Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

DBRS: Επιβεβαιώνεται σε «Α» η αξιολόγηση της Ισπανίας - Σταθερό το trend

DBRS: Επιβεβαιώνεται σε «Α» η αξιολόγηση της Ισπανίας - Σταθερό το trend
Αμετάβλητες οι αξιολογήσεις της Ισπανίας από τη DBRS Ratings
Σε «Α» και «R-1 (low)» επιβεβαίωσε τη μακροπρόθεσμη και βραχυπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα -αντίστοιχα- της Ισπανίας η DBRS Ratings, διατηρώντας τις σταθερές προοπτικές (trend).
Ο καναδικός οίκος κάνει λόγο για ισχυρή εγχώρια ζήτηση, ανθεκτική αύξηση του ΑΕΠ σε ένα ασθενέστερο εξωτερικό περιβάλλον, μειωμένο χρέος, ισχυρές οικονομικές προοπτικές για τα επόμενα δύο χρόνια που, όμως, μετριάζονται από την εξασθένηση της εξωτερικής ζήτησης.
Η αξιολόγηση υποστηρίζεται από τη μεγάλη και διαφοροποιημένη οικονομία, τον ανταγωνιστικό τομέα των εξαγωγών και την ένταξη στην Ευρωζώνη.
Αντίθετα, ο υψηλός δείκτης δημόσιου χρέους παραμένει βασικός αρνητικός παράγοντας για την αξιολόγηση.
Η υψηλή εξάρτηση της Ισπανίας από τη χρηματοδότηση από το εξωτερικό είναι, επίσης, πηγή ευπάθειας.
«Τα τελευταία χρόνια, ο πολιτικός κατακερματισμός έχει οδηγήσει σε λιγότερο σταθερές κυβερνήσεις και εμπόδισε τη σταθερή χάραξη πολιτικής.
Σε αυτό το πλαίσιο, αφού απέτυχε να συγκεντρώσει αρκετή κοινοβουλευτική στήριξη για να περάσει ο προϋπολογισμός του 2019, ο πρωθυπουργός Pedro Sánchez ζήτησε να διεξαχθούν πρόωρες γενικές εκλογές στις 28 Απριλίου 2019.
Με την πιθανή άνοδο του ακροδεξιού κόμματος Vox, η DBRS αναμένει η επόμενη κοινοβουλευτική περίοδος να είναι ακόμη πιο κατακερματισμένη από την τρέχουσα.
Αν και η πολιτική αβεβαιότητα θα μπορούσε να παραμείνει αυξημένη για μήνες, δεν αναμένονται απότομες αλλαγές στην οικονομική ή φορολογική πολιτική.
Ωστόσο, εάν η δημοσιονομική ατζέντα καθυστερήσει μετά τις εκλογές και τη δημιουργία μιας νέας κυβέρνησης, η καθυστέρηση αυτή θα μπορούσε να παρεμποδίσει τη δυνατότητα των μελλοντικών κυβερνήσεων να εφαρμόσουν τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση των εναπομενουσών ανισορροπιών και την αντιμετώπιση ενδεχόμενων δυσμενών διαταραχών», σχολιάζεται.
Παράλληλα, η οικονομική κατάσταση του ισπανικού τραπεζικού συστήματος εξακολουθεί να ενισχύεται.
Η πώληση των προβληματικών περιουσιακών στοιχείων από τα τραπεζικά ιδρύματα, εν μέσω ευνοϊκότερων συνθηκών της οικονομίας και της αγοράς ακινήτων, οδήγησε σε σημαντική βελτίωση της ποιότητας του ενεργητικού.
Για παράδειγμα, τα NPLs υποχώρησαν στο 5,8% του συνόλου των δανείων μέχρι το τέλος του 2018, από 7,8% το προηγούμενο έτος, με CET1 στο 11,3% το 3ο τρίμηνο του 2018.
Ο οίκος αναμένει επιβράδυνση της ανάπτυξης στο 2,2% το 2019, από 2,5% και 3% το 2018 και το 2017, αντίστοιχα.
Το δημοσιονομικό έλλειμμα θα υποχωρήσει στο 2,5% (από 2,7% και 3,1% τα δύο προηγούμενα χρόνια), ενώ το δημόσιο χρέος εκτιμάται πως θα συρρικνωθεί στο 96% του ΑΕΠ το τρέχον έτος, από 96,9% και 98,1% το 2018 και το 2017, αντίστοιχα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης