Τελευταία Νέα
Οικονομία

Οι 5 κρίσιμοι σταθμοί στην ελληνική οικονομία πριν τις ευρωεκλογές - Στις 12-14 Απριλίου η σύνοδος ΔΝΤ, θα εξεταστεί η εξόφληση του δανείου

Οι 5 κρίσιμοι σταθμοί στην ελληνική οικονομία πριν τις ευρωεκλογές - Στις 12-14 Απριλίου η σύνοδος ΔΝΤ, θα εξεταστεί η εξόφληση του δανείου
Μέχρι τη σύνοδο της ευρωζώνης τον Ιούνιο μεσολαβούν σημαντικά γεγονότα - σταθμοί για την κυβέρνηση
Κρίσιμες ημερομηνίες που ενσωματώνουν σημαντικές αποφάσεις για την εποπτεία της ελληνικής οικονομίας, ξεκινούν να «τρέχουν» από σήμερα μέχρι το Eurogroup της 13ης Ιουνίου, όπου θα κριθεί η δεύτερη εκταμίευση των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα συνολικού ύψους 650 εκατ. ευρώ.
Μέχρι τη σύνοδο της ευρωζώνης τον Ιούνιο μεσολαβούν σημαντικά γεγονότα - σταθμοί για την κυβέρνηση, όπως είναι η οριστικοποίηση του νέου πλαισίου προστασίας της πρώτης κατοικίας, η επιτυχής ολοκλήρωση της 3ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης και η εαρινή σύνοδος του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον ( 12- 14 Απριλίου) όπου θα μπει στο τραπέζι η εξόφληση του συνόλου των υποχρεώσεων και όχι μόνο των ακριβών δανείων που έχει η Ελλάδα απέναντι στο Ταμείο.
Η κυβέρνηση εκτιμά ότι με την εξόφληση του χρέους προς το ΔΝΤ, τον διάδοχο νόμο Κατσέλη αλλά και τις νέες ρυθμίσεις σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία που προωθεί θα διαμορφώσει μία τεράστια δεξαμενή ψήφων για την ίδια, παραμονές των εκλογών στην ευρωβουλή, στους δήμους και τις περιφέρειας της χώρας.

Τα κρίσιμα ραντεβού για το οικονομικό επιτελείο με τις αντίστοιχες ημερομηνίες είναι:

1. ΕuroWorking Group ( EWG), 25 Μαρτίου: Αδειάζει η κλεψύδρα του χρόνου που έχει στην διάθεση της η κυβέρνηση για την οριστικοποίηση του νέου πλαισίου προστασίας της πρώτης κατοικίας. Όλα πάντως δείχνουν ότι αν δεν υπάρξει πολιτική λύση το οικονομικό επιτελείο δεν προλαβαίνει να καταθέσει αυτή την εβδομάδα το νομοσχέδιο στην βουλή. Σε αυτή την περίπτωση η ελληνική πλευρά θα προσέλθει στη συνεδρίαση του EWG την επόμενη Δευτέρα χωρίς κείμενο συμφωνίας στα χέρια της θέτοντας εν αμφιβόλω την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ.

2. Εκκίνηση 3ης  μεταμνημονιακής αξιολόγησης, 1 Απριλίου: Την επίσημη εκκίνηση της τρίτης αξιολόγησης σηματοδοτεί η κάθοδος των θεσμών την 1η Απριλίου στην Αθήνα η οποία θα πραγματοποιηθεί λίγες ημέρες πριν από το άτυπο Eurogroup της 5ης Απριλίου που θεωρείται «κομβικό» για την εκταμίευση των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα (ANFA’s). Τα τεχνικά κλιμάκια θα έρθουν νωρίτερα στην πρωτεύουσα για να «χτενίσουν» όλο το «πακέτο» με τα προαπαιτούμενα. Όχι μόνο αυτά που συνδέονται με το νέο μεταμνημονιακό έλεγχο αλλά και αυτά που θα  είναι σε εκκρεμότητα από την δεύτερη αξιολόγηση και θα περάσουν ως «ουρές» στην επόμενη. Επί της ουσίας, η τεχνική αντιπροσωπεία έρχεται στη χώρα μας έχοντας διπλή αποστολή: αφ' ενός να τσεκάρει και να προετοιμάσει την ελληνική πλευρά για την άτυπη σύνοδο στο Βουκουρέστι όπου θα συνεδριάσει για τη δόση του 1 δισ. ευρώ, αφ' ετέρου να διαμορφώσει την «ατζέντα» των διαπραγματεύσεων που θα ακολουθήσουν σε υπουργικό επίπεδο. Στις συζητήσεις στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης θα περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η πρόοδος στην Εγνατία Οδό, ο διαγωνισμός για τα ΕΛ.ΠΕ., η πώληση από το ΤΑΙΠΕΔ του 30% του «Ελ. Βενιζέλος» και ο «φάκελος χρηματοοικονομικά» (π.χ. εάν μειώνονται οι περιπτώσεις των «κόκκινων» δανείων που είχαν ενταχθεί στον παλαιό νόμο Κατσέλη, πώς λειτουργεί το νέο σχήμα για τα «κόκκινα» δάνεια-APS).

3.Eurogoup, 5 Απριλίου: Το Βουκουρέστι, όπου θα πραγματοποιηθεί η άτυπη σύνοδος των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, είναι ο τελευταίος σταθμός της διαδρομής που έχει ξεκινήσει από τον Ιανουάριο για την δόση του 1 δισ. από τα ελληνικά ομόλογα

4. Εαρινή σύνοδος ΔΝΤ, 12 - 14 Απριλίου Ουάσιγκτον: Τα χαρτιά για την πρόωρη εξόφληση μέρους ή του συνόλου των υποχρεώσεων της Ελλάδας προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναμένεται να ανοίξει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης στην συνάντηση που έχει στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού με την Εκτελεστική Διευθύντρια του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ. Το συνολικό υπόλοιπο κυμαίνεται περί τα 9,5 δισ. ευρώ και εκτιμάται ότι θα μπορούσε να εξοφληθεί πρόωρα όλο το ποσό και όχι μόνο οι ακριβές δόσεις του 2019 και του με χρήματα από τις εκδόσεις ομολόγων, τα κέρδη από τα ANFA’s και τα χρήματα από το  «μαξιλάρι διαθεσίμων», προκειμένου η Ελλάδα να διακόψει την στενή σχέση με τον διεθνή οργανισμό.

 5. Τρίτη μεταμνημονιακή έκθεση, 27 Μαΐου:  Οι εντυπώσεις που θα σχηματίσουν οι θεσμοί από την πρόοδο στα προαπαιτούμενα της 3ης αξιολόγησης θα αποτυπωθούν στην έκθεση ενισχυμένης εποπτείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που θα δοθεί τέλος Μαίου στην δημοσιότητα και θα είναι καθοριστική για την εκταμίευση των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα ύψους 650 εκατ. ευρώ στο Eurogroup της 13ης Ιουνίου.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης