Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ο Τσίπρας τελειώνει την θητεία του με οικονομία και ο Μητσοτάκης ξεκινάει με αγορά, τράπεζες – Με απόθεμα 32 δισ δεν χρειάζεται άλλη έξοδος το 2019

Ο Τσίπρας τελειώνει την θητεία του με οικονομία και ο Μητσοτάκης ξεκινάει με αγορά, τράπεζες – Με απόθεμα 32 δισ δεν χρειάζεται άλλη έξοδος το 2019
Η αλήθεια είναι ότι από σκοπιμότητα, μικροπολιτική, συμφέρον, τόσο ο Τσίπρας όσο και ο Μητσοτάκης στρέφονται την οικονομία και αυτό αποτελεί θετική εξέλιξη.
Αν το 2015 την χρονιά της εθνικής τραγωδίας και των αποτυχημένων πειραματισμών του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε κάποιος ότι ο Τσίπρας και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ολοκληρώνοντας την θητεία τους θα ποντάρουν στην οικονομία και στην ανάκαμψη κανείς δεν θα το πίστευε.
Για τον Μητσοτάκη και την κυβέρνηση της ΝΔ η καθολική πλειοψηφία γνωρίζει ότι θα εστιαστεί στην οικονομία, τις τράπεζες και συνολικά στην αγορά.
Μάρτιος 2019 μετά την έκδοση 10ετούς ομολόγου στο 3,90% αντλώντας 2, 5 δισεκ. από 11,8 δισεκ. προσφορές είναι ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ρίχνει το βάρος της στην οικονομία, τις αγορές και θα επιχειρήσει και με την στήριξη των αμερικανών…και των αμερικανικών επενδυτικών οίκων να παραδώσει μια οικονομία αναβαθμισμένη έως την κλίμακα ΒΒ.
Ήδη η Moody’s έχει αναβαθμίσει την Ελλάδα σε Β1 κατά 2 κλίμακες και η κίνηση αυτή είχε ένα στόχο να βοηθήσει την Ελλάδα να βγει στις αγορές με το νέο 10ετές ομόλογο λήξης 2019.
Η Standard and Poor’s θα αναβαθμίσει την Ελλάδα στην κλίμακα ΒΒ- από Β+ κατά μια κλίμακα δηλαδή στις 26 Απριλίου.
Όμως η Ελλάδα θα φθάσει έως την κλίμακα ΒΒ ή δύο βαθμίδες χαμηλότερα από την επενδυτική βαθμίδα – investment grade – πιθανότατα στις 2 Αυγούστου 2019 από τον οίκο Fitch.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ λοιπόν θα επενδύσει στην οικονομία, τις τράπεζες και την αγορά για να διαμορφώσει κλίμα, να πείσει τους επενδυτές ότι δεν είναι ο αριστερός αχταρμάς του παρελθόντος αλλά ένα κόμμα με φιλική προσέγγιση της οικονομίας.
Ο Τσίπρας δεν θα καταφέρει να διεμβολίσει τον Μητσοτάκη ο οποίος έρχεται με φόρα στην εξουσία και είναι προνομιακός συνομιλητής των αγορών και επενδυτών.
Όμως η στροφή Τσίπρα στην οικονομία θα δημιουργήσει πιο πρόσφορο έδαφος στον Μητσοτάκη να αναλάβει την εξουσία χωρίς να παραλάβει καμένη γη.
Η στροφή των ΣΥΡΙΖΑ – Τσίπρα στην οικονομία, δεν βοηθάει μόνο την ΝΔ του Μητσοτάκη αλλά την χώρα που αρχίζει σταδιακά να βρίσκει κάποιο βηματισμό.
Δεν έχει επιστρέψει στην κανονικότητα, όταν οι τράπεζες συνεχίζουν να αποτελούν εθνικό πρόβλημα αλλά ήδη προετοιμάζονται συλλογικές λύσεις που έστω και με την μορφή μπαλώματος θα βοηθήσουν τις τράπεζες.
Το τι πρέπει να συμβεί στις τράπεζες είναι κατανοητό χρειάζεται κεφάλαια για εξυγίανση και ανάπτυξη και αυτός είναι ο νέος εθνικός στόχος να μπορέσουν οι τράπεζες να ανακάμψουν.
Όμως ότι ο Τσίπρας ξεκινάει την προετοιμασία, ο Μητσοτάκης θα βρει πιο πρόσφορο έδαφος να δράσει και να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις το 2020 οι τράπεζες στην Ελλάδα να αναζητήσουν κεφάλαια.
Η αλήθεια είναι ότι από σκοπιμότητα, μικροπολιτική, συμφέρον, τόσο ο Τσίπρας όσο και ο Μητσοτάκης στρέφονται την οικονομία και αυτό αποτελεί θετική εξέλιξη.

Η Ελλάδα έχει 32 δισεκ. αποθεματικό κεφάλαιο

Η Ελλάδα με το κεφαλαιακό απόθεμα που διαθέτει περίπου 32 δισεκ. δεν χρειάζεται να βγει εκ νέου στις αγορές το 2019.
Βέβαια δεν μπορεί να αποκλειστεί κάποια έκδοση αλλά δεν αποτελεί βασικό σενάριο.
Θα ήταν υγιής εξέλιξη η Ελλάδα να βγει στις αγορές μέσα στο α΄ 4μηνο του 2020 με έκδοση πιο μακροπρόθεσμου χρέους π.χ. 15 ή 20 χρόνια.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό χρέος συνεχίζει να βρίσκεται σε μη διαχειρίσημα επίπεδα.
Συνολικά η Ελλάδα χρωστάει 356 δισεκ. ευρώ εκ των οποίων 253 δισεκ. σε ESM, EFSF και διακρατικά δάνεια GLF, τα repos είναι 21 δισεκ.
Το εντυπωσιακό είναι ότι αρχές 2019 το ελληνικό χρέος βρίσκεται στα επίπεδα που βρισκόταν το 2010 και 2011.
Με όρους κεντρικής διοίκησης το ελληνικό χρέος ως προς το ΑΕΠ βρίσκεται στο 193% του ΑΕΠ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης