Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Ελάχιστοι οι λόγοι για να αλλάξει η Fed την «υπομονετική» της στάση

Ελάχιστοι οι λόγοι για να αλλάξει η Fed την «υπομονετική» της στάση
Η αλλαγή τόνου από τη Fed ήταν το αποτέλεσμα μιας συσσώρευσης αρνητικών παραγόντων που απειλούν να επιβραδύνουν την ανάπτυξη της οικονομίας
Είναι γεγονός πως από την αρχή του 2019 παρατηρείται μια σαφής αλλαγή στον τόνο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed).
Στη συνεδρίαση του Ιανουαρίου, η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοιχτής Αγοράς (FOMC) αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητο το εύρος επιτοκίων, ενώ προχώρησε σε μια σημαντική αλλαγή στη «γλώσσα» της, απομακρύνοντας το guidance για «συνέχιση των σταδιακών αυξήσεων των επιτοκίων» και αντικαθιστώντας το με την «τήρηση μιας υπομονετικής στάσης».
Ενώ πολλοί απέδωσαν τον πιο «ήπιο» τόνο της Fed στις ισχυρές πιέσεις που δέχτηκε η Wall Street στα τέλη του 2018, αυτό είναι μάλλον απίθανο.
Με βάση τις παρατηρήσεις διαφόρων αξιωματούχων της Fed τις τελευταίες εβδομάδες, φαίνεται ότι η αλλαγή τόνου ήταν το αποτέλεσμα μιας συσσώρευσης αρνητικών παραγόντων που απειλούν να επιβραδύνουν την ανάπτυξη της οικονομίας.
Συγκεκριμένα, η παγκόσμια οικονομία έχει δείξει ενδείξεις απότομης κάμψης, με την Κίνα και την Ευρώπη να αισθάνονται ήδη τις επιπτώσεις από την πτώση του παγκόσμιου εμπορίου.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων και των καταναλωτών έχει υποχωρήσει, ενώ οι χρηματοοικονομικοί όροι έχουν καταστεί πιο «σφιχτοί».
Την ίδια ώρα, οι δείκτες για τη μεταποιητική δραστηριότητα, που παρακολουθούνται ευρέως από τους ειδικούς για ενδείξεις ύφεσης, δείχνουν μια σημαντική αποδυνάμωση σε μια σειρά μεγάλων παγκόσμιων οικονομιών, όπως οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Ιαπωνία και η Γερμανία.
Αν σε αυτά έρθουν να προστεθούν το Brexit, ο παρατεταμένος εμπορικός πόλεμος και το πρόσφατο κυβερνητικό «shutdown» στην Ουάσιγκτον, τότε δεν είναι δύσκολο να καταλάβουμε ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις για μια αρκετά αρνητική προοπτική για το πρώτο εξάμηνο του 2019 ή ίσως και περισσότερο.
Ο πρόεδρος της Fed, Jerome Powell, δήλωσε το σαββατοκύριακο ότι η κεντρική τράπεζα μπορεί να είναι «υπομονετική» ως προς τα επιτόκια επειδή τίποτα στις προοπτικές δεν δείχνει ότι απαιτείται μια άμεση αλλαγή πολιτικής.
Ο πρόεδρος της Fed της Βοστώνης, Eric Rosengren, που θεωρείτο από τα «γεράκια» της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, λόγω των πιο «επιθετικών» του απόψεων, δήλωσε πρόσφατα πως ενδεχομένως να χρειαστούν αρκετές συναντήσεις πριν γίνει σαφής μια εικόνα για την αμερικανική οικονομία.
Αυτό δείχνει ότι η Fed δεν πρόκειται να προβεί σε αύξηση των επιτοκίων τουλάχιστον κατά τις δύο επόμενες συναντήσεις της, την ερχόμενη εβδομάδα (19-20 Μαρτίου) και στα τέλη Απριλίου (30 Απριλίου - 1 Μαΐου).
«Μήνες, όχι εβδομάδες», είχε δηλώσει ο πρόεδρος της Fed του Ντάλας, Robert Kaplan, ερωτηθείς πόσο μπορεί να διαρκέσει η «υπομονετική» στάση.
«Ο κίνδυνος αχρείαστης σύσφιξης των επιτοκίων, περιορίζοντας μια 10ετή ανάκαμψη χωρίς αιτία, είναι τώρα μεγαλύτερος από ό,τι ο κίνδυνος μιας απροσδόκητης ανόδου του πληθωρισμού», δήλωσε πρόσφατα ο αντιπρόεδρος της Fed, Richard Clarida.
Η Fed μπορεί να αντέξει να «περιμένει» και να παρακολουθεί τα δεδομένα, εν μέσω της επιβράδυνσης της ανάπτυξης της οικονομίας των ΗΠΑ, προτού προβεί σε μία νέα κίνηση νομισματικής πολιτικής, δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Fed της Νέας Υόρκης. John Williams.
Την ίδια ώρα, η Lael Brainard, αξιωματούχος της κεντρικής τράπεζας γνωστή για τις πιο «επιθετικές» της απόψεις, δήλωσε πρόσφατα πως «οι αυξημένοι καθοδικοί κίνδυνοι για την παραγωγή και την απασχόληση υποστηρίζουν μια ηπιότερη πορεία για τα επιτόκια, ακόμη και αν οι πιο πιθανές προοπτικές για την οικονομία «δεν έχουν μεταβληθεί».
Ενώ η οικονομία των ΗΠΑ δείχνει καλή, το σωρευτικό αποτέλεσμα από τις αυξήσεις των επιτοκίων της Fed μέχρι σήμερα έχει αναμφίβολα συμβάλει στην παγκόσμια επιβράδυνση.
Η Fed είναι ουσιαστικά παγκόσμια κεντρική τράπεζα, επειδή το δολάριο ΗΠΑ είναι το αποθεματικό νόμισμα του κόσμου.
Ως εκ τούτου, όταν η Fed αυξάνει τα επιτόκια στις ΗΠΑ, οι συνέπειες γίνονται αισθητές σε όλο τον κόσμο, οδηγώντας σε σύσφιξη των χρηματοοικονομικών συνθηκών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης