Τελευταία Νέα
Πολιτική

Βούτσης: Διεθνές υπόδειγμα η Συμφωνία των Πρεσπών - Dimitrov: Δεν θα ησυχάσω εάν δεν πειστούν όλοι ότι κάναμε το σωστό

Βούτσης: Διεθνές υπόδειγμα η Συμφωνία των Πρεσπών - Dimitrov: Δεν θα ησυχάσω εάν δεν πειστούν όλοι ότι κάναμε το σωστό
Τον υπουργό Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, Nikola Dimitrov, δέχθηκε στη Βουλή ο Νίκος Βούτσης
Σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα πραγματοποιήθηκε στο ελληνικό κοινοβούλιο η συνάντηση του Νίκου Βούτση με τον υπουργό Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, Nikola Dimitrov.
«Είμαι ευτυχής που δέχομαι στο Ελληνικό Κοινοβούλιο τον υπουργό Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας.
Σε δύο χρόνια από τώρα θα γιορτάσουμε τα 200 χρόνια της απελευθέρωσης της χώρας μας και το Ελληνικό Κοινοβούλιο είχε πάντοτε σημαντικό ρόλο σε όλα αυτά τα διακόσια χρόνια», είπε υποδεχόμενος τον υπουργό ο κ. Βούτσης.
Αφού εξέφρασε τον αποτροπιασμό του για τα τρομοκρατικά χτυπήματα στη Νέα Ζηλανδία, ο κ.  Βούτσης αναφέρθηκε στη Συμφωνία των Πρεσπών επισημαίνοντας ότι έχει όλες τις απαραίτητες δικλείδες για να υπάρξει φιλία, συνέργεια και συμμαχίες μεταξύ των χωρών αλλά και συνεργασία μεταξύ των λαών.
Το κέντρο βάρους της τοποθέτησης του Προέδρου της Βουλής έγειρε στο σημείο που είπε ότι ο χώρος του Ελληνικού Κοινοβουλίου «ήταν ο χώρος που το προηγούμενο διάστημα συζητήθηκαν έντονα όλα τα στοιχεία για την υπερψήφιση της Συμφωνίας και του Πρωτοκόλλου, ο χώρος που διαμορφώθηκε μια ευρύτερη πλειοψηφία ανοχής για να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία».
Πρόσθεσε όμως ότι είναι και χώρος γύρω από τον οποίο έγιναν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και υπήρξαν αντιδράσεις ενώ θα συνεχιστούν οι προσπάθειες «μέχρι να συνειδητοποιήσουν όλοι ότι αυτή η Συμφωνία είναι για το καλό μας».
Επεσήμανε επιπλέον ότι «έχουμε συνειδητοποιήσει την ιστορικότητα της Συμφωνίας των Πρεσπών» όχι μόνο για τις δυο πλευρές και τα Βαλκάνια αλλά και γιατί μπορεί να αποτελέσει «διεθνές υπόδειγμα για επίλυση προβλημάτων και εκκρεμοτήτων».

Οι δηλώσεις Dimitrov

Από την πλευρά του ο Dimitrov δήλωσε ότι θεωρεί ιδιαίτερο προνόμιο και τιμή το ότι έγινε δεκτός στο ελληνικό κοινοβούλιο και εξέφρασε με τη σειρά του τα συλληπητήριά του για το τρομοκρατικό χτύπημα στη Νέα Ζηλανδία.
Αναφερόμενος στη Συμφωνία των Πρεσπών υποστήριξε «δημιουργήσαμε τολμώ να πω περισσότερη Ευρώπη».
Πρόσθεσε πως «δεν μπορείς να έχεις φιλικές σχέσεις με έναν γείτονα αν δεν δείχνεις σεβασμό και κατανόηση», πως θα συνεχιστούν οι προσπάθειες για εφαρμογή και επέκταση της συνεργασίας σε πολλά επίπεδα (στο εμπόριο, στον τουρισμό, στην ενέργεια, στην ασφάλεια,… ) γιατί «έχουμε πολλά να κερδίσουμε».
Επίσης εξέφρασε την πεποίθηση ότι απαιτείται χρόνος αλλά όλη αυτή η ιστορία θα οδηγήσει σε μια «χρήσιμη συμφιλίωση», ενώ επεσήμανε ότι δεν θα ησυχάσει «αν δεν πειστούν όλοι, και στις δύο χώρες ότι κάναμε το σωστό».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης