Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

ΔΝΤ και funds συγκλίνουν: Όσο προχωράει η απομόχλευση των NPEs τόσο θα αυξάνονται οι ανάγκες σε κεφάλαια στις ελληνικές τράπεζες

ΔΝΤ και funds συγκλίνουν: Όσο προχωράει η απομόχλευση των NPEs τόσο θα αυξάνονται οι ανάγκες σε κεφάλαια στις ελληνικές τράπεζες
Το bankingnews έχει αναλύσει διεξοδικά ουκ ολίγες φορές ότι για να επέλθει ουσιώδης εξυγίανση στις τράπεζες από τα προβληματικά δάνεια απαιτούνται έως 8 δισεκ. κεφάλαια
Σε ένα κοινό συμπέρασμα που χρήζει προσοχής και μπορεί να αλλάξει το κλίμα βελτίωσης που διαμορφώνεται στις τράπεζες καταλήγουν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αλλά και funds που παρακολουθούν την αγορά προβληματικών ανοιγμάτων στην Ελλάδα.
Είναι funds που συμμετέχουν σε διαδικασίες τιτλοποιήσεων ή αγορών προβληματικών ανοιγμάτων.
Το ΔΝΤ στην έκθεση του θα προειδοποιεί ότι οι αδυναμίες στην πιο επιθετική αντιμετώπιση των προβληματικών δανείων είναι απόρροια των κεφαλαίων των τραπεζών.
Οι τράπεζες θα χρειαστούν κεφάλαια για να μπορέσουν να εξυγιανθούν.
Το μήνυμα του ΔΝΤ είναι ότι το μείγμα πρωτοβουλιών τραπεζών για την μείωση των προβληματικών τους δανείων, οι συλλογικές λύσεις που έχουν προταθεί όπως το APS ή Ιταλικό μοντέλο και η πρόταση της ΤτΕ οδηγεί σε μείωση των NPEs αλλά με επίπτωση στα κεφάλαια.
Το ΔΝΤ εμμέσως πλην σαφώς θα αναφέρει ότι οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν νέα κεφάλαια.
Οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν 25,5 δισεκ. tangible book κεφάλαια.
Τα NPEs στην Ευρώπη σε μέσους όρους είναι 3,5% του συνόλου των δανείων και στην Ελλάδα 47,8%.
Το DTC – όχι ο αναβαλλόμενος φόρος DTA – αλλά η αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση δηλαδή λογιστικού τύπου κεφάλαια είναι 16 δισεκ. ή 59% των συνολικών κεφαλαίων.
Στην Ευρώπη ο μέσος όρος της σχέσης DTC προς ίδια κεφάλαια είναι 13%.
Εμπροσθοβαρή λύση στα NPEs θα απαιτούσε 12 δισεκ. κεφαλαιακή δαπάνη και η μείωση του DTC ως προς τα κεφάλαια σημαίνει κεφαλαιακή ζημία 13 δισεκ.
Άρα -12 δισεκ. από τα NPEs και -13 δισεκ. από το DTC ισοδυναμεί με μηδενισμό των κεφαλαίων των τραπεζών.

Τα funds των NPEs…βλέπουν πρόβλημα

Τα funds που έχουν εισρεύσει στην Ελλάδα για να αγοράσουν NPEs προβληματικά δάνεια ή τιτλοποιήσεις προειδοποιούν ότι προχωράει η απομόλχευση των προβληματικών δανείων τόσο μεγαλύτερες θα είναι οι ανάγκες σε κεφάλαια των τραπεζών.
Με βάση μια εκτίμηση τα 83 δισεκ. NPEs θα μειωθούν από τον διάδοχο νόμο Κατσέλη υπό την λογική ότι θα μετατραπούν πολλά NPEs σε εξυπηρετούμενα δάνεια.
Ας υποθέσουμε ότι θα είναι 8-10 δισεκ.
Θα γίνει χρήση του APS του Ιταλικού μοντέλου με τις κρατικές εγγυήσεις που θα αφορά έως 20 δισεκ. και αποτελεί όντως θετικό μέτρο για τις τράπεζες.
Περίπου 30 δισεκ. ευρώ μείωση των NPEs
Απομένουν άλλα 53 δισεκ. ευρώ προβληματικά ανοίγματα.
Μέχρι τώρα οι τράπεζες μειώνουν τα προβληματικά τους δάνεια με διαγραφές λόγω υψηλών προβλέψεων, πωλήσεις κόκκινων δανείων επίσης λόγω υψηλών προβλέψεων ενώ οι πωλήσεις NPEs λόγω καλής ποιότητας ακινήτων επίσης έχει συμβάλλει θετικά.
Το APS για να αποφευχθεί ο κίνδυνος όλο αυτό το σχέδιο να τιτλοποιηθούν έως 20 δισεκ. προβληματικά δάνεια και να εκδοθούν τραπεζικά ομόλογα με την εγγύηση του δημοσίου – οι εγγυήσεις θα αφορούν τα senior bond – θα απαιτηθούν «καλής ποιότητας» NPEs δηλαδή να διαθέτουν υψηλές προβλέψεις και καλής ποιότητας εξασφαλίσεις.
Όσο μειώνεται λοιπόν το απόθεμα των κόκκινων δανείων στην Ελλάδα τόσο θα πλησιάσουν οι τράπεζες στον πυρήνα του προβλήματος, στα χείριστης ποιότητας προβληματικά δάνεια που ούτε επαρκείς προβλέψεις διαθέτουν, ούτε οι εξασφαλίσεις είναι αξιόπιστες.
Να σημειωθεί ότι μια από τις παραμέτρους που αναλύουν τα short funds για να δικαιολογήσουν τα 118 εκατ μετοχές short που διαθέτουν στην Ελλάδα είναι ότι όσο μειώνεται το απόθεμα των κόκκινων δανείων τόσο θα αυξάνονται οι ανάγκες σε νέα κεφάλαια.

Το bankingnews έχει αναλύσει διεξοδικά ουκ ολίγες φορές ότι για να επέλθει ουσιώδης εξυγίανση στις τράπεζες από τα προβληματικά δάνεια απαιτούνται έως 8 δισεκ. κεφάλαια
Η περίπτωση της Eurobank είναι χαρακτηριστική.
Η μόνη καθαρή λύση για την αντιμετώπιση των NPEs - γιατί προσθέτει κεφάλαιο - είναι της Eurobank.
Η Eurobank απορροφάει την Grivalia και από 4,84 δισεκ. tangible book κεφάλαια θα διαθέτει 5,57 δισεκ. συνολικά
Με την Grivalia προσθέτει 900 εκατ ευρώ νέα κεφάλαια.
Από την τιτλοποίηση του Pillar των 2 δισεκ. στεγαστικών NPLs θα πάρει για το mezzanine ομόλογο 100-120 εκατ ευρώ
Από την τιτλοποίηση των 7 δισεκ. το σχέδιο Cairo NPEs αναμένεται να πάρει 300-350 εκατ ευρώ
Από την πώληση έως και του 100% της FPS της εταιρίας διαχείρισης προβληματικών δανείων  θα μπορούσε να πάρει 200 εκατ ευρώ.
Δηλαδή συνολικά 1,5 με 1,6 δισεκ.  ευρώ.
Από αυτά τα 1,6 δισεκ. ευρώ κεφάλαια που θα προσθέσει η Eurobank θα δαπανήσει για την εμπροσθοβαρή εξυγίανση της περί 1,3 δισεκ. άρα θα τις απομείνουν περίπου 200-300 εκατ ευρώ από 4,84 δισεκ. θα βρεθεί σε 5,14 δισεκ. μετά την εξυγίανση.
Η Eurobank προσθέτει κεφάλαιο για να εξυγιανθεί και αυτή είναι η σωστή λύση.
Πρόσφατα η Standard and Poor’s είχε εκτιμήσει ότι οι τράπεζες στην Ελλάδα για να εξυγιανθούν θα απαιτήσουν 500 με 600 μονάδες βάσης επιβάρυνση στα κεφάλαια ή 8 δισεκ. ευρώ.
Η μόνη σοβαρή, αξιόπιστη, έντιμη και κυρίως υγιής λύση είναι νέα κεφάλαια.
Το τραπεζικό σύστημα για να εξυγιανθεί θα χρειαστεί 8 δισεκ. νέα κεφάλαια για να μειώσει δραστικά και εμπροσθοβαρώς τα 83 δισεκ. προβληματικά ανοίγματα.
Όμως για να φθάσει στο 3,5% επί του συνόλου των δανείων τα NPEs θα απαιτηθούν 11-12 δισεκ. κεφάλαια.
Τα 8 δισεκ. ωστόσο επαρκούν για ένα γενναίο βήμα προς τα εμπρός…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης