Τελευταία Νέα
Οικονομία

Τράπεζες και οι καθυστερήσεις στις μεταρρυθμίσεις στο στόχαστρο του ΔΝΤ – Προβλέπει επιβράδυνση στην οικονομία

tags :
Τράπεζες και οι καθυστερήσεις στις μεταρρυθμίσεις στο στόχαστρο του ΔΝΤ – Προβλέπει επιβράδυνση στην οικονομία
«Αγκάθι» τα NPLs για την υγεία του τραπεζικού συστήματος, τονίζει και το ΔΝΤ
Ενστάσεις τόσο για τον διάδοχο νόμο Κατσέλη, όσο και για ορισμένες αλλαγές, όπως για παράδειγμα η αύξηση του κατώτατου μισθού, αναμένεται να εκφράσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), στην έκθεσή του για την ελληνική οικονομία που αναμένεται να δοθεί σήμερα 12 Μαρτίου 2019 στη δημοσιότητα.
Το Ταμείο έχει διαχωρίσει αρκετές φορές τη θέση του από τους Ευρωπαίους για το θέμα, κυρίως, των ελληνικών τραπεζών, εκφράζοντας έντονες ανησυχίες για την κεφαλαιακή τους επάρκεια και αφήνοντας να εννοηθεί ότι ένας ιδιαίτερα «γενναιόδωρος» νόμος για την προστασία της α’ κατοικίας μπορεί να δημιουργήσει ακόμη και ανάγκη για νέα ανακεφαλαιοποίηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.
Υπενθυμίζεται ότι στο παρελθόν –και πριν η Ελλάδα βγει τυπικά από το πρόγραμμα στήριξης τον Αύγουστο του 2018 – το Ταμείο δεν είχε διστάσει να μιλήσει για κεφαλαιακό κενό περί των 10 δισ. ευρώ στις ελληνικές τράπεζες, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις τόσο από την Αθήνα όσο και από τους Ευρωπαίους.
Ένα δεύτερο αγκάθι για το ΔΝΤ αποτελούν οι δικαστικές αποφάσεις οι οποίες ουσιαστικά αναιρούν ορισμένες μεταρρυθμίσεις και ταυτοχρόνως αυξάνουν τις δημόσιες δαπάνες.
Άλλωστε ανάλογες ανησυχίες εξέφρασε την προηγούμενη εβδομάδα και ο εκπρόσωπος Τύπου του Ταμείου Gerry Rice, στην τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων στην Washington.

Αμετάβλητες οι εκτιμήσεις για τα οικονομικά μεγέθη

Με δεδομένη τη σχετικά πρόσφατη έκδοση του World Economic Outlook, στην οποία περιλαμβάνονται προβλέψεις και για την ελληνική οικονομία από το ΔΝΤ, δεν αναμένεται στη νέα του έκθεση να προχωρήσει σε αλλαγές των εκτιμήσεών του για την Ελλάδα.
Στην προηγούμενη έκθεση το Ταμείου ανέμενε ότι η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας θα φθάσει το 2019 στο 2,4%, θα υποχωρήσει στο 2,2% το 2020 και στο 1,6% το 2021.
Επιπρόσθετα έχει εκτιμήσει και σταδιακή μείωση του χρέους, αν και συνεχίζει να εκφράζει ανησυχίες για τη βιωσιμότητά του σε μακροχρόνιο ορίζοντα.
Το Ταμείο έχει εκτιμήσει ότι το χρέος θα φθάσει το 2019 στο 174,2% του ΑΕΠ (από 183,3% το 2018), ενώ θα υποχωρήσει στο 167,3% το 2020 και στο 160,1% το 2021.
Σταδιακή θα είναι και η αποκλιμάκωση της ανεργίας, με πρόβλεψη ότι θα φθάσει το 2019 στο 18,5%, θα υποχωρήσει στο 17,5% το 2020 και θα διαμορφωθεί στο 16,2% το 2021.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης