Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Επιβεβαιώνεται σε «Β-» η Τράπεζα Κύπρου - Θετικό παραμένει το outlook

Fitch: Επιβεβαιώνεται σε «Β-» η Τράπεζα Κύπρου - Θετικό παραμένει το outlook
Αμετάβλητες οι αξιολογήσεις της Τράπεζας Κύπρου από τη Fitch 
Σε «Β-» και «b-» επιβεβαίωσε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα και αξιολόγηση βιωσιμότητας -αντίστοιχα- της Τράπεζας Κύπρου (BoC) η Fitch Ratings, διατηρώντας τις θετικές προοπτικές (outlook).
Σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο, οι αξιολογήσεις αντικατοπτρίζουν την χαμηλή ποιότητα του ενεργητικού, την περιορισμένη κερδοφορία, αλλά και το βελτιωμένο προφίλ χρηματοδότησης και τα επαρκή αποθέματα ρευστότητας.
Η εξαγγελθείσα τιτλοποίηση ενός μεγάλου χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων δανείων (έργο Helix, 2,65 δισ. ευρώ) θα ολοκληρωθεί στις αρχές του 2ου τριμήνου μετά την έγκριση της ΕΚΤ και, ως εκ τούτου, έχει οριστεί θετικό outlook, επισημαίνεται.
Το οutlook αντανακλά, επίσης, τις προσδοκίες ότι ο όγκος των προβληματικών περιουσιακών στοιχείων θα συνεχίσει να μειώνεται με λογικούς ρυθμούς μεσοπρόθεσμα.
«Αναμένουμε ότι η ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού της BoC θα συνεχίσει να βελτιώνεται, δεδομένου του ιστορικού της στρατηγικής όσον αφορά τα προβληματικά δάνεια και το ανακοινωθέν κυβερνητικό σχέδιο στήριξης των δανειοληπτών.
Από το τέλος του 2014 έως τα τέλη του 2018, η BoC μείωσε τα NPEs κατά περίπου 70%, συμπεριλαμβανομένης της συναλλαγής Helix.
Παρόλα αυτά, ο δείκτης παρέμεινε πολύ υψηλός, στο 36% στο τέλος του 2018», σημειώνεται.
«Ο CET1 ανήλθε σε 13,5%.
Το προφίλ χρηματοδότησης της BoC συνέχισε να επωφελείται από την αύξηση καταθέσεων κατοίκων, αλλά κυρίως από τη συναλλαγή Helix, καθώς ο λόγος ακαθάριστων χορηγήσεων/καταθέσεων βελτιώθηκε στο 80% περίπου στο τέλος του 2018, από 105% στο τέλος του 2017».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης