Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σλοβακία: Άνοιξαν οι κάλπες για 4 εκ. πολίτες στις πρόωρες προεδρικές εκλογές μετά την παραίτηση Fico

Σλοβακία: Άνοιξαν οι κάλπες για 4 εκ. πολίτες στις πρόωρες προεδρικές εκλογές μετά την παραίτηση Fico
Ο πρόεδρος Robert Fico παραιτήθηκε υπό το βάρος της άγριας δολοφονίας του δημοσιογράφου Jan Kuciak και της μνηστής του τον περασμένο χρόνο
Άνοιξαν σήμερα (16/3) οι κάλπες στη Σλοβακία στις πρόωρες εκλογές που διεξάγονται στη χώρα μετά την παραίτηση της κυβέρνησης του Robert Fico υπό το βάρος της άγριας δολοφονίας του δημοσιογράφου Jan Kuciak και της μνηστής του τον περασμένο χρόνο.
Περισσότεροι από 4 εκατομμύρια ψηφοφόροι καλούνται να επιλέξουν τον επόμενο πρόεδρο της χώρας, με την Zuzana Caputova, μια φιλελεύθερη δικηγόρο και ακτιβίστρια κατά της διαφθοράς να προηγείται στην πρόθεση ψήφου.
Η δολοφονία του 27χρονου ερευνητή και δημοσιογράφου Kuciak, που παρέπεμπε σε μαφιόζικη εκτέλεση, προκάλεσαν στη Σλοβακία τις μαζικότερες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που έχει γνωρίσει η χώρα μετά την πτώση του κομμουνισμού πριν από τρεις δεκαετίες.
Οι διαδηλώσεις οδήγησαν τελικά στην παραίτηση της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Fico και του αρχηγού της αστυνομίας.
Το τελευταίο ρεπορτάζ του Kuciak δημοσιεύτηκε μετά τον θάνατό του και αναφερόταν στις πιθανές διασυνδέσεις της ιταλικής μαφίας με Σλοβάκους πολιτικούς.
Η κυβέρνηση του Fico παραμένει στην εξουσία, ωστόσο το κόμμα του Smer- SD εμφανίζεται να έχει πτωτική πορεία στις δημοσκοπήσεις.
Η 45χρονη Capurova, που συμμετείχε στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, εμφανίζεται να προηγείται κατά δύο μονάδες του υποψήφιου που στηρίζεται από το σοσιαλδημοκρατικό κυβερνών κόμμα Smer- SD, του Ευρωπαίου Επιτρόπου Maros Sevconic.
Η φιλελεύθερη και φιλοευρωπαία Caputova ανήκει στο μικρό κόμμα Προοδευτική Σλοβακία, το οποίο δεν εκπροσωπείται στο κοινοβούλιο. Πριν ένα χρόνο έγινε γνωστή όταν ηγήθηκε της μάχης κατά μιας παράνομης χωματερής στην πόλης της.
Στόχος της είναι ακόμη να σταματήσει «την υφαρπαγή του κράτους από προσωπικότητες που κινούν τα νήματα παρασκηνιακά».
«Οι εκλογές είναι η πρώτη ευκαιρία για αλλαγή μετά τον περσινό φόνο και το ακόλουθο αίτημα των πολιτών για αξιοπρέπεια, δικαιοσύνη και τιμιότητα», τόνισε σε συνέντευξή της στις 4 Μαρτίου.
Η Caputoba, την οποία στηρίζει ο απερχόμενος πρόεδρος της Σλοβακίας, ο Andrei Kisca, έχει ζητήσει «να καταπολεμηθεί το κακό» και επιθυμεί να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στο κράτος.
«Η Caputova προσελκύει όσους τρομάζουν από τη διαφθορά και είναι δυσαρεστημένοι από μια κυβέρνηση η οποία θεωρούν ότι σκέφτεται τον εαυτό της και όχι το συμφέρον των πολιτών», παρατήρησε ο Kevin Digan Krauze ειδικός για την Κεντρική Ευρώπη του Wayne University στο Ντιτρόιτ.
«Ο Sevkovic απηύθυνε έκκληση σε όσους είναι ικανοποιημένοι από την πρόοδο μιας χώρας, η οποία, σύμφωνα με πολλούς δείκτες, δεν τα πήγε και άσχημα την τελευταία δεκαετία», πρόσθεσε.
Την Πέμπτη απαγγέλθηκαν κατηγορίες εναντίον του Σλοβάκου επιχειρηματία Marian Kocner, ο οποίος φέρεται να διέταξε τη δολοφονία του Kuciak, εξέλιξη που ίσως επηρεάσει το αποτέλεσμα των εκλογών.
Ο Kocner, ιδιοκτήτης πολλών εταιρειών, συνελήφθη τον Ιούνιο 2018 ως ύποπτος για απάτες. Παραμένει προφυλακισμένος, χωρίς να του έχουν απαγγελθεί επισήμως κατηγορίες. Σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης, είχε σχέσεις με μέλη του Smer-SD.
Στη Σλοβακία ο πρόεδρος δεν διαθέτει εκτελεστικές εξουσίες, αλλά μπορεί να ασκήσει βέτο στον διορισμό ανώτερων εισαγγελέων και δικαστών, κάτι που είναι κρίσιμης σημασίας για την καταπολέμηση της διαφθοράς.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης