Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Οργή στις ΗΠΑ για τον αποκλεισμό αμερικανικών εταιρειών από εξοπλιστικά προγράμματα στην ΕΕ – Με αντίποινα απειλεί η Ουάσινγκτον

Οργή στις ΗΠΑ για τον αποκλεισμό αμερικανικών εταιρειών από εξοπλιστικά προγράμματα στην ΕΕ – Με αντίποινα απειλεί η Ουάσινγκτον
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανήγγειλε την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Αμυντικού Ταμείου με επένδυση 13 δισ. ευρώ
Με αντίποινα κινδυνεύει η ΕΕ από την Ουάσινγκτον, εάν προχωρήσει στα σχέδιά της για περιορισμό της συμμετοχής των αμερικανικών εταιρειών σε πανευρωπαϊκά εξοπλιστικά προγράμματα, όπως ανακοίνωσε ο απεσταλμένος των ΗΠΑ στις Βρυξέλλες.
Ο Gordon Sondland δήλωσε στους Financial Times, ότι εάν τα κράτη - μέλη  της ΕΕ εξακολουθήσουν να κρατούν τις αμερικανικές εταιρείες έξω από την Ένωση σε συνάρτηση με «εμπόδια ή πολιτικές προστατευτισμού» στα σχέδια πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ, τότε οι ΗΠΑ θα εξέταζαν διάφορες απαντήσεις, που όπως είπε με νόημα θα είναι απίθανο να είναι «θετικές και για τις δύο πλευρές».
Ο Αμερικανός πρεσβευτής δήλωσε στη συνέντευξή του ότι η διατλαντική σχέση παρέμεινε ουσιαστικά «πολύ ισχυρή», αλλά δοκιμάστηκε έντονα από τα κράτη της ΕΕ όσον αφορά την ασφάλεια και τις σχέσεις τους με την Κίνα.
Ο Sondland προειδοποίησε ότι οι προτεινόμενοι κανόνες της ΕΕ για τη χρηματοδότηση κοινών αμυντικών σχεδίων - όπως η ανάπτυξη νέων οχημάτων πεζικού και πυραυλικών συστημάτων - απειλούν να περιορίσουν τη συμμετοχή αμερικανικών εταιρειών και τρίτων χωρών.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανήγγειλε την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Αμυντικού Ταμείου με επένδυση 13 δισ. ευρώ.
«Ακόμα κι αν ήθελαν να εξετάσουν και υιοθετήσουν ένα σχέδιο έρευνας και ανάπτυξης από τις ΗΠΑ, με τον τρόπο προσέγγισής τους, δεν μπορούν» είπε ο Αμερικανός πρεσβευτής για τους Ευρωπαίους.
«Τα χέρια τους θα είναι δεμένα. Αυτό δεν μας νοιάζει καθόλου και συμμετέχουμε σε κάποιες εκτενείς συζητήσεις σχετικά με το γιατί θα θέλατε να αποκλείσετε τουλάχιστον την ικανότητά σας να εξετάσετε. . . μια πρόταση των ΗΠΑ», σημείωσε.
Πάντως ο Αμερικανός πρεσβευτής εξέφρασε τη βεβαιότητα πως η ΕΕ θα αλλάξει τα σχέδιά της και θα εξετάσει τη συμμετοχή τρίτων χωρών μόνο κατά περίπτωση, διότι «η κοινή λογική υπαγορεύει ότι πρέπει να την αλλάξουν».
Πολλές κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου το οποίο αναμένεται να εγκαταλείψει την ΕΕ αυτό το μήνα, ανησυχούν ότι οι προγραμματισμένοι έλεγχοι επί της πνευματικής ιδιοκτησίας για υλικά που αναπτύσσονται σε στρατιωτικά προγράμματα, τα οποία χρηματοδοτούνται από την Ένωση θα αποτρέψουν τις τρίτες χώρες από τη συμμετοχή τους.
«Αν για κάποιο λόγο είναι απλώς πείσμα ή προστατευτισμός που δεν επιτρέπει αλλαγές, νομίζω ότι οι ΗΠΑ έχουν πολλές απαντήσεις. . . κάτι που δεν νομίζω πως θα ήταν θετικό και για τις δύο πλευρές», προειδοποίησε ο Sondland.
Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ ήταν επίσης εξαιρετικά επικριτικός στην αντιμετώπιση της Κίνας από την Ευρώπη.
Ο επικεφαλής του εθνικού οργανισμού ασφαλείας της Γερμανίας τον Φεβρουάριο τάχθηκε υπέρ μίας συμφωνίας «χωρίς κατασκοπεία» για να καθησυχάσει τις ανησυχίες σχετικά με τη χρήση του εξοπλισμού της Huawei στα νέα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας 5G.
Ο  Sondland προειδοποίησε ότι τέτοιες συμφωνίες είναι αναξιόπιστες, προσθέτοντας πως η χρήση κινεζικής κινητής τεχνολογίας 5G κινδυνεύει να καταστήσει τις ευρωπαϊκές χώρες ευάλωτες στην κομμουνιστική Κίνα «για τα επόμενα 10 έως 20 χρόνια».
Ο απεσταλμένος των ΗΠΑ, θεωρείται ιδιαίτερα σκληρός στα πολιτικά μηνύματά του προς την ΕΕ σε μία μεγάλη σειρά θεμάτων, που ξεκινούν από το ζήτημα του Ιράν και τη  διεθνή συμφωνία για τα πυρηνικά και καταλήγουν στη θεωρούμενη ως διαλλακτικότερη στάση της Ευρώπης απέναντι στη Βενεζουέλα.
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης