Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Αναγκαία η χρήση των TLTROs στις ελληνικές τράπεζες - Θα ωφελήσουν τις τράπεζες του ευρωπαϊκού Νότου

tags :
Fitch: Αναγκαία η χρήση των TLTROs στις ελληνικές τράπεζες - Θα ωφελήσουν τις τράπεζες του ευρωπαϊκού Νότου
Ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης σημειώνει  ότι τα TLTROs θα ωφελήσουν τις τράπεζες του ευρωπαϊκού Νότου και ιδιαίτερα τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα σε Ιταλία και Ισπανία
Για βαθειά διαρθρωτική ανάγκη των ελληνικών και κυπριακών τραπεζών να κάνουν χρήση του τρίτου γύρου των TLTROs από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, κάνει λόγο η Fitch Ratings.
Ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης σημειώνει  ότι τα TLTROs θα ωφελήσουν τις τράπεζες του ευρωπαϊκού Νότου και ιδιαίτερα τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα σε Ιταλία και Ισπανία.
Στην ανάλυσή της με ημερομηνία 14 Μαρτίου 2019, η Fitch τονίζει ότι  νέος γύρος φθηνών δανείων της ΕΚΤ θα μειώσει τι ρίσκο χρηματοδότησης για τις ιταλικές τράπεζες και θα προσφέρει μεγαλύτερη ευελιξία στις ισπανικές τράπεζες.
Άλλωστε το μεγαλύτερο μέρος της χρηματοδότησης της ΕΚΤ κατευθύνεται στον τραπεζικό τομέα των δύο χωρών.
Οι αναλυτές του αμερικανικού οίκου αξιολόγησης αναμένουν ότι  οι ιταλικές τράπεζες θα χρησιμοποιήσουν το TLTRO-III για να αντικαταστήσουν τη χρηματοδότηση από το TLTRO-II, η οποία αρχίζει να ωριμάζει φέτος και ανερχόταν στα 239 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2018. Η χρήση του TLTRO-III θα είναι μικρότερη από αυτήν του TLTRO-II, σύμφωνα με τη Fitch.
Οι πιο αδύναμες τράπεζες της Ιταλίας αναμένεται να λάβουν περισσότερο νέα δάνεια από τον μηχανισμό της ΕΚΤ σε σχέση με τα πιο ισχυρά τραπεζικά ιδρύματα.
Για τις ισπανικές τράπεζες, η χρήση του TLTRO-III αναμένεται να είναι πιο ευκαιριακή, με στόχο να εκμεταλλευτεί τη φθηνή χρηματοδότηση για την τόνωση της κερδοφορίας.
Στις υπόλοιπες δυτικές ευρωπαϊκές αγορές, η χρήση του TLTRO-III θα είναι κατά κύριο λόγο επίσης ευκαιριακή, με εξαίρεση την Ελλάδα και την Κύπρο, στα τραπεζικά συστήματα των οποίων υπάρχει πιο βαθιά διαρθρωτική ανάγκη δεδομένου του υψηλού κόστους χρηματοδότησης από την αγορά.
Όσον αφορά χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία οι άλλες χώρες του Βορρά, θα πρέπει να επιδεινωθούν δραματικά οι συνθήκες στις αγορές, προκειμένου να κριθεί απαραίτητη η χρήση του TLTRO - III.
Στην Πορτογαλία, οι τράπεζες αναμένεται να αντικαταστήσουν μόνο ένα μέρος από τα TLTRO - II με το TLRTO -III, αν και η στρατηγική αναμένεται να διαφέρει απ΄τράπεζα σε τράπεζα.
Στην Ιρλανδία οι δύο μεγαλύτερες τράπεζες έχουν σχεδόν αποπληρώσει πλήρως το TLTRO -II της προηγούμενης χρονιάς.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης