Τελευταία Νέα
Πολιτική

Economist: Ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές - Ο Τσίπρας ενδιαφέρεται για την παρακαταθήκη του

Economist: Ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές - Ο Τσίπρας ενδιαφέρεται για την παρακαταθήκη του
Ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις επικείμενες εθνικές εκλογές «βλέπει» ο Economist
Την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές προδικάζει το Economist με αφορμή και τις δημοσκοπήσεις σε άρθρο του με τίτλο «ο ΣΥΡΙΖΑ, το κυβερνών κόμμα, οδεύει προς εκλογική ήττα».
Ωστόσο, στο δημοσίευμα σχολιάζεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνησε καλύτερα απ' ό,τι περίμεναν πολλοί.
«Για έναν άνδρα  που βρίσκεται ενώπιον της επερχόμενης εκλογικής του εξαφάνισης, ο 44χρονος πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας, φαίνεται όσο ατάραχος έμοιαζε ο Σωκράτης όταν ετοιμαζόταν να πιει το κώνειο» επισημαίνει ο αρθρογράφος αναφερόμενος στις δημοσκοπήσεις που δείχνουν ήττα του ΣΥΡΙΖΑ ενώ οι περισσότερες «δίνουν» διψήφια διαφορά σε σχέση με το πρώτο κόμμα, τη ΝΔ.
Ο ίδιος σε δηλώσεις του υποστηρίζει ότι οι δημοσκοπήσεις κάνουν λάθος.
«Έχουν αρνητικό ρεκόρ.
Την περίοδο του δημοψηφίσματος προέβλεπαν μικρή διαφορά.
Στην πραγματικότητα, όμως, κερδίσαμε με 61,3%» υποστηρίζει ο Έλληνας πρωθυπουργός.
«Οι επόμενες εθνικές εκλογές στην Ελλάδα πρέπει να έχουν γίνει έως τον Οκτώβριο (αν και πολλοί πιστεύουν ότι θα διεξαχθούν πρόωρες μαζί με τις ευρωεκλογές στις 26 Μαΐου) και ο ίδιος σε μια συνέντευξη στον Economist φαίνεται να ενδιαφέρεται περισσότερο για την παρακαταθήκη του παρά για το μέλλον,
Για να είμαι δίκαιος, αυτό δεν είναι κακό» επισημαίνεται στο δημοσίευμα.
Όσον αφορά το χρόνο διεξαγωγής των εκλογών ο Αλέξης Τσίπρας δηλώνει στο περιοδικό ότι «δεν θα κάνω πρόωρες εκλογές γιατί θέλω να δείξω ότι είμαστε μια χώρα κανονικότητας.
Για εμένα το πιο σημαντικό επίτευγμα είναι ότι έχουμε επιστρέψει σε μια κανονική κατάσταση.
Έχουμε δείξει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κόμμα των συμβιβασμών και ο ηγέτης στην κεντροαριστερά.
Είμαστε ένα κόμμα που ανήκει στην ευρωπαϊκή κυβέρνηση της κυβερνώσας αριστεράς.
Και όταν κυβερνάς, χρειάζεται να κάνεις συμβιβασμούς».

Η εξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ

«Η εξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ από την ριζοσπαστική αριστερά στην κεντροαριστερά δεν πείθει τους πάντες» σημειώνει ο Economist και επικαλείται δηλώσεις τραπεζίτη ότι «δομικά το κόμμα αυτό δεν ενδιαφέρεται να ενθαρρύνει τις επενδύσεις».
Όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά στο άρθρο «το μεγαλύτερο κομμάτι της δημοσιονομικής προσαρμογής από τον ΣΥΡΙΖΑ αφορούσε την υψηλότερη φορολογία στη μεσαία τάξη αντί για τον περιορισμό της σπατάλης ή την προώθηση νέων ιδιωτικοποιήσεων».
Ο Economist στο άρθρο αναγνωρίζει ότι έχει υπάρξει βελτίωση στη συλλογή φόρων αλλά την ίδια ώρα υπογραμμίζει ότι «έχουν γίνει λίγα πράγματα από τον ΣΥΡΙΖΑ για την προώθηση της παραγωγικότητας στην Ελλάδα».
«Για την ώρα υπάρχει δυνατότητα πλεονασμάτων στην οικονομία αλλά σύντομα θα χρειαστούμε πολλές περισσότερες επενδύσεις αν θέλουμε ανάπτυξη» προσθέτει ο ίδιος τραπεζίτης.

Ο Μητσοτάκης και τα οικονομικά της ΝΔ

Όσον αφορά τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο άρθρο αναφέρεται «έχει νοικοκυρέψει τα οικονομικά της ΝΔ μεταφέροντας την έδρα των κεντρικών γραφείων της και μειώνοντας έτσι το ενοίκιο κατά 90%».
Ειδική αναφορά γίνεται στις «υποσχέσεις» του κ. Μητσοτάκη για μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεις, αλλά προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων.
«Κληρονόμησα ένα πολιτικό κόμμα σε βαθιά κρίση και ανέστρεψα αυτήν την πορεία», αναφέρει ο κ. Μητσοτάκης στον Economist.
Πάντως, το περιοδικό εκτιμά ότι «οι πραγματικές προκλήσεις για τον Κυριάκο Μητσοτάκη μπορεί να προκύψουν μετά την νίκη του, από το κόμμα του, που, όπως ακριβώς έκανε ο κ. Τσίπρας, θα πρέπει να το αλλάξει».
Και αυτό διότι, όπως ισχυρίζεται ο αρθρογράφος, πολλοί Έλληνες κατηγορούν τη ΝΔ για παρεοκρατικό καπιταλισμό και απροθυμία να κάνει την αυτοκριτική της για την οικονομική κρίση.
Αναδεικνύει επίσης και τον ισχυρισμό του κ. Τσίπρα ότι «ο κ. Μητσοτάκης υποχώρησε στη δεξιά πτέρυγα του κόμματός του», καθώς και ότι «προσπάθησε αλλά απέτυχε να σταματήσει τον ΣΥΡΙΖΑ να αναγνωρίσει τον βόρειο γείτονα της Ελλάδας με το συμβιβαστικό όνομα Βόρεια Μακεδονία».



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης