Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

S&P: Επιβεβαιώνεται σε «Α» η Ισπανία - Θετικό παραμένει το outlook

S&P: Επιβεβαιώνεται σε «Α» η Ισπανία - Θετικό παραμένει το outlook
Αμετάβλητες οι αξιολογήσεις της Ισπανίας από την S&P Global Ratings
Σε «Α» και «Α-2» επιβεβαίωσε τη μακροπρόθεσμη και βραχυπρόθεσμη -αντίστοιχα- πιστοληπτική ικανότητα της Ισπανίας η S&P Global Ratings, διατηρώντας τις θετικές προοπτικές (outlook).
Ο αμερικανικός οίκος σημειώνει πως οι αξιολογήσεις εξισορροπούν τις σταθερές προοπτικές της οικονομίας, συνοδευόμενες από πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών και αξιόπιστη νομισματική πολιτική από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), αλλά και το υψηλό εξωτερικό και δημόσιο χρέος της χώρας.
Παρά το πολιτικό αδιέξοδο, η ισπανική οικονομία παρουσιάζει καλές οικονομικές επιδόσεις.
Οι πρόωρες εκλογές, κατά την άποψη του οίκου, ενδέχεται να μην παρέχουν ξεκάθαρη εντολή στην επόμενη κυβέρνηση, γεγονός που θα μπορούσε να βλάψει την οικονομία μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.
Ο Πρωθυπουργός Pedro Sanchez ανακοίνωσε ότι οι πρόωρες εκλογές θα διεξαχθούν στις 28 Απριλίου 2019.
Ταυτόχρονα, οι πολιτικές εντάσεις στην Καταλονία θα επιμείνουν, υπογραμμίζεται.
«Λαμβάνοντας υπόψη το κατακερματισμένο πολιτικό τοπίο της Ισπανίας, δεν αναμένουμε ότι οι πρόωρες εκλογές θα δώσουν μια αποτελεσματική εντολή στην επόμενη κυβέρνηση. Πιστεύουμε λοιπόν ότι είναι απίθανο να επιλυθούν βραχυπρόθεσμα οι διαρθρωτικές οικονομικές προκλήσεις της Ισπανίας, συμπεριλαμβανομένης της υψηλής ανεργίας και του σημαντικού ελλείμματος κοινωνικής ασφάλισης.
Ωστόσο, αυτές οι πολιτικές διαιρέσεις δεν έχουν επιβραδύνει τις οικονομικές επιδόσεις της Ισπανίας, συμπεριλαμβανομένης της ανάκαμψης της αγοράς εργασίας της.
Παρά τις ενδείξεις επιβράδυνσης της ανάπτυξης σε βασικούς εμπορικούς εταίρους, η ισπανική οικονομία αποδίδει καλά.
Οι εξαιρετικά ευνοϊκές οικονομικές συνθήκες και η ισχύς της εγχώριας ανάκαμψης έχουν αυξήσει τις εισαγωγές, μειώνοντας τη συμβολή των καθαρών εξαγωγών στην οικονομική ανάπτυξη.
Το παραπάνω, παράλληλα με την άνοδο των τιμών πετρελαίου, εξηγεί την πρόσφατη μείωση του πλεονάσματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών.
Στο 14,4% στα τέλη του 2018, το ποσοστό ανεργίας στην Ισπανία είναι το δεύτερο υψηλότερο στην Ευρώπη μετά την Ελλάδα, αν και είναι πολύ χαμηλότερο από το ανώτατο επίπεδο του 2013, 26,9%.
Ωστόσο, αναμένουμε ότι οι ευκαιρίες απασχόλησης θα αυξηθούν, αν και ένα μεγάλο μέρος των νέων θέσεων εργασίας που δημιουργούνται είναι προσωρινές και η πρόσφατη σημαντική αύξηση του κατώτατου μισθού (κατά 22,3% στα 900 ευρώ το μήνα) θα μπορούσε να μειώσει τον ρυθμό», αναφέρεται.
Αναλυτικά, οι προβλέψεις του οίκου για την οικονομία:

Image
Image
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης