Τελευταία Νέα
Πολιτική

Θεοχαρόπουλος: Θετική εξέλιξη ενδεχόμενη προγραμματική στροφή του ΣΥΡΙΖΑ με όρους μέλλοντος και όχι παρελθόντος

Θεοχαρόπουλος: Θετική εξέλιξη ενδεχόμενη προγραμματική στροφή του ΣΥΡΙΖΑ με όρους μέλλοντος και όχι παρελθόντος
"H Δημοκρατική Αριστερά είναι αυτονόητο ότι προετοιμάζεται για τη συμμετοχή της στις ευρωεκλογές με την πολιτική της αυτονομία", τονίζει ο Θ. Θεοχαρόπουλος
«Εάν τελικά συμβεί, θα είναι θετική εξέλιξη η απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ για προγραμματική στροφή σε μια προοδευτική συμμαχία με όρους μέλλοντος και όχι παρελθόντος», υπογραμμίζει σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ,  Θ. Θεοχαρόπουλος.
Τονίζει ότι η σχέση με την σοσιαλδημοκρατία και την κεντροαριστερά δεν μπορεί να γίνεται με όρους τακτικισμού, αλλά «απαιτούνται προγραμματικές συγκλίσεις και όχι ευκαιριακές συμπράξεις» και «στο πλαίσιο αυτό εάν τελικά συμβεί θα είναι θετική εξέλιξη η απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ για προγραμματική στροφή σε μία προοδευτική συμμαχία με όρους μέλλοντος και όχι παρελθόντος».
Κληθείς να σχολιάσει την πρόσκληση του πρωθυπουργού προς τους προοδευτικούς πολίτες ενόψει των ευρωεκλογών, ο κ. Θεοχαρόπουλος σημειώνει πως «είναι ενδιαφέρουσα και μπορεί να συνεισφέρει στο να ανατραπεί η επέλαση του εθνικολαϊκισμού, της ακροδεξιάς και των συντηρητικών δυνάμεων, μία στόχευση που οφείλει να είναι η προτεραιότητα των προοδευτικών δυνάμεων σε όλη την Ευρώπη», προσθέτοντας πως «οι προοδευτικοί πολίτες θα περίμεναν να ακούσουν και μια πειστική εξήγηση για την παρατεταμένη περίοδο συγκυβέρνησης με τον Πάνο Καμμένο και το σκληρό δεξιό και ακραία συντηρητικό κόμμα των ΑΝΕΛ».
«Το εάν μία ευρύτερη συμμαχία των προοδευτικών δυνάμεων, της Σοσιαλδημοκρατίας, της Αριστεράς, του προοδευτικού Κέντρου και της πολιτικής Οικολογίας μπορεί να επιτευχθεί προεκλογικά ή μετεκλογικά, εξαρτάται από τις πολιτικές συνθήκες που επικρατούν σε κάθε χώρα με το στοίχημα να είναι το πώς, ποιες δυνάμεις και με ποια συμμαχία θα εκφρασθεί η πλειοψηφία του προοδευτικού χώρου.
Σε κάθε περίπτωση όμως, οι επιλογές πρέπει να διασφαλίζουν τον πολιτικό πλουραλισμό με όρους σεβασμού στην πολιτική αυτονομία και το προγραμματικό περιεχόμενο», όπως αναφέρει.
Για το εάν θα συμμετάσχει στη συνδιάσκεψη που διοργανώνεται από το ΣΥΡΙΖΑ με τις «Γέφυρες», αφού επισημαίνει ότι δεν γνωρίζει το πλαίσιο της συγκεκριμένης συνδιάσκεψης, τονίζει ότι  η ΔΗΜΑΡ είναι ένα αριστερό κοινοβουλευτικό κόμμα που έχει ως σταθερό στόχο την ανασυγκρότηση της ευρύτερης προοδευτικής παράταξης και την προώθηση προοδευτικών λύσεων στα προβλήματα της κοινωνίας και «ποτέ δεν έχουμε φοβηθεί το διάλογο με κανέναν, πόσο μάλλον με τα κόμματα του προοδευτικού χώρου».
Σε κάθε περίπτωση, προσθέτει ο κ. Θεοχαρόπουλος, «ενόψει των ευρωεκλογών είναι αναγκαίος ο διάλογος και οι συγκλίσεις ευρύτερων προοδευτικών δημοκρατικών φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων, για να αναχαιτίσουμε την επέλαση του εθνικολαϊκισμού και της Ακροδεξιάς» και «εμείς έχουμε ξεκαθαρίσει ότι μας ενδιαφέρει η προγραμματική πολιτική και όχι οι ευκαιριακές συμπράξεις για να μπορεί να θεμελιωθεί και να εκκινήσει ένας ουσιαστικός διάλογος για συγκεκριμένες προοδευτικές πολιτικές με συγκεκριμένο περιεχόμενο».
Ακόμη, αναφέρει ότι «η Δημοκρατική Αριστερά, ως κοινοβουλευτικό κόμμα, είναι αυτονόητο ότι προετοιμάζεται για τη συμμετοχή της στις ευρωεκλογές με την πολιτική της αυτονομία,  χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν συζητά και με άλλες δυνάμεις του προοδευτικού χώρου με στόχο την ευρύτερη δυνατή συσπείρωση».
Περαιτέρω, ο κ. Θεοχαρόπουλος δηλώνει ότι συμφωνεί με την ανάγκη αναθεώρησης του ποινικού κώδικα και σημειώνει πως υπάρχουν ζητήματα που πρέπει να συζητηθούν με υπευθυνότητα και σοβαρότητα.
«Είναι θετικό ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου τόλμησε και άνοιξε τον διάλογο σε αυτό το θέμα για την αναγκαία αναθεώρηση του ποινικού κώδικα τόσο με την κοινωνία όσο και με τα κόμματα και δεσμεύθηκε ότι θα γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές σε σχέση με την πρόταση της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής για όσα ζητήματα έχει εγερθεί ανησυχία», προσθέτει και τονίζει ότι «τα κόμματα χωρίς μικροκομματικές σκοπιμότητες και με συναίνεση θα πρέπει να κλείσουν αυτή την εκκρεμότητα προς όφελος της κοινωνίας.
Να μην θυσιαστεί ένα ακόμα σοβαρό ζήτημα στην αρένα της προεκλογικής πόλωσης».
Τέλος, για τις συνομιλίες που είχε στη Βόρεια Μακεδονία, μεταξύ άλλων, ο κ. Θεοχαρόπουλος αναφέρει ότι με τον Z. Zaev  συζήτησαν όχι μόνο όλα τα θέματα που σχετίζονται με την εφαρμογή της Συμφωνίας, αλλά κατέθεσαν και συγκεκριμένες προτάσεις για την ανάπτυξη της οικονομικής συνεργασίας και την ενίσχυση της επιχειρηματικής δραστηριότητας μεταξύ των χωρών μας.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης