Τελευταία Νέα
Οικονομία

Handelsblatt: Στις 5/4 οι αποφάσεις του Eurogroup για την Ελλάδα, λόγω γερμανικών ενστάσεων

Handelsblatt: Στις 5/4 οι αποφάσεις του Eurogroup για την Ελλάδα, λόγω γερμανικών ενστάσεων
O Γερμανός υπουργός Οικονομικών Olaf Scholz επιδιώκει την αναβολή όχι μόνο της απόφασης αλλά και της σχετικής συζήτησης
Οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης δεν θα εγκρίνουν τη Δευτέρα (11/3) την εκταμίευση του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ προς την Ελλάδα από τα ομόλογα, αναφέρει σε δημοσίευμά της η Handelsblatt.  
Σύμφωνα με την οικονομική εφημερίδα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Olaf Scholz επιδιώκει την αναβολή όχι μόνο της απόφασης αλλά και της σχετικής συζήτησης ενώ επικαλείται εσωτερικό έγγραφο του υπουργείου, βάσει του οποίου η απόφαση μετατίθεται για τον Απρίλιο.
«Το Eurogroup θα πρέπει να αναβάλει την απόφασή του για την επόμενη συνεδρίαση στις 5 Απριλίου», αναφέρει το έγγραφο, προσθέτοντας πως «δεν υπάρχει πίεση χρόνου».
Στο τέλος του προγράμματος βοήθειας του περασμένου καλοκαιριού, οι χώρες του ευρώ δεσμεύθηκαν να χορηγήσουν δισεκατομμύρια στην ελάφρυνση του χρέους στην Ελλάδα, υπό την προϋπόθεση ότι η κυβέρνηση της Αθήνας θα υλοποιήσει συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις.
Ωστόσο, αυτό δεν συμβαίνει κατά την άποψη των δανειστών.
Σε έκθεση που δημοσιοποιήθηκε στα τέλη Φεβρουαρίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέφερε πως πέντε από τις 16 συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις δεν έχουν υλοποιηθεί ακόμη.
Αυτές περιλαμβάνουν προγράμματα ιδιωτικοποίησης ενώ επιπλέον οι Βρυξέλλες επικρίνουν την ελληνική κυβέρνηση για την αντιμετώπιση διαρθρωτικών προβλημάτων.
Υπάρχουν επίσης ενστάσεις για την προστασία της Ά κατοικίας.
Το έργο επικρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ),καθώς εκτιμά ότι θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες ήδη αντιμετωπίζουν πολλά επισφαλή δάνεια.
Η γερμανική κυβέρνηση συμμερίζεται τις ανησυχίες της ΕΚΤ, γράφει η Handelsblatt.
Ο ελληνικός τραπεζικός τομέας δεν πρέπει να επιβαρυνθεί με τη χρηματοδότηση ενός μέτρου κοινωνικής πολιτικής, αναφέρεται από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών.  
Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει πρώτα να λάβει υπόψη τις ανησυχίες της ΕΚΤ και μόνο τότε το Eurogroup θα μπορούσε να αποφασίσει την εκταμίευση της δόσης, αναφέρει το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών.
Εφόσον οι επικρίσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της ΕΚΤ δεν καθησυχαστούν, δεν θα πρέπει να υπάρξει «πολιτική συμφωνία για τα μέτρα που αφορούν στο ελληνικό χρέος», ξεκαθαρίζεται στο έγγραφο το γερμανικού υπουργείου Οικονομικών.
Στο Βερολίνο, εξάλλου, εκτιμούν πως η Αθήνα δεν έχει άμεση ανάγκη του ποσού αυτού, καθώς διαθέτει αποθέματα ρευστότητας ύψους σχεδόν 27 δισ. ευρώ.


 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης