Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Reuters: Να «παγώσουν» την παράδοση των F 35 στην Τουρκία μελετούν οι ΗΠΑ

tags :
Reuters: Να «παγώσουν» την παράδοση των F 35 στην Τουρκία μελετούν οι ΗΠΑ
Έντονες αντιδράσεις στις ΗΠΑ για την πρόθεση της Άγκυρας να προχωρήσει στην αγορά των S-400
Οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να «παγώσουν» την παράδοση των μαχητικών αεροσκαφών F-35 στην Τουρκία λόγω της απόφαση της Άγκυρας να προμηθευθεί το ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα S – 400 μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, το οποίο υποστηρίζει ότι αυτό θα ήταν ένα ηχηρό μήνυμα της Ουάσινγκτον προς την Τουρκία ότι δεν μπορεί να έχει και τα αμερικανικά μαχητικά και το ρωσικό οπλικό σύστημα.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι  ΗΠΑ βρίσκονται κοντά στο να λάβουν την οριστική τους απόφαση, καθώς φαίνεται πως δεν έχουν καταφέρει να πείσουν τον πρόεδρο Erdogan ότι αγοράζοντας το ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των F -35.
«Οι S -400 είναι ένας υπολογιστής.
Τα F -35 είναι εξίσου ένας υπολογιστής.
Δεν μπορείς να «εγκλωβίζεις» τον υπολογιστή σου στον υπολογιστή του αντιπάλου σου» ανέφερε μιλώντας στο Reuters η Katie Wheelbarger, βοηθός υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ σε θέματα διεθνούς ασφάλειας.
Το δημοσίευμα υποστηρίζει ότι αν και δεν υπάρχουν ακόμα αποφάσεις, Αμερικάνοι αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν ότι η Ουάσινγκτον μελετά το σενάριο να σταματήσει τα βήματα εκείνα που είναι σε εξέλιξη προκειμένου η Τουρκία να παραλάβει τα F -35, που κατασκευάζονται από την Lockheed Martin Corp.
Σύμφωνα με την Wheelbarger, οι ΗΠΑ μελετούν διάφορα σενάρια προκειμένου να δώσουν ένα σαφές μήνυμα στην Τουρκία ότι εννοούν σοβαρά αυτά που λένε ενώ άλλος Αμερικάνος αξιωματούχος ανέφερε πως υπάρχουν και εναλλακτικά σενάρια που μπορούν να αφορούν π.χ. την κατασκευή των κινητήρων των F – 35 που γίνεται στο Εσκισεχίρ της Τουρκίας χωρίς όμως να δίνει περαιτέρω λεπτομέρειες.
«Εάν η Τουρκία απομακρυνθεί από το πρόγραμμα των F -35, θα αποτελέσει τη σοβαρότερη κρίση στις σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών εδώ και δεκαετίες» αναφέρει ο Bulent Aliriza, διευθυντής του προγράμματος Τουρκία στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών, αν και το δημοσίευμα επισημαίνει πως οι σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας κλονίζονται και από τις διαφορετικές στρατηγικές που έχουν στη Συρία, στο Ιράν.
«Το «πάγωμα» των F -35 είναι το σύμπτωμα, όχι η αιτία του προβλήματα μεταξύ των δύο κρατών» υποστηρίζει ο Aliriza.
Μάλιστα Αμερικάνοι αξιωματούχοι, μιλώντας υπό καθεστώς ανωνυμίας, εκφράζουν τον προβληματισμό τους για την απομάκρυνση της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ και τη βελτίωση των σχέσεων της με τη Ρωσία, ενώ δεν κρύβουν και την ανησυχία τους για την παρουσία Ρώσων σε τουρκικές βάσεις, όπου κατασκευάζονται τμήματα των F – 35.
Όπως επισημαίνει το Reuters, οι σχέσεις των δύο κρατών θα μπορούσαν να επιδεινωθούν περισσότερο, εάν η Άγκυρα προχωρήσει τη συμφωνία με τη Μόσχα για τους S -400, καθώς σε αυτήν την περίπτωση η Τουρκία θα βρισκόταν αντιμέτωπη με τις αμερικανικές κυρώσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης