Τελευταία Νέα
Οικονομία

Γράφεται από την αρχή το σχέδιο προστασίας της κύριας κατοικίας - Εντατικές τηλεδιασκέψεις έως το EWG 25 Μαρτίου

Γράφεται από την αρχή το σχέδιο προστασίας της κύριας κατοικίας - Εντατικές τηλεδιασκέψεις έως το EWG 25 Μαρτίου
Μετά το EWG το νομοσχέδιο στην Βουλή
Πίσω έκανε τελικά η κυβέρνηση, επιλέγοντας να μην καταθέσει μονομερώς το νομοσχέδιο για τη προστασία της κύριας κατοικίας, όπως αρχικά είχε διαρρεύσει και να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.
Οι τηλεδιασκέψεις, σε τεχνικό αλλά και σε ανώτερο επίπεδο, με τους δανειστές θα είναι μαραθώνιες μέσα στο Σαββατοκύριακο σε μια προσπάθεια να βρεθεί η χρυσή τομή στις κρίσιμες παραμέτρους του νέου πλαισίου.
Από χθες πάντως καταγράφεται μια τακτική υποχώρηση της κυβέρνησης απέναντι στις ατσάλινες θέσεις των δανειστών είναι ότι το νέο πλαίσιο που θα αντικαταστήσει τον νόμο  Κατσέλη, ο οποίος έχει λήξει από τις 28 Φεβρουαρίου, δεν θα πρέπει να έχει τις παθογένειες του προηγούμενου αφήνοντας εκτός προστασίας τους στρατηγικούς κακοπληρωτές.
Η ελληνική πλευρά δέχεται να κατέβει το όριο αξίας της κύριας κατοικίας στις 180.000 ευρώ, ωστόσο το κρίσιμο πεδίο είναι το κριτήριο της οφειλής όπου σύμφωνα με τους ευρωπαίους πρέπει να περιοριστεί στις 50.000 ευρώ.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ζητήθηκε από τις ελληνικές αρχές να μεταφερθεί όλο το «στοκ» των εκκρεμών αιτήσεων του νόμου Κατσέλη στο νέο πλαίσιο, κάτι που απορρίφθηκε αμέσως από τους θεσμούς.
Το κλειδί πάντως είναι τα επιχειρηματικά δάνεια.
Η κυβέρνηση δεν θέλει να εξαιρεθούν της ρύθμισης και τα επιχειρηματικά δάνεια.
Δέχεται όμως να υπάρξουν μεγαλύτεροι περιορισμοί, όχι αυτοί που ζητούν ΕΚΤ και SSM, αλλά ούτε και επιμένει στις αρχικές της προθέσεις.
Εκ κατακλείδι όλα δείχνουν το  περιβόητο σχέδιο προστασίας της κύριας κατοικίας των δανειοληπτών γράφεται και πάλι από την αρχή για να μπορέσει να το παρουσιάσει στο EuroWorkingGroup (EWG) την Δευτέρα, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης.
Αν τελικά το νομοσχέδιο κατατεθεί την Τρίτη μετά το EWG στην βουλή η κυβέρνηση θα αποδυθεί σε ένα αγώνα δρόμου για να προλάβει να ψηφιστεί πριν την 1η Απριλίου ή το αργότερο, ως το Eurogroup της 5ης Απριλίου.
Καθοριστική για τις εξελίξεις θεωρείται η γνωμοδότηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Χωρίς την σύμφωνη γνώμη για το νέο πλαίσιο  είναι εξαιρετικά αμφίβολο να το Eurogroup της 5ης Απριλίου λάβει θετική απόφαση για το την δόση του 1 δισ. ευρώ από τα ελληνικά ομόλογα.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης