Σε χαμηλό 4 μηνών η τουρκική λίρα, σε άνω των 5,7 ανά δολάριο ΗΠΑ

Σε χαμηλό 4 μηνών η τουρκική λίρα, σε άνω των 5,7 ανά δολάριο ΗΠΑ
Σε χαμηλό 4 μηνών η τουρκική λίρα 
Στα χαμηλότερα επίπεδα που έχουν παρατηρηθεί από τα τέλη Νοεμβρίου 2018 υποχωρεί σήμερα (22/3) η τουρκική λίρα, στον απόηχο της νέας κόντρας μεταξύ Άγκυρας και Ουάσιγκτον.
Παράλληλα, αρνητικά λειτουργούν η μειωμένη ζήτηση για το νόμισμα από πλευράς εγχώριων τραπεζών.
Στις 17:30, η ισοτιμία διαμορφώνεται σε περίπου 5,7 λίρες ανά δολάριο ΗΠΑ, όταν νωρίτερα ξεπέρασε και το προαναφερθέν όριο.
Βέβαια, απέχει από το ιστορικό χαμηλό του 6,89, τον περασμένο Αύγουστο.

Image

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Rejep Tayip Erdogan, εξαπέλυσε πυρά κατά του προέδρου των ΗΠΑ, Donald Trump, ο οποίος υποστήριξε ότι έχει έρθει η ώρα να αναγνωριστεί η κυριαρχία του Ισραήλ επί των Υψιπέδων του Γκολάν.
«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε τη νομιμοποίηση της κατοχής των Υψιπέδων του Γκολάν» τόνισε σε ομιλία του σε συνεδρίαση του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας ο Erdogan, αναφέροντας πως οι δηλώσεις αυτές του Trump απειλούν με μια ακόμα κρίση την περιοχή.
Αντιδράσεις όμως υπήρξαν και από τη Ρωσία, η οποία σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών αναφέρει ότι οι ΗΠΑ θα παραβιάσουν τις αποφάσεις του ΟΗΕ, αν αναγνωρίσουν την κυριαρχία του Ισραήλ επί των Υψιπέδων του Γκολάν, ενώ και η κυβέρνηση της Συρίας καταδίκασε τις δηλώσεις Trump, υποστηρίζοντας πως θα χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα μέσα για να ανακαταλάβει την περιοχή.
Αλλά και το Ιράν χαρακτήρισε τις δηλώσεις Trump απαράδεκτες.
Η τοποθέτηση αυτή αποτελεί μια δραματική μεταστροφή της πολιτικής των ΗΠΑ για την αμφισβητούμενη αυτή περιοχή, την οποία κατέλαβε το Ισραήλ το 1967 στον πόλεμο των 6 ημερών και προσάρτησε το 1981, κίνηση που δεν έχει αναγνωριστεί από τη διεθνή κοινόητα.
Υπενθυμίζεται πως στα μέσα του περασμένου Νοεμβρίου οι ΗΠΑ, για πρώτη φορά, καταψήφισαν μια απόφαση των Ηνωμένων Εθνών στην οποία αναφερόταν ότι η προσάρτηση του Γκολάν από το Ισραήλ θεωρείται «άκυρη και μη γενόμενη».

Λίγο νωρίτερα, επισημαίνεται, η Fitch Ratings προχώρησε σε επί τα χείρω αναθεώρηση της πρόβλεψης για την τουρκική οικονομία (ΒΒ, αρνητικό outlook), αναμένοντας πλέον συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 1,1% το 2019, έναντι προηγούμενης εκτίμησης για ύφεση 0,6%.
Μάλιστα, ο αμερικανικός οίκος αναμένει η μετέπειτα ανάκαμψη να είναι σταδιακή.
Ο οίκος επικαλείται για την απόφασή του την απότομη συρρίκνωση του τουρκικού ΑΕΠ το τέταρτο τρίμηνο 2018, κατά 2,4%, που «προσγείωσε» τον ρυθμό ανάπτυξης για το σύνολο του περασμένου έτους στο 2,6%, η χαμηλότερη επίδοση από το 2009.
Επιπλέον, αναφέρει ότι η γειτονικής χώρα είναι εκτεθειμένη και στην οικονομική επιβράδυνση της Ευρωζώνης.
Αρνητικά στο κλίμα συμβάλλουν η πολιτική κατάσταση της χώρας -με όλες τις εξουσίες συγκεντρωμένες στον πρόεδρο Recep Tayyip Erdogan-, οι γεωπολιτικές εντάσεις και η αποδυνάμωση της λίρας, αν και έχει ανακάμψει από τη «βουτιά» του Αυγούστου 2018.
Στα θετικά συμπεριλαμβάνεται η απότομη βελτίωση του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, με το έλλειμμα να μειώνεται στα 21,6 δισεκ. δολάρια το δωδεκάμηνο έως τα τέλη Ιανουαρίου, από 57 δισεκ. στα τέλη Ιουνίου 2018.
Ο πληθωρισμός παρέμεινε υψηλός, στο 19,7% τον Φεβρουάριο 2019, με τη Fitch να αναμένει επίδοση 15% για το τέλος του 2019, αντανακλώντας τόσο την αδύναμη εγχώρια ζήτηση όσο και τις αναθεωρήσεις των προβλέψεων για τις συναλλαγματικές ισοτιμίες.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS