Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γαλλικό «μπλόκο» στην υποψηφιότητα του Jens Weidmann για την προεδρία της ΕΚΤ

Γαλλικό «μπλόκο» στην υποψηφιότητα του Jens Weidmann για την προεδρία της ΕΚΤ
Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Bruno Le Maire υπονόησε, πως ο επικεφαλής της Bundesbank δεν είναι ο κατάλληλος για την προεδρία της ΕΚΤ
Η δεύτερη ισχυρότερη οικονομία της Ευρωζώνης φαίνεται να εγείρει σοβαρές ενστάσεις για την ανάδειξη του Jens Weidmann στη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).
Σε μία όχι και τόσο συνηθισμένη παρέμβασή του ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Bruno Le Maire, υπονόησε πως ο επικεφαλής της Bundesbank δεν διαθέτει τα εχέγγυα, που απαιτεί το Παρίσι για τον διάδοχο του Mario Draghi.
O Le Maire ξεκαθάρισε, πως η Γαλλία απαιτεί για το συγκεκριμένο αξίωμα, κάποιον που θα έχει παρόμοιο «θάρρος» με το αντίστοιχο του Draghi ενώ παράλληλα εξήρε την αποφασιστικότητα του Ιταλού τραπεζίτη, όπως αυτή εκφράστηκε με το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE).
Η αναφορά αυτή εξελήφθη ως αιχμή για τον Weidmann, ο οποίος ήταν σφοδρός επικριτής της πολιτικής Draghi και σίγουρα δεν αντιπροσωπεύει τη «συνέχεια», που επιζητά το Παρίσι στη διοίκηση της ΕΚΤ, επισημαίνει το Bloomberg.
«Η θητεία του Draghi έχει αλλάξει βαθιά την προσέγγιση της άσκησης νομισματικής πολιτικής στην Ευρωζώνη», δήλωσε ο Bruno Cavalier, οικονομολόγος της Oddo BHF.
«Ο μοναδικός υποψήφιος που θα αντιπροσωπεύει μία διακοπή στην προσέγγιση αυτή είναι ο Weidmann», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Οι διαπραγματεύσεις για τη διαδοχή του Draghi στην προεδρία της ΕΚΤ θα διεξαχθούν βέβαια από τον πρόεδρο Emmanuel Macron και όχι από τον Le Maire.
Ωστόσο, οι παρατηρήσεις του υπουργού Οικονομικών υπογραμμίζουν τη δυσκολία που αντιμετωπίζει ο Weidmann, προκειμένου να πείσει τους άλλους ισχυρούς παράγοντες της Ευρωζώνης, πως μπορεί να κινηθεί πέραν των γερμανικών υποδείξεων.
«Είμαι βέβαιος ότι ο Le Maire στόχευσε τον Weidmann», δήλωσε ο Dirk Schumacher, οικονομολόγος της Natixis.
«Είναι σαφές ότι ο Weidmann έχει μια δύσκολη μάχη μπροστά του, γιατί δίνει την εντύπωση σωστά ή λανθασμένα ότι είναι πολύ δογματικός», πρόσθεσε.
Η διαδοχή είναι πιθανό να παραμείνει ανεπίλυτο ζήτημα μέχρι μετά τις ευρωπαϊκές εκλογές στις 26 Μαΐου, όταν και θα καλυφθούν βασικά αξιώματα, συμπεριλαμβανομένου αυτού του προέδρου της Κομισιόν.
Υπενθυμίζεται, πως ο Draghi εγκαταλείπει την προεδρία της ΕΚΤ στις αρχές Νοεμβρίου.
Η παρέμβαση του Le Maire την Τετάρτη (20/3/2019), απαντώντας σε ερωτήσεις στο κοινοβούλιο, είναι η πιο ειλικρινής έκφραση των γαλλικών ενστάσεων στην υποψηφιότητα Weidmann, αν και ο Macron δεν έχει τοποθετηθεί επ’ αυτού ακόμη.
«Η οικονομική κατάσταση της Ευρωζώνης δεν θα ήταν η ίδια αν υπήρχε κάποιος άλλος, διαφορετικός από τον Mario Draghi, ο οποίος θα είχε λιγότερο θάρρος και μικρότερη σαφήνεια στην πολιτική του», δήλωσε ο Le Maire.
«Η επιλογή των  κατάλληλων προσώπων για τις θέσεις ευθύνης, είναι απολύτως ουσιαστικό ζήτημα.
Η Γαλλία είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της», σημείωσε με νόημα ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών.
Ο Weidmann, που θεωρούνταν το προηγούμενο διάστημα ως ο επικρατέστερος για τη θέση του Draghi, είδε τις προοπτικές του να εξασθενούν, όταν ο συμπατριώτης του  Manfred Weber επελέγη από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα ως υποψήφιος για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Παρόλα αυτά, η υποψηφιότητά του για την  ΕΚΤ έλαβε ώθηση, όταν η Γερμανία αποφάσισε να μην πιέσει για το αξίωμα του επικεφαλής οικονομολόγου της κεντρικής τράπεζας και ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας, Giovanni Tria, επιβεβαίωσε τη θετική στάση της Ρώμης απέναντι στον πρόεδρο της Bundesbank.  
Άλλοι πιθανοί υποψήφιοι για τη θέση του Draghi είναι ο διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας Francois Villeroy de Galhau, ο  Benoit Coeure μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Φινλανδίας Olli Rehn και ο προκάτοχός του Erkki Liikanen.
Παρά τις γαλλικές ενστάσεις, ο 50χρονος Weidmann παραμένει ένας σημαντικός υποψήφιος, ικανός να επικρατήσει, αν η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel αποφασίσει να πιέσει για το διορισμό του πρώην οικονομικού συμβούλου της.
«Ένας Γερμανός πρόεδρος της ΕΚΤ είναι αυτό που περιμένουν οι Γερμανοί ψηφοφόροι από τον ισχυρότερο πολιτικό της Ευρώπης την τελευταία δεκαετία», γράφει σε άρθρο του αυτή την ο Jacob Funk Kirkegaard στο Peterson Institute for International Economics.
«Παρά το γεγονός πως η γερμανική οικονομία είναι η ισχυρότερη της Ευρώπης, κανείς Γερμανός μέχρι σήμερα δεν κατείχε το αξίωμα του προέδρου της ΕΚΤ, του ισχυρότερου οικονομικού θεσμού στην Ένωση.
Τώρα ίσως έφθασε η ώρα για έναν Γερμανό πρόεδρο», επισήμανε.
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης