Ρύθμιση για 120 δόσεις ακόμα και χωρίς τη συγκατάθεση των θεσμών - Δεν θα δοθούν αναδρομικά φέτος

Πετρόπουλος: Ρύθμιση για 120 δόσεις ακόμα και χωρίς τη συγκατάθεση των θεσμών - Δεν θα δοθούν αναδρομικά φέτος
Θα αφορά όσες εισφορές έχουν δημιουργηθεί έως τις 31/12/2016, η ωφέλεια θα είναι κατά μέσο όρο μέχρι και 60% είπε ο κ.Πετρόπουλος
Την θέση ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στη ρύθμιση των 120 δόσεων για τις οφειλές σε ασφαλιστικά ταμεία ακόμα και χωρίς τη συγκατάθεση των θεσμών διατύπωσε ο υφυπουργός Εργασίας, Τ. Πετρόπουλος, ο οποίος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να δοθεί δώρο Πάσχα στους συνταξιούχους.
«Μέσα στον Απρίλιο θα καταθέσουμε το σχετικό νομοσχέδιο ώστε να ισχύσει από τη δημοσίευση στο ΦΕΚ μέχρι το τέλος Απριλίου.
Θα αφορά όσες εισφορές έχουν δημιουργηθεί μέχρι 31/12 2016.
Η ωφέλεια θα φτάσει κατά μέσο όρο μέχρι και 60%» είπε μιλώντας στο ραδιόφωνο του 24/7 ο κ.Πετρόπουλος, ο οποίος κατέστησε σαφές ότι «η ρύθμιση των 120 δόσεων δεν αφορά τις εισφορές του 2019» και ότι «όποιος δεν τις καταβάλλει κάθε μήνα θα κριθεί ως κακόπιστος».
«Το συνολικό ποσό των οφειλών είναι 16,2 δισ. και αφορά 900.000 ανθρώπους.
Από αυτούς οι 80.000 δεν μπορούν να πάρουν σύνταξη και επιτέλους θα πάρουν.
Πρόκειται για ελεύθερους επαγγελματίες, επιστήμονες και αγρότες.
 Θα ενταχθούν και οφειλές επιχειρήσεων σε δεύτερο χρόνο» είπε ο κ.Πετρόπουλος.
«Εμείς θα προχωρήσουμε στη ρύθμιση των 120 δόσεων είτε συμφωνήσουν είτε όχι οι θεσμοί.
Αλλά πιστεύω ότι θα συμφωνήσουν γιατί δεν θα προκύψει δημοσιονομικό πρόβλημα.
Ακόμη και ο τεχνικός σύμβουλος του ΔΝΤ που βρισκόταν με το υπουργείο συμφωνούσε και δεν του το επέτρεψαν οι κεντρικοί παράγοντες.
Η χώρα έχει την ευχέρεια να πάρει αυτό το μέτρο.
Το έχουμε τεκμηριώσει.
Ιδεολογικό είναι το ζήτημα των πιστωτών.
Όπως και η ΝΔ δεν θα ήθελε να ψηφίσει αυτή τη ρύθμιση, αλλά θα αναγκαστεί τελικά να την ψηφίσει» υποστήριξε ο υφυπουργός Εργασίας, ο οποίος τόνισε ότι «όποιος οφείλει εισφορές για τα έτη 2017-2018 θα πρέπει να τις καλύψει τώρα στη βάση της τρέχουσας ρύθμισης».
Ο κ. Πετρόπουλος τόνισε ότι δεν υπάρχει μείωση των εσόδων του ΕΦΚΑ αλλά αντίθετα υπάρχει αύξηση τον Ιανουάριο Φεβρουάριο ενώ σχετικά με τα αναδρομικά, ανέφερε ότι «η καταβολή τους πρέπει να εγγραφεί στον προϋπολογισμό γιατί αυτό αποτελεί συνταγματική υποχρέωση», αποκλείοντας έτσι το ενδεχόμενο να καταβληθούν φέτος. «Υπάρχουν αγωγές που είναι βόμβα αν ευδοκιμήσουν» τόνισε ο κ.Πετρόπουλος, ο οποίος σχετικά με τις συντάξεις χηρείας, υποστήριξε πως ότι μέσα στον Απρίλιο θα ψηφιστεί νομοσχέδιο για να μην πάψει η καταβολή συντάξεων χηρείας από τον Μάιο.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS