Πολιτική

Σειρά επαφών με στελέχη της ΕτΕπ στο Λουξεμβούργο είχε ο Γιώργος Πατούλης

Σειρά επαφών με στελέχη της ΕτΕπ στο Λουξεμβούργο είχε ο Γιώργος Πατούλης
Σειρά επαφών με στελέχη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕτΕΠ), στην έδρα της στο Λουξεμβούργο, είχε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης
Σειρά επαφών με στελέχη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕτΕΠ), στην έδρα της στο Λουξεμβούργο, είχε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), Γιώργος Πατούλης.
Στο επίκεντρο των συναντήσεων βρέθηκαν η παροχή χρηματοδοτικών εργαλείων στην Αυτοδιοίκηση Α' και Β' βαθμού για την υλοποίηση αναπτυξιακών προγραμμάτων για τις τοπικές κοινωνίες, αλλά και η υλοποίηση στρατηγικών σχεδιασμών για την επίτευξη των ευρωπαϊκών στόχων σε ό,τι αφορά την κλιματική αλλαγή και γενικότερα το περιβάλλον.
Ειδικότερα, ο κ. Πατούλης συναντήθηκε με τον αντιπρόεδρο Άντριου Μακ Ντάουελ, αρμόδιο για χρηματοδοτικά προγράμματα σε Ελλάδα.
Επίσης συμμετείχε σε σύσκεψη με επικεφαλής τον προϊστάμενο του τμήματος Χρηματοδοτήσεων για Ελλάδα και Κύπρο, Ιωάννη Καλτσά και τη συμμετοχή του προϊσταμένου του τμήματος Αστικής Ανάπτυξης της ΕτΕΠ Τζέρι Μασκούτ και υψηλόβαθμων στελεχών της Τράπεζας Επενδύσεων.
Στο επίκεντρο βρέθηκαν ζητήματα που σχετίζονται με την αντιμετώπιση κρίσιμων ζητημάτων που παραμένουν άλυτα και βρίσκονται σε οριακό σημείο, όπως είναι η διαχείριση των στερεών αποβλήτων και η αντιπλημμυρική θωράκιση των πόλεων.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΚΕΔΕ, ο κ. Πατούλης, επικαλούμενος την ανεπαρκή χρηματοδότηση των ΟΤΑ από πόρους της κεντρικής κυβέρνησης λόγω της υπάρχουσας δημοσιονομικής κατάστασης, τόνισε πως αυτό έχει ως συνέπεια να διατηρούνται οι παθογένειες και να «παγώνει» η υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων με αναπτυξιακό πρόσημο.
Επίσης, υπογράμμισε τη σημασία αξιοποίησης των χρηματοδοτικών εργαλείων της ΕτΕΠ από την Περιφέρεια, με στόχο την ισότιμη ανάπτυξη των 66 δήμων της Αττικής, επισημαίνοντας ότι «είναι προφανές πως η σημερινή Διοίκηση δεν αξιοποίησε αυτές τις δυνατότητες για να διαχειριστεί αποτελεσματικά κρίσιμα ζητήματα όπως η διαχείριση των απορριμμάτων και η διευθέτηση των όμβριων υδάτων, στερώντας από την Αττική κάθε αναπτυξιακή προοπτική».
Ειδικότερα, τόνισε πως θα ήταν χρήσιμο να δρομολογηθεί μία συνεργασία της Περιφέρειας με την ΕτΕΠ, με στόχο την αξιοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων από το τμήμα χορηγήσεων για έργα πνοής, όπως είναι και αυτό της διαχείρισης απορριμμάτων.
Παράλληλα, αναφέρθηκε στην ανάγκη εκπόνησης εκπαιδευτικών προγραμμάτων για την ανακύκλωση σε σχολεία, αλλά και επιδότησης των δήμων, προκειμένου να είναι σε θέση να υλοποιούν τους στόχους της ανακύκλωσης.
Ακόμη, εστίασε στη σημασία εκπόνησης περιφερειακών προγραμμάτων για νέες υποδομές, δράσεις και διαθέσιμους πόρους, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην επενδυτική πλατφόρμα URBIS, μια συμβουλευτική υπηρεσία της ΕτΕΠ σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία αφορά το σχεδιασμό αστικών επενδύσεων και σχετίζεται με το σχεδιασμό επενδυτικών σχεδίων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης