Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ράλι για τις μετοχές των Deutsche Bank (+4,9%) και Commerzbank (+7,1%), εν μέσω σεναρίων συγχώνευσης

Ράλι για τις μετοχές των Deutsche Bank (+4,9%) και Commerzbank (+7,1%), εν μέσω σεναρίων συγχώνευσης
Σενάρια για μια πιθανή συγχώνευση των δύο γερμανικών τραπεζών Deutsche Bank και Commerzbank
Ισχυρή άνοδο σημείωσαν σήμερα (11/3/2019) οι μετοχές των Deutsche Bank και Commerzbank, εν μέσω σεναρίων για μια πιθανή συγχώνευση των δύο γερμανικών τραπεζών, την ώρα που η γερμανική κυβέρνηση ασκεί πιέσεις προς αυτή την κατεύθυνση.
Η γερμανική εφημερίδα «Welt am Sonntag» μετέδωσε πρώτη ότι οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε αρχικό στάδιο και ότι η γερμανική κυβέρνηση αναμένει απόφαση τις προσεχείς εβδομάδες.
Προς το παρόν οι εκπρόσωποι των δύο τραπεζών δεν έχουν προχωρήσει σε σχολιασμό των πληροφοριών.
Η μετοχή της Deutsche Bank ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με κέρδη της τάξης του 4,96%, ενώ της Commerzbank είχε άνοδο 7,13%, υπεραποδίδοντας του δείκτη DAX, ο οποίος ενισχύθηκε κατά 0,75%.


Υπενθυμίζεται ότι οι δύο τράπεζες είχαν συζητήσει μια συγχώνευση το καλοκαίρι του 2016, αλλά οι προσπάθειες δεν ευοδώθηκαν.
Η γερμανική κυβέρνηση πιέζει, ωστόσο, την Deutsche να παρουσιάσει ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο μετά τη δυσκολία της να παράγει βιώσιμα κέρδη μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, που είχε σαν αποτέλεσμα ο μεγαλύτερος δανειστής της Γερμανίας να πληρώνει δισεκατομμύρια σε ποινές και πρόστιμα.
Σχεδόν τρία χρόνια αργότερα, τα προγράμματα αυτοτελούς ανάκαμψης των δύο μεγάλων τραπεζών φαίνεται, πως «ναυαγούν».
Σημειώνεται ότι η γερμανική κυβέρνηση κατέχει μερίδιο άνω του 15% στην Commerzbank μετά από διάσωση.
Το «Reuters» μετέδιδε χθες, επικαλούμενο πηγή με γνώση του θέματος, πως ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank έχει συμφωνήσει να διεξάγει προκαταρκτικές συνομιλίες με την Commerzbank.
Εν τω μεταξύ, πρόσωπο που είναι εξοικειωμένο με την υπόθεση δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι η Cerberus Capital Management, κύριος μέτοχος της Deutsche Bank και της Commerzbank, είναι ανοικτή σε μια συγχώνευση, αυξάνοντας τις πιθανότητες μιας συγχώνευσης.
Εξάλλου, «ανοιχτός» στο ενδεχόμενο συγχώνευσης έχει εμφανιστεί ο ίδιος ο επικεφαλής της Commerzbank, Martin Zielke, ενώ μόλις τον Φεβρουάριο χαρακτήρισε τις σχετικές εικασίες ως «κατανοητές».
Σημειώνεται ότι η Deutsche Bank έχει περισσότερα από 20 εκατομμύρια πελάτες, ενώ η Commerzbank περίπου 18 εκατομμύρια.
Οι υποστηρικτές μιας συγχώνευσης υπογραμμίζουν ότι η συγχώνευση θα οδηγήσει σε μια τράπεζα με αξία πάνω από 24 δισ. ευρώ, με βάση τις τιμές κλεισίματος των μετοχών της Παρασκευής, μερίδιο το οποίο θα αντιστοιχεί στο 20% της γερμανικής λιανικής τραπεζικής αγοράς.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης