Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γιατί η Ευρώπη ανησυχεί για το κύμα των κινεζικών επενδύσεων; - Τι προτείνουν Γερμανία και Γαλλία για το "2020 made in china"

Γιατί η Ευρώπη ανησυχεί για το κύμα των κινεζικών επενδύσεων; - Τι προτείνουν Γερμανία και Γαλλία για το
Οι πραγματικές ανησυχίες για τις κινεζικές επενδύσεις ξεπερνούν πλέον τα ζητήματα της ασφάλειας και της άμυνας
Δεν είναι λίγες οι φορές που ο διάλογος για τις μαζικές εξαγορές και επενδύσεις της Κίνας στην Ευρώπη καταλήγει στο ζήτημα της ασφάλειας.
Είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια ένα κύμα κινεζικών εταιρειών έχουν κατακλίσει την ευρωπαϊκή αγορά με αρκετούς να αναρωτιούνται «ποιος κερδίζει τελικά από αυτές τις επενδύσεις».
Όπως αναφέρουν οι Financial Times οι μυστικές υπηρεσίες στη Βρετανία και τη Γερμανία ανησυχούν πλέον ανοιχτά για τις συνέπειες που έχουν οι κινεζικές εταιρείες, όπως η Huawei, στα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας 5G.
Η ανησυχία αυτή οδήγησε μια αντιπροσωπεία από το Βερολίνο να επισκεφθεί την Κίνα για να διαπραγματευτεί ένα σύμφωνο αντικατασκοπείας.
Ωστόσο, οι πραγματικές ανησυχίες για τις συμφωνίες αυτές ξεπερνούν την ασφάλεια και την άμυνα.
Την περασμένη εβδομάδα, ο γερμανός υπουργός οικονομίας Peter Altmaier πρότεινε η Γερμανία να νομοθετήσει έτσι ώστε η κυβέρνηση να μπορεί να λαμβάνει άμεσα μερίδια από τη συμμετοχή των κινεζικών εταιρειών σε βασικούς τομείς της επιχειρηματικότητας.
Κι ενώ οι λεπτομέρειες παραμένουν ασαφείς, η ιδέα είναι να δημιουργηθεί ένα κρατικό ταμείο το οποίο θα κατέχει προσωρινά μετοχές σε ιδιωτικές εταιρείες προκειμένου να καθυστερήσει ακόμη και να ακυρώσει ξένες εξαγορές.
Ιδιαίτερα σε τομείς όπως η πολιτική άμυνας ή ασφάλειας και ο γερμανός υπουργός οικονομικών είναι γνωστής της βιομηχανικής στρατηγικής.
Τον περασμένο μήνα, με τον γάλλο ομόλογό του Bruno Le Maire, παρουσίασε ένα κοινό μανιφέστο για μια τέτοια πολιτική. Σε αυτό αναφέρεται ότι τόσο η Γερμανία όσο και η Γαλλία πρέπει να εστιάσουν σε τομής όπως η τεχνητή νοημοσύνη και η παραγωγή κυψελών μπαταρίας.
Το νέο ταμείο αφορά προς το παρόν μόνο τη διατήρηση της εθνικής ασφάλειας.
Στόχος του είναι να αποφευχθεί η κατάσταση που «έζησε» η γερμανική κυβέρνηση το 2016 όταν μια κινεζική εταιρεία, η Midea, αγόρασε τον Kuka, έναν κατασκευαστή βιομηχανικών ρομπότ με έδρα το Άουγκσμπουργκ.
Ο πραγματικός φόβος ήταν απλός: η Κίνα κατάφερε με την εξαγορά του Kuka να υπερισχύσει έναντι όλων των άλλων ανταγωνιστών της όχι μόνο στην Κίνα αλλ΄ακαι στη Δύση λόγω της υψηλής τεχνολογίας που διέθετε ο Kuka.
Αυτό ίσως να μην είχε τόσο μεγάλη σημασία, μερικές δεκαετίες πριν όταν το Πεκίνο δεν είχε μεγάλη επιρροή στην παγκόσμια σκηνή.
Αλλά στις μέρες έχει τεράστια σημασία καθώς η Κίνα δεν είναι μόνο το ένα τέταρτο της παγκόσμιας οικονομίας αλλά και ότι οι ηγέτες της έχουν αναγκάσει την παγκόσμια οικονομία να «χορεύει» στους ρυθμούς τους με την πολιτική του "2025 Made in China".
Στόχος αυτής της πολιτικής είναι να καταστούν οι κρατικές κινεζικές επιχειρήσεις που χρηματοδοτούνται από το κράτος να κυριαρχήσουν στην παγκόσμια αγορά υψηλής τεχνολογίας τα επόμενα χρόνια.

Ποιός ευνοείται από τις κινεζικές επενδύσεις στην Ευρώπη

Το σχέδιο του Altmaier αν και δεν έχει ακόμη τεθεί σε ισχύ βρίσκεται σε καλό στάδιο υλοποίησης.
Η γερμανική κυβέρνηση έχει ήδη ενεργήσει ad hoc για να εμποδίσει μια παρόμοια κατάσταση. Πέρυσι, έδωσε εντολή στην KfW, την κρατική επενδυτική τράπεζα, να αναλάβει ποσοστό 20% στο 50Hertz, ένα φορέα παροχής ηλεκτρικής ενέργειας υψηλής τάσης, για να προλάβει έναν κινεζικό κρατικό επενδυτή.
Άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις άρχισαν επίσης να καθιστούν αυστηρότερες τις διαδικασίες ελέγχου. Ακόμη και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιδιώκει να καθιερώσει τη δική της διαδικασία για τον έλεγχο των άμεσων επενδύσεων.
Ένας τρόπος για να καθοριστεί αυτό το δικαίωμα θα ήταν η Κίνα να γίνει πιο δίκαιη, διευκολύνοντας την είσοδο ξένων εταιρειών και στη δική της αγορά.
Στο πλαίσιο αυτό, πριν από μόλις ένα μήνα το Εθνικό Λαϊκό Κογκρέσο της Κίνας ψήφισε έναν νόμο για τις ξένες επενδύσεις που προβλέπει μια πιο δίκαιη μεταχείριση. Όμως, οι επενδυτές παραμένουν σκεπτικοί καθώς κανείς δεν γνωρίζει ακόμη πως θα λειτουργήσει στην πράξη αυτή η νομοθεσία.
Το Πεκίνο θα μπορούσε επίσης να εγκαταλείψει τη χρηματοδότηση της Ευρώπης και των αμερικανικών επενδυτικών κεφαλαίων, με μοναδικό σκοπό την απομάκρυνση δυτικών εταιρειών που διαθέτουν ενδιαφέρουσα τεχνολογία και πνευματική ιδιοκτησία ενώ παραμένουν κάτω από το ραντάρ.
Αυτό δημιουργεί το φάσμα κάποιων μυστικών οδηγιών "Made in China".
Το πρόβλημα με τη χρήση της εθνικής ασφάλειας ως κάλυψης είναι ότι μπορεί να οδηγήσει σε έκρηξη πολιτικής παρέμβασης.
Οι κυβερνήσεις όχι μόνο θα παρεμβαίνουν σε τοπικό επίπεδο αλλά μπορεί να οδηγήσει σε ένα όργιο υπερπληθωριστικής παρέμβασης, καταστρεπτική για τις επενδύσεις. Κάτι που συμβαίνει ήδη.
Οι κινεζικές επενδύσεις στις 28 χώρες της ΕΕ υποχώρησαν στα 17,3 δισ. ευρώ πέρυσι από 37,2 δισ. ευρώ πριν από δύο χρόνια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης