Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τσίπρας: Γέφυρα συνεργασίας και σταθερότητας η ενέργεια στην Αν. Μεσόγειο - Τα οφέλη του αγωγού EastMed

Τσίπρας: Γέφυρα συνεργασίας και σταθερότητας η ενέργεια στην Αν. Μεσόγειο - Τα οφέλη του αγωγού EastMed
Η τριμερής Ελλάδας, Ισραήλ και Κύπρου δεσμεύθηκε για περαιτέρω σύσφιξη της συνεργασίας της
Ως γέφυρα συνεργασίας και σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο χαρακτήρισε την ενέργεια, ο Έλληνας πρωθυπουργός, κατά τη συνάντησή του με τον Ισραηλινό ομόλογό του, τον πρόεδρο της Κύπρου αλλά και τον υπ. Εξωτερικών των ΗΠΑ, όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές.
Στην τριμερή, συνεχίζουν οι εν λόγω πηγές, συζητήθηκε εκτενώς και το κόστος του EastMed, το οποίο υπολογίζεται ότι θα φθάσει στα έξι δισ. ευρώ, ενώ θεωρείται ένας εκ των ασφαλέστερων αγωγών παγκοσμίως γιατί θα είναι σε μεγάλο βάθος, επομένως και απρόσβλητος από ενδεχόμενες τρομοκρατικές ενέργειες.
Επιπλέον, αναμένεται ότι το μέγεθος του αγωγού μπορεί να διπλασιαστεί γιατί θα πρέπει να μεταφέρει ακόμη μεγαλύτερες ποσότητες που θα βρεθούν στις έρευνες που γίνονται στο Ισραήλ.
Σημειώνεται ότι στην πρώτη φάση του EastMed συμμετέχουν αποκλειστικά οι 4 (Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ και η Ιταλία, η οποία θα υπογράψει σύντομα) με τη στήριξη των ΗΠΑ.
Σε επόμενη φάση ωστόσο θα υπάρξει συνεργασία και με τρίτες χώρες (κυρίως Αίγυπτο αλλά και χώρες του Κόλπου).
Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός του Ισραήλ –σύμφωνα, πάντα, με ελληνικές κυβερνητικές πηγές- ρητά ότι εάν τον κατασκευάσουμε σημαίνει ότι έχουμε δεσμευθεί για να τον προστατεύσουμε.
Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ τόνισε ότι για τις ΗΠΑ έχει δυνητικά μεγάλη εμπορική σημασία, αλλά η βασική σημασία του είναι στον τομέα της ασφάλειας και της σταθερότητας. Για αυτό το λόγο και δεσμεύθηκε να στηρίξει μέσω ενεργειακών κολοσσών των ΗΠΑ και να τους ξεκαθαρίσει τη σημασία που έχει ο αγωγός για τη σταθερότητα και την ασφάλεια.
Με το έργο του EastMed ενισχύεται η ασφάλεια και η σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης