Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Η λογική ή ένα καλά στημένο πολιτικό παιχνίδι για την πρώτη κατοικία

tags :
Η λογική ή ένα καλά στημένο πολιτικό παιχνίδι για την πρώτη κατοικία
Το προσχέδιο του νομοσχεδίου για την πρώτη κατοικία αναμενόταν σήμερα στη Βουλή
Η λογική φαίνεται πως τελικώς έχει επικρατήσει στο στρατόπεδο της κυβέρνησης αφού όπως φαίνεται το  νέο πλαίσιο προστασίας δεν θα κατατεθεί στη Βουλή χωρίς να δοθεί το πράσινο φως από τους θεσμούς.
Το προσχέδιο του νομοσχεδίου αναμένονταν να κατατεθεί σήμερα στη Βουλή το οποίο βέβαια δεν θα είχε την τελική του μορφή.
Στη ζυγαριά φαίνεται πως ξαναμπήκε το πλαίσιο της πρώτης κατοικίας και το σενάριο το οποίο ήθελε την κυβέρνηση να καταθέτει μονομερώς το προσχέδιο χωρίς την έγκριση των θεσμών. Οι επιπτώσεις οι όποιες θα επακολουθούσαν με την μονομερή αυτή ενέργεια θα ήταν σαφώς αρνητικές .Με την δόση των 970 εκατομμύριων από τα κρατικά ομόλογα να χάνεται και συζητήσεις για την πρόωρη αποπληρωμή των δάνειων του ΔΝΤ να πηγαίνουν περίπατο. Ένα από τα ¨μεγάλα¨ σχέδια του κυρίου Τσίπρα άλλωστε είναι διώξει το Ταμείο προεκλογικά γεγονός που θα αποτελέσει μέρος του πολιτικού του αφηγήματος ακόμα και ως αντιπολίτευση εάν χάσει τις επερχόμενες εκλογές .
Παρότι τα πράγματα πριν την τελευταία τηλεδιάσκεψη έδειχναν ότι υπήρχε σοβαρή εμπλοκή παρόλα αυτά σύμφωνα με πληροφορίες από την πλευρά των θεσμών φαίνεται πως υπήρξε κλίμα συμβιβασμού .Άλλωστε την Τέταρτη βγήκε λευκός καπνός για συμβιβασμό από την πλευρά των θεσμών με τον επικεφαλής Ντέκλαν  Κοστελο να εμφανίζεται  αισιόδοξος ότι μπορεί να βρεθεί κοινή λύση έως το Eurogroup της 5ης Απριλίου παρόλο ότι υπάρχουν ακόμη σοβαρές διαφορές .
Άλλωστε το σενάριο αυτό, δηλαδή ο συμβιβασμός στο παραπέντε  ήταν από  την αρχή  στο τραπέζι. Στο παραπέντε  βέβαια περιμένουμε πως  η κοινή λύση βολεύει και πολιτικά τον κύριο Τσίπρα ως προς τις περαιτέρω υποχωρήσεις που θα πρέπει να κάνει και δεν τον ¨ξεγυμνώνει¨ εντελώς  αλλά και τους  θεσμούς να βάζουν νερό στο κρασί τους.
Και  το σενάριο συνεχίζει με το κύριο Τσίπρα να μην κλωτσάει τελικά την καρδάρα με το γάλα και να ξεσηκώνει θύελλα αντιδράσεων από τους θεσμούς αλλά να έρχεται το οκ από τους δανειστές και να παίρνουμε και την δόση των 970 εκατομμύριων στο Eurogroup της 5ης Απρίλιου αφού έχει προηγηθεί η ¨σκληρή¨ διαπραγμάτευση.
Η χρονική στιγμή πάντως είναι που βάζει και τα ερωτηματικά. Προφανώς ,εξ αρχής φαινόταν ότι ο κύριος Τσίπρας δεν θα έκαιγε έτσι απλά  το χαρτί της πρώτης κατοικίας, ένα από τα βασικότερα πολιτικά του όπλα. Άλλωστε η όλη πορεία για το διάδοχο πλαίσιο με διάφορες καθυστερήσεις και διαπραγματεύσεις επί των διαπραγματεύσεων και η τακτική του ζητάω πολλά  για να πάρω ότι καλύτερο μπορώ και διαρροές για μονομερείς ενέργειες  υποδεικνύουν ένα καλά στημένο πολιτικό παιχνίδι στις πλάτες των ¨κόκκινων¨ δανειοληπτών με συμπαίκτες  μάλιστα και εκ των θεσμών ώστε να διασφαλιστεί έστω η παρακαταθήκη του κυρίου Τσίπρα.

Αθανασία Ακριβού
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης