Τελευταία Νέα
Διεθνή

Deutsche Welle: Ο τακτικιστής Orban και το τελεσίγραφο Weber - Εκτός ΕΛΚ το Fidesz;

Deutsche Welle: Ο τακτικιστής Orban και το τελεσίγραφο Weber - Εκτός ΕΛΚ το Fidesz;
Ο Ούγγρος πρωθυπουργός κατ' ουσίαν δε θέλει να τεθεί εκτός ΕΛΚ το κόμμα του
Με την τελευταία αντιευρωπαϊκή του καμπάνια ο Viktor Orban, πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, φαίνεται να ξεπέρασε κάθε όριο.
Σε τέτοιο σημείο που το κόμμα του Fidesz κινδυνεύει να διαγραφεί από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, όταν στις 20 Μαρτίου συνεδριάσει το προεδρείο του ΕΛΚ, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle. 
Μέχρι την περασμένη Δευτέρα το βράδυ, εκπρόσωπος του ΕΛΚ επιβεβαίωσε ότι έχουν κατατεθεί 12 αιτήσεις από ισάριθμα ευρωπαϊκά κόμματα για να τεθεί επί τάπητος το θέμα.
Σύμφωνα με το καταστατικό θα αρκούσαν μόνο 7 αιτήσεις για να μπει στην ημερήσια διάταξη.

Τακτικιστής ο Orban

"Ο Viktor Orban ξεπέρασε την κόκκινη γραμμή" δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΛΚ Joseph Daul στη διαδικτυακή πύλη welt.de. Και δεν έχει άδικο.
Σε ολόκληρη την Ουγγαρία κυκλοφορούν αφίσες με τον Jean Claude Juncker, που προέρχεται από το συντηρητικό ΕΛΚ, και τον πολυεκατομμυριούχου George Soros σε καθόλου κολακευτική στάση.
Από κάτω οι αφίσες συνοδεύονται από φράσεις, ότι οι δύο στηρίζουν την παράνομη μετανάστευση στην Ευρώπη.
Στο μεταξύ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει διαψεύσει κάθε τέτοια πρόταση με συγκεκριμένα στοιχεία. Στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα ανήκουν τα δύο γερμανικά χριστιανικά κόμματα, από τα οποία προέρχεται ο Manfred Weber, ο βασικός υποψήφιος του ΕΛΚ.
Εάν το ΕΛΚ αναδειχθεί πρώτη δύναμη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, δεν αποκλείεται ο Weber να διαδεχθεί τον Jean Claude Juncker στο αξίωμα του προέδρου της Κομισιόν.
Ο Orban είναι καλός τακτικιστής και κρατά την υπόσχεσή του μέχρι τώρα, ότι θα στηρίξει τον Weber στις ευρωεκλογές.
Σε όλους τους άλλους τομείς όμως επικρατεί διαφωνία.
Τον περασμένο Σεπτέμβριο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με τη ψήφο μεγάλου αριθμού ευρωβουλευτών από το ΕΛΚ ξεκίνησε νομική διαδικασία επί τη βάσει του άρθρου 7 των Ευρωπαϊκών Συνθηκών για επιβολή κυρώσεων κατά της Ουγγαρίας.
Υπέρ ψήφισε και ο Weber.

Τελεσίγραφο Weber

Το ενδιαφέρον είναι ότι οι περισσότεροι συντηρητικοί πολιτικοί είχαν στηρίξει επί χρόνια τον Orban, όταν η χώρα του απομακρύνονταν σταδιακά από τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου και ο ίδιος έκανε καψώνια στον τύπο και μετέφερε μεγάλο τμήμα της κοινοτικής βοήθειας στις τσέπες εξαρτώμενων από εκείνον ολιγαρχών.
Για τον Weber το ποτήρι ξεχείλισε, όταν ο Ούγγρος πρωθυπουργός πέταξε από τη χώρα του το περιώνυμο πανεπιστήμιο CEU, που ίδρυσε ο Soros.
"Μου υποσχέθηκε ότι δεν θα το έκανε" είπε ο Weber στο politico.com.
Μιλώντας στη Bild ο Weberέθεσε τελεσίγραφο.
Για να παραμείνει το Fidesz στο ΕΛΚ ζήτησε από τον Orban να σταματήσει την καμπάνια κατά του Juncker, να ζητήσει συγγνώμη από τα άλλα κόμματα και να επιτρέψει την επιστροφή του CEU στη Βουδαπέστη.
Ο Ούγγρος πρωθυπουργός δεν θέλει ούτε να το ακούσει και αντιτείνει ότι η απουσία των 13 ευρωβουλευτών του κόμματός του θα είναι "οδυνηρή" για το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.
Οι αφίσες του Juncker θα παραμείνουν μέχρι τις 15 Μαρτίου και θα αντικατασταθούν από αφίσες του Σόρος και του αντιπροέδρου της Κομισιόν F. Timmermans.
Ο Τimmermans είναι ο υποψήφιος των Σοσιαλιστών και άρα αντίπαλος του Weber.
Γι' αυτό πολλοί επικριτές του Τίμερμανς στο ΕΛΚ αποκαλούν τον Orban "χρήσιμο ηλίθιο".

"Εμείς μιλάμε για την Ευρώπη"

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός κατ' ουσίαν δε θέλει να τεθεί εκτός ΕΛΚ το κόμμα του.
Θέλει να βάλει τη σφραγίδα του στο ΕΛΚ, να το συνδιαμορφώσει, να το επαναφέρει στις χριστιανικές του ρίζες, να το στρέψει πολιτικά προς την άκρα δεξιά για να συναντήσει ιδεολογικά κόμματα, όπως αυτό του Salvini.
Ο αγαπημένος προπαγανδιστής του Τσολτ Μπάγερ το διατύπωσε σε ένα άρθρο του ως εξής: "Λοιπόν, κύριε Βέμπερ, η κατάσταση είναι τέτοια που δεν πρέπει να μιλάτε εσείς για την Ευρώπη, για την Ευρώπη μιλάμε εμείς".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης