Τελευταία Νέα
Διεθνή

Άσχημα νέα για τον Erdogan ενόψει εκλογών - Σε ύφεση η οικονομία, στο -2,4% το ΑΕΠ

Άσχημα νέα για τον Erdogan ενόψει εκλογών - Σε ύφεση η οικονομία, στο -2,4% το ΑΕΠ
Η τουρκική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 2,4% το δ’ τρίμηνο του 2018
Σε ύφεση πέρασε η τουρκική οικονομία καθώς συρρικνώθηκε κατά 2,4% το δ’ τρίμηνο του 2018 όπως ανακοίνωσε η τουρκική στατιστική αρχή, γεγονός που αν μη τι άλλο συνιστά έναν ακόμα «πονοκέφαλο» για τον πρόεδρο της Τουρκίας Rejep Tayip Erdogan ενόψει και των τοπικών εκλογών της 31ης Μαρτίου.
Πρόκειται για το δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο που συρρικνώνεται η τουρκική οικονομία, καθώς και το γ’ τρίμηνο του 2018, το τουρκικό ΑΕΠ είχε μειωθεί κατά 1,6%.
Σύμφωνα με αναλυτές τα αποτελέσματα αυτά είναι αποτέλεσμα της κατάρρευσης της τουρκικής λίρας – έπεσε κατά 30% σε σχέση με το δολάριο το 2018  - κάτι που κατέστησε τις εισαγωγές ακριβότερες κατά ένα τρίτο, αλλά και της μεγάλης αύξησης των επιτοκίων από την Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας που με τη σειρά του είχε ως αποτέλεσμα να καταστήσει ακριβότερο το δανεισμό.
Παράλληλα αναφέρεται ότι πλήγμα υπέστησαν τόσο οι πωλήσεις αυτοκινήτων και ακινήτων όσο και η βιομηχανική παραγωγή, την ώρα που πήραν την ανιούσα οι τιμές των τροφίμων και η ανεργία αυξάνεται.
Συνολικά στο έτος η τουρκική οικονομία αναπτύχθηκε κατά 2,6% το 2018, έναντι ανάπτυξης 7,4% το 2017.
Τα νέα είναι πραγματικά άσχημα για τον πρόεδρο Erdogan, ο οποίος έχει να αντιμετωπίσει την πρόκληση των τοπικών εκλογών της 31ης Μαρτίου.
Και αυτό διότι το άλλοτε «ισχυρό όπλο» του Erdogan, η οικονομία, χάνει τη δυναμική της, εξέλιξη που πολύ πιθανό να επηρεάσει και τη στάση των Τούρκων ψηφοφόρων.
Είναι χαρακτηριστικό πως περισσότεροι από το 20% των ψηφοφόρων, οι οποίοι στην πλειονότητα τους δηλώνουν πρώην ψηφοφόροι του κυβερνώντος κόμματος, δηλώνουν αναποφάσιστοι, κάτι που καθιστά εξαιρετικά δύσκολο για τους δημοσκόπους να εκτιμήσουν ποιο θα είναι το εκλογικό αποτέλεσμα του Μαρτίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης