Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Rabobank: Οι εμπορικές διαμάχες θα γιγαντωθούν σε περίπτωση συνεργασίας Κίνας και ευρωπαϊκών χωρών

Rabobank: Οι εμπορικές διαμάχες θα γιγαντωθούν σε περίπτωση συνεργασίας Κίνας και ευρωπαϊκών χωρών
Το σχόλιο της Rabobank για τις εξελίξεις και τις αγορές
Οι εμπορικές διαμάχες θα γιγαντωθούν σε περίπτωση σύναψης συμφωνιών μεταξύ Κίνας και ευρωπαϊκών χωρών, αναφέρει σε σχόλιό της η Rabobank, με αφορμή την επικείμενη επίσκεψη του Προέδρου Xi Jinping στη Γηραιά Ήπειρο.
Όπως σημειώνεται, Ιταλός αξιωματούχος ανέφερε ότι η Ρώμη θα υπογράψει μη δεσμευτικό μνημόνιο συνεργασίας με το Πεκίνο για επίσημη έγκριση του project-μαμούθ «Belt and Road Initiative», ύψους 1 τρισεκ. δολαρίων.
Αν και η ταλανιζόμενη Ιταλία αγωνίζεται ενδέχεται να είναι πρόθυμη να λάβει επενδυτική ώθηση από την Κίνα, σημειώνεται ότι πρόσφατα δημοσιευμένο έγγραφο της ΕΕ χαρακτήριζε την Κίνα ως «οικονομικό ανταγωνιστή» και «συστημικό αντίπαλο που προωθεί εναλλακτικά πρότυπα διακυβέρνησης».
«Τούτου λεχθέντος, εάν η Ιταλία και άλλες χώρες της ΕΕ προχωρήσουν σε νέες συμφωνίες που ενδεχομένως ενισχύουν την επιρροή της Κίνας, ο Πρόεδρος Donald Trump ενδέχεται να ανοίξει ένα νέο μέτωπο στον εμπορικό πόλεμο, επιβάλλοντας δασμούς στα αυτοκίνητα από Ευρώπη.
Σε περίπτωση που συμβεί αυτό το αρνητικό σενάριο, το πολωνικό ζλότι και τα λοιπά νομίσματα αναδυόμενων οικονομιών στην περιοχή της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης θα είναι ιδιαίτερα ευάλωτα, καθώς η περιοχή της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης αποτελεί ουσιαστικά κέντρο για τους Γερμανούς κατασκευαστές αυτοκινήτων», σχολιάζει η ολλανδική τράπεζα.
Η Rabobank δεν παραλείπει να σχολιάσει και τις εξελίξεις γύρω από το Brexit.
Όπως σημειώνει, η στερλίνα είχε ένα ασταθές ξεκίνημα για την εβδομάδα, μετά την αναζωπύρωση της πολιτικής αβεβαιότητας σχετικά με το Brexit.
Παρά τις προσπάθειες, η Theresa May απέτυχε να πείσει τους οργισμένους βουλευτές των Tories και DUP να υποστηρίξουν τη συμφωνία της.
Σύμφωνα με την τράπεζα, τεχνικά, το Ηνωμένο Βασίλειο κατευθύνεται προς ένα άτακτο Brexit, καθώς η συμφωνία απόσυρσης απορρίφθηκε δύο φορές από το κοινοβούλιο, το οποίο «δεν φαίνεται να ξέρει τι θέλει πραγματικά» εκτός από την άρνηση της συμφωνίας της κας May.
Εάν οι βουλευτές δεν εγκρίνουν νομοθεσία για την επέκταση του άρθρου 50, το Ηνωμένο Βασίλειο θα εγκαταλείψει την ΕΕ χωρίς συμφωνία.
«Τις επόμενες ημέρες, η πίστη μεταξύ των επενδυτών στην ικανότητα των Βρετανών βουλευτών να λάβουν ορθολογικές αποφάσεις, θα μπορούσε να εξασθενίσει γρήγορα και να προκαλέσει ένα μεγάλο sell-off στη στερλίνα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης