Τελευταία Νέα
Διεθνή

Draghi: Νέος γύρος TLTROs προς τις τράπεζες - Αμετάβλητα επιτόκια έως το τέλος του 2019 - Ραγδαία υποβάθμιση εκτιμήσεων για ΑΕΠ

tags :
Draghi: Νέος γύρος TLTROs προς τις τράπεζες - Αμετάβλητα επιτόκια έως το τέλος του 2019 - Ραγδαία υποβάθμιση εκτιμήσεων για ΑΕΠ
Αμετάβλητα διατήρησε τα επιτόκια η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα
(upd) Στην αλλαγή του guidance για τα επιτόκια, τα οποία θα παραμείνουν αμετάβλητα έως το τέλος του 2019 και για όσο χρειαστεί, στην εισαγωγή ενός τρίτου γύρου TLTROs και στη σημαντική υποβάθμιση των εκτιμήσεων για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης, αναφέρθηκε σήμερα (7/3/2019) ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Mario Draghi, στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση του εκτελεστικού συμβουλίου της ευρωτράπεζας.
Ο Draghi εξήγησε τους λόγους για τους οποίους η ΕΚΤ προχώρησε στις παραπάνω αποφάσεις, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «σε ένα σκοτεινό δωμάτιο πρέπει να κινείσαι με μικρά βήματα, όχι να τρέχεις».
O κεντρικός τραπεζίτης έκανε λόγο για καθοδικούς κινδύνους, ενώ υπογράμμισε το ρίσκο που απορρέει από τη γεωπολιτική αβεβαιότητα, το Brexit, τον προστατευτισμό και το volatility στις αναδυόμενες αγορές.
Σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο επανεκκίνησης του προγράμματος αγοράς ομολόγων, ο Draghi απάντησε ότι δεν επιθυμεί να προχωρήσει σε εικασίες για το QE, ενώ σε άλλο σημείο της συνέντευξης Τύπου υποστήριξε «η ΕΚΤ, αυτή την εβδομάδα, δεν συζήτησε στην επανεκκίνηση του QE».
«Τα επιτόκια θα παραμείνουν αμετάβλητα τουλάχιστον έως το τέλος του 2019 και για όσο χρειαστεί», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Draghi, ενώ συμπλήρωσε ότι θα συνεχιστεί η επαναεπένδυση ομολόγων και μετά την αύξηση των επιτοκίων, επίσης για όσο χρειαστεί.
Νωρίτερα, η ΕΚΤ είχε ανακοινώσει ότι διατηρεί αμετάβλητα τα επιτόκια ενώ ταυτόχρονα άλλαξε το guidance, τονίζοντας ότι θα παραμείνουν αμετάβλητα έως το τέλος του 2019 και όχι έως το καλοκαίρι του 2018.

Τα TLTROS

Όσον αφορά το νέο γύρο φθηνού δανεισμού προς τις τράπεζες, τα λεγόμενα TLTROs, ο Draghi υποστήριξε ότι θα βοηθήσουν να διατηρηθούν ευνοϊκές πιστωτικές συνθήκες και την ομαλή μετάδοση της νομισματικής πολιτικής.


Υποβάθμιση εκτιμήσεων για ΑΕΠ και πληθωρισμό

Η ΕΚΤ υποβάθμισε τις εκτιμήσεις για το ΑΕΠ της Ευρωζώνης, στο +1,1% το 2019 από 1,7% προηγουμένως, στο +1,6% το 2020 από 1,7% προηγουμένως, διατηρώντας παράλληλα αμετάβλητη την εκτίμηση για το 2021 στο 1,5%.
Επίσης προχώρησε σε υποβάθμιση των προβλέψεων για τον πληθωρισμό στο 1,7% το 2018 από 1,8% προηγουμένως, στο 1,2% το 2019 από 1,6% προηγουμένως, στο 1,5% το 2020 από 1,7% προηγουμένως και στο 1,6% το 2021 από 1,8% προηγουμένως.
Σύμφωνα μάλιστα με τον Draghi, το βραχυπρόθεσμο outlook της ανάπτυξης είναι πιο αδύναμο από ό,τι αναμενόταν, αν και διευκρίνισε ότι είναι πολύ χαμηλές οι πιθανότητες ύφεσης στην ευρωζώνη.
«Τα μέτρα της ΕΚΤ θα βελτιώσουν την ανθεκτικότητα της οικονομίας» επεσήμανε επίσης.
Σε κάθε περίπτωση, όμως, ο επικεφαλής της ΕΚΤ διεμήνυσε προς τις κυβερνήσεις των χωρών της ευρωζώνης ότι θα πρέπει να συνεχίσουν τη μεταρρυθμιστική τους προσπάθεια.
Όσον αφορά τον πληθωρισμό, ο Draghi εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο πληθωρισμός θα φτάσει τον στόχο αλλά θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος.

Αβεβαιότητα για τις γεωπολιτικές εξελίξεις


Την ίδια στιγμή, ο Draghi έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τις γεωπολιτικές εξελίξεις, τονίζοντας ότι η αβεβαιότητα στον τομέα αυτό αλλά και ο προστατευτισμός αφήνουν σημάδια στην οικονομία της Ευρωζώνης.
Ο Draghi υπογράμμισε ακόμη ότι η ΕΚΤ είναι έτοιμη να προσαρμόσει τα εργαλεία της, εφόσον κριθεί απαραίτητο, ενώ ανέφερε ότι στόχος των αποφάσεων της κεντρικής τράπεζας είναι η αύξηση του πληθωρισμού.
 


Η ανακοίνωση της ΕΚΤ

Νέο γύρο TLTROs προς τις τράπεζες της Ευρωζώνης ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ενώ παράλληλα άλλαξε το guidance για τα επιτόκια τα οποία αναμένεται να παραμείνουν αμετάβλητα έως το τέλος του 2019 και όχι έως το καλοκαίρι τους τρέχοντος έτους.
Η νέα σειρά των μακροπρόθεσμων δανείων διετούς διάρκειας (TLTRO III) θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο του 2019 και θα διαρκέσει έως τον Μάρτιο του 2021.
Όπως τονίζει η ΕΚΤ, ο νέος γύρος TLTROs θα βοηθήσει στη διασφάλιση ευνοϊκών πιστωτικών συνθηκών.
Η ΕΚΤ θα εξακολουθήσει να επανεπενδύει το σύνολο των εσόδων από τα ομόλογα που ωριμάζουν και έχουν αγοραστεί στο πλαίσιο του προγράμματος αγορών ομολόγων (APR) για μεγάλο χρονικό ορίζοντα, μετά και τη χρονική στιγμή της πρώτης αύξησης επιτοκίων και για όσο χρειαστεί ώστε να διατηρηθούν οι ευνοϊκές συνθήκες ρευστότητας.
Η ΕΚΤ διατήρησε επίσης αμετάβλητο το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα, σε 0,00%, 0,25% και -0,40% αντιστοίχως.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης