Τελευταία Νέα
Πολιτική

Όλα για όλα από Τσίπρα – Μητσοτάκη για ευρωεκλογές – Η κάλπη που θα κρίνει τη στρατηγική ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ και … τον επόμενο πρωθυπουργό

Όλα για όλα από Τσίπρα – Μητσοτάκη για ευρωεκλογές – Η κάλπη που θα κρίνει τη στρατηγική ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ και … τον επόμενο πρωθυπουργό
Όλος ο σχεδιασμός του Μαξίμου είναι οι εθνικές εκλογές να στηθούν τον Οκτώβριο
Έως τις αρχές Απριλίου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να έχει πάρει τις οριστικές του αποφάσεις για το πότε θα στηθούν οι εθνικές εκλογές.
Μέσα σε αυτές τις 20 ημέρες ο κ.Τσίπρας θα συνεκτιμήσει όλες τις παραμέτρους και τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων που θα έρθουν στα χέρια του.
Σε κάθε περίπτωση, όλα δείχνουν πως πάμε για εκλογές τον Οκτώβριο.
Διότι εθνικές εκλογές τον Μάιο θα σημαίνουν ότι ο κ.Τσίπρας μάλλον έχει αποδεχθεί την ήττα του.
Και αυτό διότι όλοι αναγνωρίζουν πως αυτό που θέλει η κυβέρνηση Τσίπρα είναι χρόνος.
Χρόνος για να αλλάξει όσο είναι δυνατόν η εις βάρος του σημερινή αρνητική κατάσταση, χρόνος για να αρχίσει να αποδίδει η πολιτική του.
Με λίγα λόγια ευελπιστεί ότι μέσα στους επόμενους 6 μήνες θα έχουν υπάρξει αρκετά θετικά νέα στο μέτωπο της οικονομίας (από την υπογραφή της συμφωνίας Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ για τον αγωγό EastMed και πιθανές συμφωνίες στη βόρεια Ελλάδα μέχρι την ολοκλήρωση της ρύθμισης των 120 δόσεων), τα οποία θα είναι ικανά να μετριάσουν τις αντιδράσεις κατά της κυβέρνησης και να αλλάξουν την ψυχολογία στην κοινωνία.
Στόχος του Αλέξη Τσίπρα είναι στο τέλος της 4ετίας να εμφανιστεί στον ελληνικό λαό και να του ζητήσει να αποφασίσει για την επόμενη κυβέρνηση του, καλώντας τον να συγκρίνει τα πεπραγμένα αυτών που διακυβέρνησαν την χώρα από το 2011 μέχρι το 2015 και αυτά που εκείνος έκανε από το 2015 έως το 2019.
Για να μπορέσει να φτάσει σε αυτό το σημείο και να θέσει το δίλημμα του «Αριστερά ή Δεξιά», «πρόοδος ή συντήρηση», «επιστροφή στο παρελθόν ή πορεία προς το μέλλον», απαραίτητη προϋπόθεση είναι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και των αυτοδιοικητικών εκλογών να μην είναι καταστροφικό για το ΣΥΡΙΖΑ.
Δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ να μην υποστεί συντριβή αλλά να διατηρήσει δυνάμεις.
Και μαζί την ελπίδα ότι στους 3 με 4 μήνες που θα έχει μπροστά του, θα  και μπορεί να κάνει την ανατροπή.
Για αυτό το λόγο και ο ΣΥΡΙΖΑ δίνει ήδη ιδιαίτερη βαρύτητα στις ευρωεκλογές και πολώνει το σκηνικό, καλώντας σε συστράτευση των προοδευτικών δυνάμεων απέναντι στην άνοδο της ακροδεξιάς και του εθνικισμού στην Ευρώπη.
Διότι αφενός θέλει να ενισχύσει τη συμμετοχή στις ευρωεκλογές και αφετέρου να περιορίσει όσο το δυνατόν την «χαλαρή ψήφο» που συνήθως ευνοεί τα μικρότερα κόμματα.
Και μπορεί ο υπουργός Ν. Παππάς να υποστηρίζει πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτος στις ευρωεκλογές, αλλά αυτό μάλλον φαντάζει ως επιθυμία, παρά ως μια εκτίμηση κοντά στην πραγματικότητα.
Εάν η διαφορά στις ευρωεκλογές με τη ΝΔ είναι κοντά στις 5 ποσοστιαίες μονάδες, θα θεωρείται ως θετικό αποτέλεσμα για το ΣΥΡΙΖΑ.
Διότι θα πρόκειται για μια διαχειρίσιμη ήττα που αφήνει ελπίδες για ανατροπή στις επόμενες εθνικές εκλογές δεδομένου ότι αυτές θα διεξαχθούν σε ένα πρωτοφανές πολιτικό σκηνικό πόλωσης και άρα συσπείρωσης γύρω από τα δύο μεγάλα κόμματα.
Διαφορά μεγαλύτερη, π.χ. της τάξης των 10 μονάδων θα σημαίνει ότι θα είναι πολύ δύσκολο, αν όχι αδύνατο για τον ΣΥΡΙΖΑ να γυρίσει το «παιχνίδι».
Μέχρι στιγμής πάντως και βάσει των δημοσκοπήσεων, δεν φαίνεται να βγαίνει η «στόχευση» του ΣΥΡΙΖΑ.
Αντιθέτως, φαίνεται πως πιο κοντά στο στόχο της είναι η ΝΔ.
Καθώς παραμένει πρώτη και με μεγάλη διαφορά από το ΣΥΡΙΖΑ, ενώ σε ορισμένες μετρήσεις, πιάνει και αυτοδυναμία.
Μάλιστα το σενάριο αυτό αρχίζει και μοιάζει πιο πιθανό, ιδιαίτερα από τη στιγμή που όλες οι μετρήσεις δείχνουν πως η επόμενη Βουλή θα είναι πεντακομματική.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης