Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κύπρος: Συζητήσεις κυβέρνησης και ΕΤΕπ για υποδομές φυσικού αερίου

Κύπρος: Συζητήσεις κυβέρνησης και ΕΤΕπ για υποδομές φυσικού αερίου
Συζητήσεις Λευκωσίας με ΕΤΕπ για υποδομές φυσικού αερίου
Το ενδεχόμενο σύναψης συμφωνίας για χρηματοδότηση ύψους 150 εκ. ευρώ για υποδομές έλευσης φυσικού αερίου στην Κύπρο, συζητούν κυβέρνηση και Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, δήλωσε ο υπουργός οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, μιλώντας σε κοινή διάσκεψη Τύπου με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), Werner Hoyer.
Απαντώντας σε ερώτηση για το θέμα ο κ. Hoyer, επιβεβαίωσε ότι η ΕΤΕπ είναι σε διάλογο με την κυπριακή κυβέρνηση για το ζήτημα και παρουσιάστηκε αισιόδοξος ότι το ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα θα μπορέσει να συμμετάσχει σε αυτό το έργο.
«Από το 2013 μέχρι σήμερα έχουμε υπογράψει συνεργασίες χρηματοδότησης ύψους €1,5 δισ.
Το μισό από αυτό το χρηματοδοτικό ποσό αφορά τη χρηματοδότηση μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω των κυπριακών τραπεζών, ένα εργαλείο το οποίο έχει συμβάλει με τρόπο καθοριστικό στην ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας», ανέφερε ο Κύπριος υπουργός οικονομικών.
Έδωσε επίσης παραδείγματα κάποιων από των μεγαλύτερων έργων συνεργασίας με την ΕΤΕπ, όπως ήταν «η πολύ μεγάλη δημόσια επένδυση στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, αλλά και στο Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής», καθώς και προγράμματα που σχετίζονται με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
«Μέσα από τη σημερινή μας συνάντηση, μέσα από τη συνάντηση με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας που είχε προηγηθεί, έχουμε συμφωνήσει, έχουμε επιβεβαιώσει ότι αυτή η ισχυρή και σημαντική συνεργασία θα συνεχιστεί», σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης.
Για το 2019 ως υπουργείο οικονομικών, ως κυβέρνηση, είπε, «μας ενδιαφέρει να διατηρήσουμε και να διευρύνουμε τα προγράμματα χρηματοδότησης για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις».
Αλλά, σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης, «εξίσου μας ενδιαφέρει και η συνεργασία, η χρηματοδότηση, και για ένα έργο στρατηγικής σημασίας αυτό της χρηματοδότησης των υποδομών για την έλευση και τη χρήση του φυσικού αερίου στην Κύπρο».
Η διευθύντρια της ΕΤΕπ, Anita Furstenbeg, ανέφερε ότι το 2018 η ΕΤΕπ παραχώρησε €140 εκ. για την υποστήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Κύπρο μέσω των κυπριακών τραπεζών.
Από το 2014, όταν άρχισε το πρόγραμμα αυτό η ΕΤΕπ έχει διαθέσει €780 εκ. στις εγχώριες τράπεζες, είπε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης