Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιαπωνία: Αμετάβλητα διατήρησε τα επιτόκια η Κεντρική Τράπεζα, στο -0,1% - Επιφυλακτικός ο Kuroda για την οικονομία

Ιαπωνία: Αμετάβλητα διατήρησε τα επιτόκια η Κεντρική Τράπεζα, στο -0,1% - Επιφυλακτικός ο Kuroda για την οικονομία
Ο επικεφαλής της Bank of Japan, Haruhiko Kuroda, τόνισε ότι η παραγωγή της χώρας έχει επηρεαστεί από τις εξελίξεις στο εξωτερικό
Αμετάβλητη διατήρησε τη νομισματική της πολιτική η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας κατά την ολοκλήρωση της σημερινής (15/3) συνεδρίασης, προειδοποιώντας παράλληλα για την επιβράδυνση που εμφανίζει η ανάπτυξη των εξαγωγών κατά τους τελευταίους μήνες.
Ειδικότερα, όπως αναμενόταν σε μεγάλο βαθμό, το διοικητικό συμβούλιο της Bank of Japan αποφάσισε να διατηρήσει το βραχυπρόθεσμο επιτόκιο στο -0,1% ενώ διατήρησε επίσης τον στόχο απόδοσης για τα δεκαετή κρατικά ομόλογα γύρω στο 0%.
Η απόφαση της τράπεζας για τα επιτόκια ήρθε με ψήφους 7 υπέρ και 2 κατά, με τους Goushi Kataoka και Yutaka Harada να εκφράζουν την αντίθεσή τους απέναντι στη σχετική απόφαση.
Όπως ανέφερε η Bank of Japan, η οικονομία της χώρας εξακολουθεί να επεκτείνεται με «μέτριους» ρυθμούς, επισημαίνοντας ωστόσο ότι οι εξαγωγές «έχουν εμφανίσει ορισμένη αδυναμία πρόσφατα» εξαιτίας της επιβράδυνσης στις οικονομίες από το εξωτερικό.
Παράλληλα, προβλέπει ότι ο ετήσιος πληθωρισμός είναι πιθανό να αγγίξει τον στόχο του 2%, όπως αναμένεται, ενώ πρόσθεσε ότι θα συνεχίσει τη νομισματική χαλάρωση και τα χαμηλά επιτόκαι «για ένα παρατεταμένο χρονικό διάστημα», έχοντας ως στόσο την επίτευξη σταθερότητας στις τιμές καταναλωτή στο 2%.
Μεταξύ άλλων, η τράπεζα αναφέρει ότι οι υπάρχοντες κίνδυνοι για τις προοπτικές της οικονομίας περιλαμβάνουν τις μακροοικονομικές πολιτικές των ΗΠΑ, τον εμπορικό προστατευτισμό, το Brexit και τους γεωπολιτικούς κινδύνους.
Ο επικεφαλής της Bank of Japan, Haruhiko Kuroda, ανέφερε ότι οι εξαγωγές και η παραγωγή της χώρας έχουν επηρεαστεί από τις εξελίξεις στο εξωτερικό και από την παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση.
«Η εγχώρια οικονομία παραμένει σε μέτρια επέκταση», επεσήμανε ο κ. Kuroda, διατυπώνοντας για μία ακόμη φορά ότι η τράπεζα θα διατηρήσει τη δυναμική της προς την επίτευξη στόχου στο 2% για τον πληθωρισμό.
Σημειώνεται ότι τα περισσότερα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Bank of Japan έχουν ταχθεί υπέρ της άποψης του Kuroda ότι η τρέχουσα νομισματική πολιτική είναι η κατάλληλη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης