Τελευταία Νέα
Οικονομία

Ο Θ. Χαραγκιώνης στο BΝ: Η υπομονή, το πιο σημαντικό κεφάλαιο για έναν επενδυτή στην Ελλάδα - Τι προβλέπει για την κτηματαγορά

Ο Θ. Χαραγκιώνης στο BΝ: Η υπομονή, το πιο σημαντικό κεφάλαιο για έναν επενδυτή στην Ελλάδα - Τι προβλέπει για την κτηματαγορά
Ο κ. Χαραγκιώνης αναγνωρίζει ότι χωρίς τους ξένους επενδυτές η χώρα μας θα μπει στο περιθώριο και δείχνει ως αιτία του κακού την γραφειοκρατία

Η Ελλάδα πρέπει να καλοδέχεται και να αγκαλιάζει τους επενδυτές. Δυστυχώς αυτό δεν το έχει μάθει ακόμη, παρότι βρισκόμαστε σε κρίση για περισσότερα από 8 χρόνια.
Η διαπίστωση προέρχεται από τον κ. Θεόδωρο Χαραγκιώνη τον άνθρωπο που έβαλε σε νέους ορίζοντες την εγχώρια κτηματαγορά.
Αναγνωρίζει ότι χωρίς τους ξένους επενδυτές η χώρα μας θα μπει στο περιθώριο και δείχνει ως αιτία του κακού την γραφειοκρατία που το μόνο της μέλημα είναι να ταλαιπωρεί και να απογοητεύει τους επενδυτές.
Ο κ. Χαραγκιώνης, επικαλείται ως παράδειγμα την αποχώρηση της Black Rock από το εμπορικό κέντρο της Ακαδημίας Πλάτωνος, που είχε θέσει σε εφαρμογή ένα μεγαλόπνοο σχέδιο για τη δημιουργία νέας γενιάς εμπορικού κέντρου.
Ξόδεψαν περισσότερα από 80 εκ. ευρώ και πολύτιμο χρόνο για την απόκτηση του ακινήτου, τις μελέτες, την κατεδάφιση και κυρίως το θεσμικό πλαίσιο για να εκδοθούν οι άδειες.
Όμως η κατάληξη ήταν να αποχωρήσουν διότι η απόκτηση των αδειών είχε βασανιστικό χαρακτήρα και σε συνδυασμό με τα οικονομικά προβλήματα της χώρας, οδήγησαν τον αμερικανό επενδυτή, την Black Rock, να εγκαταλείψει το αρχικό επενδυτικό του σχέδιο.
Προτίμησε να πουλήσει όσο-όσο το ακίνητο, παρότι προικισμένο πια μετά από αγώνες ετών, με το θεσμικό πλαίσιο για την πολύτιμη άδεια του εμπορικού κέντρου, διότι κατανόησε ότι η Ελλάδα δεν τους θέλει και προτίμησε να μεταβιβάσει το «πακέτο» σε άλλο επενδυτή έναντι 7 εκ. ευρώ.
Η διοίκηση της εταιρείας έλαβε την απόφαση να γράψει ζημιά στο χαρτοφυλάκιο από την Ελλάδα παρά να συνεχίσει το σχέδιο της.
Μαζί με την Black Rock, έφυγε και το Μουσείο της Μαντάμ Τισώ που είχε κληθεί να δημιουργήσει μουσείο στο εμπορικό κέντρο.
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επένδυσης και Ανάπτυξης Ακινήτων και πρόεδρος του Ομίλου Χαραγκιώνη, υποστηρίζει ότι η κατάληξη της υπόθεσης είναι στο άμεσο μέλλον να δημιουργηθεί ένα ακόμη κυβιστικό κτίριο, για να φιλοξενήσει μια εταιρεία του λιανεμπορίου και τίποτε περισσότερο.
Διερωτάται ποιος έχασε από τη φυγή της Black Rock;
Όλοι χάσαμε, η κτηματαγορά, η οικονομία και κυρίως οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής της Αθήνας διότι θα απολάμβαναν ένα σύγχρονο και φιλόξενο εμπορικό κέντρο με πολύ πράσινο και πολιτιστικά δρώμενα που στο νέο σχεδιασμό μοιραία δεν θα υπάρχουν.
Ο κος  Θεόδωρος Χαραγκιώνης αποκάλυψε ακόμη ότι η γραφειοκρατία και η ταλαιπωρία για τους κατασκευαστές είναι πανταχού παρούσα.
Ο Όμιλος μαζί με πολύ σοβαρούς Ευρωπαίους επενδυτές, έχει ένα ακίνητο 45 στρεμμάτων εντός σχεδίου, δίπλα στο γήπεδο Καραϊσκάκη το οποίο μένει αναξιοποίητο από το 1999, ενώ ο ίδιος θεωρεί άγνωστο πότε μπορεί να αρχίσει η εκμετάλλευση του οικοπέδου και επισημαίνει ότι το μεγαλύτερο κεφάλαιο είναι η υπομονή για έναν επενδυτή που θέλει να δραστηριοποιηθεί στην Ελλάδα.
 Οι γραφειοκρατικές τρικλοποδιές δεν έχουν τέλος για τον κ. Θ. Χαραγκιώνη δίνοντας  ακόμη ένα παράδειγμα.
Για τη μίσθωση και μετατροπή σε εμπορικό κέντρο του ολυμπιακού κέντρου Γαλατσίου, τα προβλήματα ξεκίνησαν από ευτράπελα, με την μήνυση από την πολεοδομία για αυθαίρετη κατασκευή, λόγω της απόθεσης των κλασσικών containers διοίκησης του εργοταξίου, μέχρι την άρνηση του ΥΠ.ΠΟ για τη μετατροπή του ολυμπιακού γυμναστηρίου σε εμπορικό κέντρο, λόγω της γειτνίασης σε απόσταση περίπου 300 μέτρων με την Βυζαντινή εκκλησία της Ομορφοκκλησιάς, ενώ είχε δώσει ήδη προ τετραετίας έγκριση όχι απλά για μετασκευή, αλλά για κατασκευή από το μηδέν του ολυμπιακού κέντρου. Να σημειωθεί ότι η μελέτη περιβαντολλογικών επιπτώσεων που βασίζεται και στην έγκριση του ΥΠ.ΠΟ, δεν εκδόθηκε ποτέ.
Ύστερα από τέσσερα άκαρπα χρόνια για την αδειοδότηση, έχοντας πληρώσει 3 εκ. ευρώ για «αέρα» και 8.320 ευρώ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ για ενοίκιο, οι επενδυτές επέστρεψαν το ακίνητο στο δημόσιο και η υπόθεση πήρε τον δρόμο της δικαιοσύνης.
Τέλος είναι γεγονός ότι, οι άνθρωποι της κτηματαγοράς αποφεύγουν να αγοράσουν ακίνητα μεγαλύτερα από τα συνήθη αστικά οικόπεδα που δεν ξεπερνούν τα 500τ.μ., διότι στο ενδεχόμενο ο επιχειρηματίας να ενώσει τρία ή περισσότερα γειτονικά, το πρώτο που θα συμβεί είναι να εμφανισθούν κρατικοί φορείς, όπως είναι ο Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων, ο Δήμος και άλλοι, που σπεύδουν να δεσμεύσουν την έκταση για τη δημιουργία σχολείου, πάρκου ή πλατείας.
Έτσι, ενώ τα νέα σχολεία δημιουργούνται κάποτε με κάποια καθυστέρηση, τα πάρκα παραμένουν στα χαρτιά χωρίς να προωθείται απαλλοτρίωση, παραβιάζοντας το σχετικό άρθρο του Συντάγματος, οπότε η υπόθεση οδηγείται στις χρονοβόρες διαδικασίες της δικαιοσύνης, με ζημιά τόσο για την οικονομία όσο για την σωστή ανάπτυξη των πόλεων, που στερούνται έτσι μεγάλων και πρωτοποριακών αναπτύξεων.
Υπογραμμίζει ότι η κτηματαγορά είναι δημόσιος πλούτος, αφού το κράτος διά της φορολογίας είναι προνομιούχος εταίρος κάθε σχετικής επιχείρησης, αλλά απαξιώθηκε μέσα από την κρίση και η γραφειοκρατία την κρατά καθηλωμένη λέει ο κ. Θεόδωρος Χαραγκιώνης.
Υποστηρίζει δε, ότι ένα ακίνητο στη Μαδρίτη και ένα αντίστοιχο ακίνητο στην Αθήνα, με το ίδιο ακριβώς μίσθωμα και τον ίδιο ακριβώς μισθωτή, πωλείται στη Αθήνα σχεδόν στην μισή τιμή εκείνης της Μαδρίτης γιατί το ρίσκο της χώρας κρατά τις αποδόσεις των ακινήτων στην Ελλάδα ψηλά, όπως άλλωστε συμβαίνει και με τα ομόλογα του Δημοσίου.
Παρά τα προβλήματα που απαρίθμησε ο κ. Χαραγκιώνης δηλώνει αισιόδοξος για την εγχώρια κτηματαγορά η οποία όπως τόνισε βρίσκεται μεν σε καθοδική τροχιά τα τελευταία οκτώ χρόνια, θέτοντας ως βάση το 2011, εκτιμά όμως ότι θα επιβεβαιωθεί ο κανόνας που θέλει να κλείνουν οι κύκλοι της οικονομίας σε μια περίοδο επτά ετών, η οποία στη χώρα μας έχει ήδη επιμηκυνθεί για μια σειρά από λόγους.
Διαβλέπει ότι η μείωση των αποδόσεων των ομολόγων του Δημοσίου και η προσέγγισή τους σε εκείνα των χωρών που μας μοιάζουν (Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία), θα οδηγήσει σε πτώση και των αποδόσεων των ακινήτων, επομένως στην άνοδο των τιμών τους.
Ελπίζει η Ελλάδα να κερδίσει από τις χαμηλές αποδόσεις των ακινήτων που ισχύουν τα τελευταία χρόνια στις διεθνείς αγορές, ενώ η εγχώρια αγορά παρουσιάζει ακόμη αποδόσεις στα επίπεδα, κατά μέσο όρο, του 7%, για τα καλά ακίνητα.
Εκτιμά ότι η αγορά των ακινήτων θα κινηθεί ανοδικά την επόμενη τριετία δίνοντας αξία στους ιδιοκτήτες αλλά και στη χώρα, τονίζοντας και πάλι ότι τα ακίνητα δεν ανήκουν μόνο στους ιδιοκτήτες τους.
Ο κ. Χαραγκιώνης θεωρεί όμως ότι το εμπόδιο που πρέπει να ξεπεράσει η αγορά ακινήτων, είναι η υπέρ προσφορά που θα δεχθεί το επόμενο διάστημα, καθώς τα Funds εξαγοράς κόκκινων δανείων αλλά και οι τράπεζες ως κάτοχοι σημαντικού αριθμού ακινήτων, θα αναζητήσουν αγοραστές η δυναμική τους όμως πιθανόν να μην είναι σε θέση να καλύψει την πρόσκαιρα μεγάλη προσφορά.
 
Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης