Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Τι ξέχασε να μας πει ο Κ. Σημίτης

Τι ξέχασε να μας πει ο Κ. Σημίτης
Ούτε ίχνος αυτοκριτικής από τον πρώην πρωθυπουργό
Άλλη μια εμφάνιση - παρέμβαση η οποία προκάλεσε αίσθηση πραγματοποίησε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης.
Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είναι ιδιαίτερα δραστήριος το τελευταίο διάστημα, την ώρα που κορυφώνονται οι ζυμώσεις στην κεντροαριστερά, εν όψει του μπαράζ των εκλογικών αναμετρήσεων των ερχόμενο Μάιο, με το βλέμμα στη  «μάχη των μαχών» που δεν είναι άλλη από τις εθνικές εκλογές.
Αυτή τη φορά μίλησε σε εκδήλωση που οργάνωσαν στη Θεσσαλονίκη το Δίκτυο «Σύγχρονοι Δημοκράτες» και ο υποψήφιος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, με τη στήριξη του Κινήματος Αλλαγής, Χρήστος Παπαστεργίου.
Ο Κώστας Σημίτης περιέγραψε με μελανά χρώματα τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.
Άσκησε σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση κατηγορώντας την για παλαιοκομματικές μεθόδους και δημαγωγία, επιτέθηκε στον Δ. Παπαγγελόπουλο, τον Γ. Βαρουφάκη, ενώ προειδοποίησε για τον κίνδυνο να καταρρεύσουν οι τράπεζες και να χαθούν οι καταθέσεις.
Ωστόσο για άλλη μια φορά ο κ. Σημίτης, ο οποίος από τους υποστηρικτές του εμφανίζεται περίπου ως ιερό τοτέμ, όπως και άλλοι πρώην πρωθυπουργοί, «ξέχασε» να κάνει την αυτοκριτική του.
Όταν έχεις κυβερνήσει αυτό τον τόπο για 8 χρόνια, όταν κορυφαίοι υπουργοί σου βρίσκονται στη φυλακή, όταν η χώρα έχει χρεοκοπήσει, όταν στο ταμείο του κόμματός σου έμπαιναν «μαύρα» δισεκατομμύρια από τη Siemens, όταν έχεις στην πλάτη σου τη «φούσκα» του χρηματιστηρίου, τα Ίμια, την παράδοση του Οτσαλάν, όταν σε κατηγορούν ως τον «αρχιερέα της διαπλοκής», οφείλεις να κάνεις την αυτοκριτική σου.
Γιατί είναι προφανές πως κάτι πήγε στραβά.
Η λίστα είναι μακρά και περιλαμβάνει πολλές απαντήσεις στο ερώτημα «τι οδήγησε την Ελλάδα στη χρεοκοπία».  
Ο Κώστας Σημίτης έχει κάθε δικαίωμα ως πρώην πρωθυπουργός και πολίτης αυτής της χώρας να ασκεί κριτική στην πολιτική της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα και κάθε κυβέρνησης.
Όμως την ίδια ώρα, οφείλει απαντήσεις.
Οφείλει να μιλήσει για τα πεπραγμένα της διακυβέρνησής του, θετικά και αρνητικά.
Οφείλει να αναλάβει την πολιτική ευθύνη για όσα συνέβησαν κάτω από τη μύτη του, από τη στιγμή που διατείνεται ότι δεν είχε ιδέα για τις παράνομες δραστηριότητες των υπουργών του και του κόμματός του.
Αυτό θα έκανε ένας πρώην πρωθυπουργός ο οποίος σέβεται τον εαυτό του και τους πολίτες που τον εμπιστεύτηκαν.
Οι πρώην πρωθυπουργοί δεν είναι ιερά τοτέμ που βρίσκονται σε κάποιο ψηλό ράφι και απαγορεύεται να τους αγγίξεις.
Οφείλουν να δίνουν εξηγήσεις για τα πεπραγμένα τους και όχι να εμφανίζονται ως τιμητές χωρίς παρελθόν.

Μαρία Παπαδάτου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης