Νέα κρίση στις σχέσεις Γερμανίας - Τουρκίας στον απόηχο της γερμανικής ταξιδιωτικής οδηγίας

Νέα κρίση στις σχέσεις Γερμανίας - Τουρκίας στον απόηχο της γερμανικής ταξιδιωτικής οδηγίας
Ο γερμανός ΥΠΕΞ Heiko Maas επέκρινε την απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να μην ανανέωση τη διαπίστευση γερμανών ανταποκριτών στην Τουρκία

Σε νέα κρίση φαίνεται ότι διέρχονται οι σχέσεις Γερμανίας και Τουρκίας που αποτυπώνεται και στην ταξιδιωτική οδηγία του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών κατά της Άγκυρας.
Από την πλευρά του το Βερολίνο θεωρεί "προσβολή" την απόφαση της Τουρκίας να μην ανανεώσει τις διαπιστεύσεις των γερμανών ανταποκριτών στη χώρα.
Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Heiko Maas επέκρινε την απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να μην ανανέωση τη διαπίστευση γερμανών ανταποκριτών στην Τουρκία.
Η παρεμπόδιση δημοσιογράφων να ασκούν το καθήκον τους δεν είναι συμβατή με την αντίληψη της γερμανικής κυβέρνησης σε ό,τι αφορά την ελευθερία τύπου, δηλώνει ο Maas σε σημερινή του συνέντευξη στην εφημερίδα του Βερολίνου Tagesspiegel. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες η μη ανανέωση της διαπίστευσης αφορά τρεις ανταποκριτές γερμανικών μέσων ενημέρωσης. Εκτός αυτού περίπου 80 ξένοι δημοσιογράφοι, ανάμεσα τους πολλοί Γερμανοί, περιμένουν εδώ και δύο μήνες να τους ανανεωθεί η διαπίστευση για φέτος.

Αυστηροποίηση της ταξιδιωτικής οδηγίας

Κύκλοι της γερμανικής κυβέρνησης χαρακτηρίζουν σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα την τουρκική στάση ως "προσβολή".
Το Βερολίνο δεν σκοπεύει "να κάνει τα στραβά μάτια" αλλά θα θέτει το θέμα μονίμως στην ατζέντα των διμερών επαφών. Ως μια πρώτη αντίδραση της Γερμανίας θα πρέπει να θεωρηθεί η αυστηροποίηση της ταξιδιωτικής οδηγίας για την Τουρκία του υπουργείου Εξωτερικών.
Η οδηγία προειδοποιεί πως ενδεχομένως θα πρέπει να αναμένονται επιπλέον μέτρα σε βάρος γερμανών δημοσιογράφων αλλά και σε βάρος "οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών", δηλαδή των γερμανικών πολιτικών ιδρυμάτων που δραστηριοποιούνται στην Τουρκία.
Στην οδηγία αναφέρονται πρόσφατες δηλώσεις της τουρκικής κυβέρνησης, βάσει των οποίων απειλούνται κατά την είσοδό τους στην Τουρκία με σύλληψη άτομα που συμμετείχαν σε εκδηλώσεις οργανώσεων στο εξωτερικό που θεωρούνται "τρομοκρατικές", όπως για παράδειγμα το κίνημα Gullen.
Επίσης κινδυνεύουν να συλληφθούν και να καταδικασθούν σε πολυετή ποινή φυλάκισης ακόμη και Γερμανοί που σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης έκαναν επικριτικά σχόλια για την τουρκική κυβέρνηση και τον πρόεδρο της χώρας ή απλώς τα επιδοκίμασαν.

www.bankingnews.gr


bankingnews.gr

BREAKING NEWS