Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Οι βασικοί παράγοντες που πιέζουν προς τη μεγάλη συγχώνευση Deutsche Bank – Commerzbank

Οι βασικοί παράγοντες που πιέζουν προς τη μεγάλη συγχώνευση Deutsche Bank – Commerzbank
Οι παράγοντες, που οδηγούν τις δύο μεγαλύτερες τράπεζες της Γερμανίας, σε συνομιλίες με σκοπό τη συγχώνευση
Τα επίμονα χαμηλά επιτόκια και η πίεση των επενδυτών είναι δύο από τους βασικούς παράγοντες, που εξανάγκασαν τον διευθύνοντα σύμβουλο της Deutsche Bank, Christian Sewing, να παραμερίσει τις διαφωνίες του και να εξετάσει το ενδεχόμενο της συγχώνευσης αξίας πολλών δισεκατομμυρίων με την ανταγωνιστική Commerzbank.
«Ακόμα προτιμούμε το σχέδιο Α και θα θέλαμε να ακολουθήσουμε το δικό μας πλάνο και να εξετάσουμε αργότερα τις στρατηγικές μας επιλογές», δήλωσε τραπεζική πηγή προσκείμενη στις εσωτερικές συζητήσεις στη Deutsche Bank.
Το αμερικανικό fund Cerberus, που είναι ένας από τους μεγαλύτερους μετόχους τόσο στην Deutsche Bank όσο και στην Commerzbank, ασκεί πιέσεις προς το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών για τη δημιουργία ενός «εθνικού πρωταθλητή» στον τραπεζικό τομέα, αναφέρουν οι Financial Times. 
Ο πρόεδρος της Deutsche Bank, Paul Achleitner είναι επίσης υπέρμαχος μιας συγχώνευσης, που θα δημιουργούσε τη δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Eυρωζώνης με περιουσιακά στοιχεία σχεδόν 1,9 τρισ. ευρώ.
Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την περασμένη εβδομάδα για περαιτέρω καθυστέρηση της προοπτικής αύξησης των επιτοκίων αύξησε εξάλλου την πίεση στις γερμανικές τράπεζες.
Το περασμένο Φθινόπωρο, ο Sewing εκτίμησε πως η Deutsche Bank θα αφιερώσει τους επόμενους 12 έως 18 μήνες, προκειμένου να ξεφύγει από τη δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκεται, πριν να συμμετάσχει σε οποιαδήποτε συμφωνία.
«Υπάρχουν αρκετές επιλογές, μια εγχώρια συγχώνευση με την Commerzbank είναι μία από αυτές», δήλωσε πηγή εξοικειωμένη με τις εσωτερικές συζητήσεις της τράπεζας.
Το διοικητικό συμβούλιο της Deutsche Bank συζήτησε την κατάσταση το δεύτερο 15ημερο του Φεβρουαρίου 2019 και έδωσε στον Sewing επίσημη εντολή για να διερευνήσει ανεπίσημα μία πιθανή συγχώνευση σε συνομιλίες με την Commerzbank.
Η γερμανική εφημερίδα Welt am Sonntag ανέφερε για πρώτη φορά, πως δόθηκε το «πράσινο φως» από τη Deutsche Bank για επίσημες συνομιλίες με σκοπό τη συγχώνευση.
Τα κορυφαία στελέχη της Deutsche Bank και της Commerzbank έχουν επανειλημμένα συζητήσει αυτές τις επιλογές για περισσότερο από ένα χρόνο.
Μέχρι στιγμής και παρά το «πράσινο φως» που δόθηκε, δεν έχει αναπτυχθεί μία νέα δυναμική στις συζητήσεις ενώ δεν έχουν προγραμματιστεί συναντήσεις για την επόμενη μέρα μεταξύ του Sewing και του CEO της Commerzbank Martin Zielke.
Το εποπτικό συμβούλιο της Deutsche Bank συζήτησε επίσης το θέμα χωρίς να το θέσει επίσημα στην ημερήσια διάταξη.
«Δεν υπάρχει απόφαση του εποπτικού συμβουλίου και καμία άτυπη καθοδήγηση στη διοίκηση», δήλωσε καλά ενημερωμένη πηγή στους Financial Times. 
Προς το παρόν οι συνομιλίες με την Commerzbank έχουν επιφανειακό χαρακτήρα, ανέφεραν οι ίδιες πηγές, προσθέτοντας ότι οι αυστηροί γερμανικοί νόμοι θα αναγκάσουν τις τράπεζες να αποκαλύψουν επίσημα το περιεχόμενο των συνομιλιών  τους, εάν διαρρεύσουν. 
Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα των Financial Times, στις συζητήσεις των στελεχών της Deutsche Bank αυτό που τονίστηκε είναι ότι, η σύμπραξη με την Commerzbank είναι η μόνη επιλογή για ενοποίηση στην εγχώρια αγορά της, η οποία κυριαρχείται από κρατικές τράπεζες.
Πηγή του ευρωπαϊκού ρυθμιστικού φορέα, που ρωτήθηκε από την εφημερίδα, ανέφερε πως η Deutsche Bank δεν έχει απευθύνει ακόμη επισήμως σχετικό αίτημα το οποίο δεν φαίνεται, πως θα απορριφθεί από τη στιγμή που μία συμφωνία υποστηρίχθηκε από τη διοίκηση της τράπεζας και τους μετόχους. 
Η Deutsche Bank και η Commerzbank δεν  έχουν  σχολιάσει μέχρι στιγμής το δημοσίευμα.
 
«Πράσινο φως» για επίσημες συνομιλίες

Tο bankingnews.gr έγραφε νωρίτερα: Το διοικητικό συμβούλιο της Deutsche Bank αποφάσισε να πραγματοποιήσει συνομιλίες με την Commerzbank για τη συγχώνευσή τους, όπως ανέφερε στο Reuters πηγή προσκείμενη στις συζητήσεις.
Η πηγή, η οποία μίλησε υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας, επιβεβαίωσε τις πληροφορίες που ανέφερε προηγουμένως η εφημερίδα Welt am Sonntag.
Νωρίτερα μεταδιδόταν πως η  συγχώνευση της Deutsche Bank και της Commerzbank, των δύο μεγαλύτερων γερμανικών τραπεζών θεωρείται πλέον ως το πιθανότερο σενάριο στο πολυσυζητημένο σίριαλ, που απασχολεί τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης.   
Οι δύο τράπεζες  φέρονταν  να εντείνουν τις ανεπίσημες συνομιλίες τους προς αυτή την  κατεύθυνση, καθώς οι προσπάθειες αυτοτελούς ανάκαμψής τους φαίνεται, να αποτυγχάνουν, σύμφωνα με το Bloomberg, που επικαλείται πηγή προσκείμενη στις διαβουλεύσεις.
Το υπουργείο Οικονομικών τάσσεται υπέρ της συγχώνευσης των δύο τραπεζών προτού επιδεινωθεί η κατάσταση για να υποστηριχθούν οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της εξαγωγικής γερμανικής οικονομίας, αναφέρουν οι ίδιες πηγές.
Η Deutsche Bank επιβεβαίωσε τον Φεβρουάριο τους στόχους της το 2019, αλλά κατέστησε σαφές ότι θα χρειαστεί να εφαρμόσει αυστηρότερα μέτρα εάν τα έσοδα συνεχίζουν να μειώνονται.
Ο Ιανουάριος δεν ήταν ένας καλός μήνας ενώ η κατάσταση ήταν αρκετά βελτιωμένη τον Φεβρουάριο.
Η τράπεζα σχεδιάζει τώρα να εφαρμόσει αυστηρότερες περικοπές ως προς το κόστος λειτουργίας, προκειμένου να επανέλθει στην κερδοφορία.
Την ίδια ώρα, άλλες στρατηγικές επιλογές περιλάμβαναν μια συγχώνευση με άλλη ευρωπαϊκή τράπεζα, αν και αυτό θεωρούνταν ως λιγότερο πιθανό σενάριο.
Υψηλόβαθμα στελέχη της Deutsche Bank έχουν  αναφέρει ονόματα όπως UBS Group AG, BNP Paribas SA και ING Groep NV.
Οι τράπεζες και το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών αρνήθηκαν να σχολιάσουν τις πληροφορίες αυτές.
Οι δύο τράπεζες συζήτησαν προηγουμένως μια συγχώνευση το καλοκαίρι του 2016 αλλά οι προσπάθειες δεν ευοδώθηκαν.
Σχεδόν τρία χρόνια αργότερα, αυτά τα  προγράμματα αυτοτελούς ανάκαμψης των δύο μεγάλων τραπεζών φαίνεται, πως ναυαγούν.  
Και οι δύο τράπεζες προσπάθησαν να επιστρέψουν στην κερδοφορία μετά την οικονομική κρίση ενώ η γερμανική κυβέρνηση κατέχει μερίδιο άνω του 15% στην Commerzbank μετά από διάσωση.
Η Deutsche Bank θεωρείται μία από τις σημαντικότερες τράπεζες του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος, αλλά έχει «μολυνθεί» από τριετή περίοδο ζημιών, υποβαθμίσεις των οίκων αξιολόγησης, αποτυχημένα stress tests και σκάνδαλα νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.
Ο διευθύνων σύμβουλός της, Christian Sewing, δήλωσε δημοσίως τους τελευταίους μήνες ότι επικεντρώθηκε στην αποκατάσταση της κερδοφορίας πριν αναλάβει το περίπλοκο σχέδιο συγχώνευσης.
Ο επικεφαλής της Commerzbank, Martin Zielke, ήταν πιο ανοιχτός στην ιδέα της συγχώνευσης ενώ μόλις τον Φεβρουάριο χαρακτήρισε τις σχετικές εικασίες ως «κατανοητές».
Εξάλλου το αμερικανικό fund Cerberus,κύριος μέτοχος τόσο της Deutsche Bank όσο και της Commerzbank, δηλώνει ανοικτό σε μια συγχώνευση, αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες προς αυτή την κατεύθυνση..
Η Deutsche Bank έχει περισσότερα από 20 εκατομμύρια πελάτες, και η Commerzbank περίπου 18 εκατομμύρια.
Με βάση τις τιμές κλεισίματος της Παρασκευής (8/3), ο συνδυασμός των δύο τραπεζών θα έχει αξία αγοράς άνω των 24 δισ.ευρώ.
Να σημειωθεί ότι, μέχρι και την τελευταία ημέρα του Φεβρουαρίου 2019 το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, ανέφερε πως δεν διαπιστώνεται κάποιος λόγος για τη συγχώνευση των δύο τραπεζών.
Σύμβουλος του γερμανικού υπουργείου, είχε αναφέρει πως η κυβέρνηση βρίσκεται σε συζητήσεις με τις τράπεζες για το μέλλον τους.
Είχε αναφέρει επίσης, πως στο τραπέζι των συνομιλιών δεν βρίσκεται η δημιουργία bad bank.

Πρώτη ενημέρωση 9 Μαρτίου 2019, 13:14

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης