Τελευταία Νέα
Οικονομία

Δυο νέα κριτήρια βάζουν οι θεσμοί στην προστασία της Α κατοικίας, όριο καταθέσεων 25 χιλ ευρώ - Από 11 στα 9 δισ η περίμετρος

Δυο νέα κριτήρια βάζουν οι θεσμοί στην προστασία της Α κατοικίας, όριο καταθέσεων 25 χιλ ευρώ - Από 11 στα 9 δισ η περίμετρος
Το ύψος της κατάθεσης του δανειολήπτη δεν πρέπει να ξεπερνά τις 25.000 ευρώ ενώ το αρχικό σχέδιο της κυβέρνησης έφθανε τις 50.000 ευρώ
Στο EuroWorking Group της 25ης Μαρτίου θα κριθεί το τελικό κείμενο της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ για την προστασία της πρώτης κατοικίας.
Πάντως οι Θεσμοί κάνουν τα αδύνατα δυνατά έτσι ώστε να περιορίσουν τη συμμετοχή των ενδιαφερόμενων στο νέο καθεστώς με απώτερο σκοπό την προστασία του εγχώριου τραπεζικού συστήματος.
Τα δύο νέα κριτήρια που έβαλαν στο τραπέζι είναι το ύψος της κατάθεσης και η αξία της υπόλοιπης περιουσίας του δανειολήπτη εκτός της πρώτης κατοικίας.
Το ύψος της κατάθεσης του δανειολήπτη δεν πρέπει να ξεπερνά τις 25.000 ευρώ ενώ το αρχικό σχέδιο της κυβέρνησης έφθανε τις 50.000 ευρώ.
Το κριτήριο 5 χιλιάδες ευρώ κρίνεται μη ρεαλιστικό.
Η αξία της υπόλοιπης περιουσίας του δανειολήπτη προσδιορίζεται στις 100.000 ευρώ.
Οι νέες απαιτήσεις των Θεσμών στην ουσία φωτογραφίζουν τους επιχειρηματίες που έχουν λάβει δάνεια βάζοντας ως εγγύηση την πρώτη κατοικία τους.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες οι αρχικές αντιρρήσεις των εκπροσώπων των Θεσμών για τον αποκλεισμό των επιχειρηματικών δανείων από την προστασία  της  πρώτης  κατοικίας κάμφθηκαν καθώς η ελληνική πλευρά παρουσίασε επιχειρήματα  τα οποία έγιναν αποδεκτά και επι της ουσίας έδωσαν την συγκατάθεση τους για την ένταξη τους στο νέο σχέδιο νόμου.
Μεταξύ των άλλων επιχειρημάτων ήταν ότι η κατηγορία των επιχειρηματικών δανείων είχε αποκλειστεί από τον Εξωδικαστικό  Μηχανισμό  Ρύθμισης  Οφειλών αφού τους απέρριπταν οι τράπεζες χωρίς όμως να τους δίνετε  εναλλακτική λύση.  
Οι Θεσμοί δεν επανέφεραν το θέμα συμμετοχής των επιχειρηματικών δανείων  αλλά το έβαλαν επι της ουσίας από την πίσω πόρτα αφού τα δύο νέα κριτήρια που έθεσαν  θα τους  αποκλείσουν  όταν έρθει η ώρα της αίτησης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα.
Ειδικά  το κριτήριο της κατάθεσης των 25.000 ευρώ εκτιμάται ότι θα «κόψει» το 80%  των  επιχειρηματιών δανείων καθώς θεωρείται δύσκολο μία εταιρεία να έχει κατάθεση 25.000  ευρώ.
Όσοι όμως περάσουν το εμπόδιο της κατάθεσης πιθανόν να σκοντάψουν στην  περιουσία που τυχόν διαθέτουν εκτός της πρώτης κατοικίας καθώς ο πήχης μπήκε στις 100.000 ευρώ.
Η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα θα πρέπει στο EuroWorking Group της  25ης Μαρτίου να έχει καταθέσει το κόστος από τα δύο νέα κριτήρια για να εισέλθει  το νομοσχέδιο στην τελική ευθεία.
Η κυβέρνηση για να ξεπεράσει το σκόπελο των Θεσμών  για τα επιχειρηματικά δάνεια θα προτείνει πρόταση αύξησης των δύο νέων  ορίων  για τα επιχειρηματικά δάνεια.
Οι τράπεζες αναμένεται να δώσουν  τα στοιχεία στην διαπραγματευτική ομάδα στην ελληνική ομάδα με την προσδοκία να πετύχει το στόχο της που είναι προστασία των επιχειρηματικών δανείων.
Για τα φυσικά πρόσωπα εκτιμάται ότι τα νέα  κριτήρια δεν θα φέρουν εμπόδια στη συμμετοχή τους στο νέο καθεστώς της προστασίας.
Αξίζει να αναφερθεί ότι στο νόμο Κατσέλη ο αριθμός των δανειοληπτών  που ζήτησαν προστασία φθάνει τους 100.000 σύμφωνα με τα νέα στοιχεία του Υπουργείου Δικαιοσύνης ενώ μέχρι πρότινος ο αριθμός τους έφθανε τους 140.000 για να διαπιστωθεί στη συνέχεια ότι είχαν γίνει διπλοεγγραφές, όπως αποκάλυψε το νέο ηλεκτρονικό  σύστημα καταγραφής του υπουργείου από τα Ειρηνοδικεία.
Το τελικό κόστος για τις τράπεζες από το νέο νόμο για την προστασία της πρώτης κατοικίας έχει υπολογισθεί από την Τράπεζα της Ελλάδος και ήδη έχει ενημερώσει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το οποίο όμως δεν δημιουργεί πρόβλημα στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα.  

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης