Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody’s: Credit positive για τις τράπεζες οι νέοι ευρωπαϊκοί κανόνες για τις προβλέψεις

Moody’s: Credit positive για τις τράπεζες οι νέοι ευρωπαϊκοί κανόνες για τις προβλέψεις
Το σχόλιο της Moody’s για τους νέους ευρωπαϊκούς κανόνες περί προβλέψεων 
Θετικά για την πιστοληπτική ικανότητα («credit positive») των ευρωπαϊκών τραπεζών αποτιμά τους νέους κανόνες της ΕΕ περί προβλέψεων, ο αμερικανικός οίκος Moody’s.
Στις 14 Μαρτίου 2019, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ του κανονισμού για τον καθορισμό ελάχιστων προβλέψεων σχετικά με την κάλυψη ζημιών εξαιτίας μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs).
Ο κανονισμός, ο οποίος θα τεθεί σε ισχύ τις επόμενες εβδομάδες, έχει ως στόχο να αποτρέψει την υπερβολική συσσώρευση NPLs, όπως συνέβη κατά τη διάρκεια της πρόσφατης κρίσης στην Ευρωζώνη.
«Όλες οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα υπόκεινται στα ίδια προληπτικά πρότυπα.
Μέχρι πρότινος, οι προβλέψεις των τραπεζών καθορίζονταν από δύο παράγοντες: τα IFRS 9 και τους κανονισμούς των εποπτικών αρχών, οι οποίες οδηγούνται από τον SSM.
Εντούτοις, η ποσοτική καθοδήγηση του SSM σχετικά με την κάλυψη των NPLs έχει επικριθεί, καθώς ο Μηχανισμός SSM δεν έχει την εξουσία να καθορίζει κανόνες.
Ο νέος κανονισμός θα λειτουργήσει ως ανασταλτικός παράγοντας στο λογιστικό πρότυπο IFRS 9, το οποίο μπορεί να ερμηνευτεί με διαφορετικούς τρόπους σε διαφορετικές δικαιοδοσίες. (…)
Ο κανονισμός ρυθμίζει τις ελάχιστες προβλέψεις για τα δάνεια σύμφωνα με το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα», ενώ «ο όγκος των απαιτούμενων προβλέψεων ενδέχεται να διαφέρει από το ποσό που υπολογίζεται βάσει των λογιστικών προτύπων IFRS 9.
Οι νέοι κανόνες χαρακτηρίζουν τα δάνεια των τραπεζών ως μη εξασφαλισμένα και εξασφαλισμένα.
Όσον αφορά τα εξασφαλισμένα δάνεια, ο κανονισμός διαφοροποιεί τις ακίνητες εξασφαλίσεις, όπως η ακίνητη περιουσία.
Για τα μη εξασφαλισμένα δάνεια που εισέρχονται στην κατηγορία NPL, δεν θα απαιτηθούν προβλέψεις για τα δύο πρώτα έτη.
Μια ελάχιστη πρόβλεψη ύψους 35% του υπολοίπου θα απαιτηθεί κατά το τρίτο έτος και κάλυψη κατά 100% θα τεθεί σε εφαρμογή πριν από το τέλος του τέταρτου έτους.
Για τα εξασφαλισμένα δάνεια, η παροχή υπηρεσιών ακολουθεί μεγαλύτερο χρονοδιάγραμμα.
Όσον αφορά τα δάνεια με ακίνητη ασφάλεια ύψιστης ποιότητας, το χρονοδιάγραμμα καλύπτει εννέα έτη, πέραν των οποίων οι μη εξυπηρετούμενες πιστώσεις πρέπει να καλύπτονται 100% από προβλέψεις.
Για τα δάνεια με εγγύηση χαμηλότερης ποιότητας, πρέπει να υπάρχει κάλυψη 100% μέχρι το τέλος του έβδομου έτους μετά τη μεταφορά ενός υγιούς δανείου στην κατηγορία NPL.
Οι νέοι κανόνες δεν θα αντιμετωπίσουν το εξαιρετικό απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, αλλά αναμένουμε να έχουν αποτέλεσμα με την πάροδο του χρόνου», σχολιάζει ο αμερικανικός οίκος.
Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια εξακολουθούν να αποτελούν ένα μεγάλο μέρος των δανείων στις τράπεζες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίας, όπου ανέρχονται σε 10% επί των ακαθάριστων δανείων της χώρας, επισημαίνεται.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης