Τελευταία Νέα
Διεθνή

Διευρύνεται το σκάνδαλο «ξεπλύματος» από Ρωσία – Στο στόχαστρο και οι ολλανδικές τράπεζες

Διευρύνεται το σκάνδαλο «ξεπλύματος» από Ρωσία – Στο στόχαστρο και οι ολλανδικές τράπεζες
Διευρύνεται το σκάνδαλο «ξεπλύματος» από Ρωσία για τις ευρωπαϊκές τράπεζες
Ολοένα και περισσότερες τράπεζες φέρεται να εμπλέκονται στο σκάνδαλο νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες Ρώσων, τη στιγμή που οι έρευνες έχουν ανοίξει επίσημα σε Ηνωμένες Πολιτείες, Ηνωμένο Βασίλειο και χώρες της Βαλτικής.
Όπως μεταδίδουν διεθνή μέσα ενημέρωσης, στο στόχαστρο βρίσκεται η αυστριακή Raiffeisen Bank International, καθώς το fund Hetmitage κατήγγειλε σε αυστριακούς εισαγγελείς ότι η τράπεζα συνέδραμε στη νομιμοποίηση κεφαλαίων που προέρχονταν από ρωσικές εγκληματικές δραστηριότητες.
Την ίδια στιγμή, στο στόχαστρο βρίσκονται και οι κολοσσιαίες ολλανδικές τράπεζες, έπειτα από αναφορά ότι οι τρεις μεγαλύτεροι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί της χώρας (ABN Amro, ING, Rabobank) χρησιμοποιήθηκαν από την Troika Laundromat για μεταφορά μετρητών από τη Ρωσία.
Ενδεικτικά, περίπου 43 εκατ. ευρώ κατατέθηκαν στον λογαριασμό Rabobank του Ολλανδού κατασκευαστή γιοτ Heesen για την κατασκευή δύο σκαφών, ενώ περίπου 190 εκατ. ευρώ πέρασαν από τραπεζικούς λογαριασμούς σε μονάδα της ABN Amro που στη συνέχεια έγινε μέλος της Royal Bank of Scotland.
Η ABN Amro υποχώρησε έως και 5%, ενώ Η ING Groep NV έως και 2,8%.
Παράλληλα, η «Guardian» σε ρεπορτάζ αναφέρει ότι υπολογίζεται πως 4,6 δισ. δολάρια στάλθηκαν στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ από ένα ρωσικά ελεγχόμενο δίκτυο 70 offshore εταιρειών με λιθουανικούς λογαριασμούς.
Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, περισσότερο από 889 εκατ. δολάρια μεταφέρθηκαν από λογαριασμούς της Deutsche Bank σε λογαριασμούς της Troika Laundromat κατά τη χρονική περίοδο 2003-2017.
Η μετοχή της τράπεζας υποχώρησε έως 1,4%. Η Deutsche Bank, με γραπτή ανακοίνωση, τόνισε ότι συνεργάζεται με τις Αρχές σε όλο τον κόσμο και ότι ως ανταποκριτής έχει περιορισμένη πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικά με τους πελάτες της.

Μόλις εχθές (4/3) γνωστοποιήθηκε από φινλανδικό κανάλι πως 700 εκατ. ευρώ μεταφέρθηκαν μέσω της Nordea σε «ύποπτους λογαριασμούς», ενώ μόλις μία εβδομάδα νωρίτερα, μετά το σκάνδαλο μεγατόνων με τη Danske Bank, έγινε γνωστό πως η παλαιότερη τράπεζα της Σουηδίας, η Swedbank, εμπλέκεται σε σκάνδαλο νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.
Ειδικότερα, ο Viktor Janukovyts, ο πρόεδρος της Ουκρανίας μέχρι το 2014, χρησιμοποίησε λογαριασμό στη μονάδα της Βαλτικής της Swedbank AB για τη μεταφορά χρημάτων από τη χώρα, σύμφωνα με έκθεση του κύριου ραδιοτηλεοπτικού φορέα της Σουηδίας SVT, την Τετάρτη.
Οι πιέσεις στην Swedbank αυξάνονται, καθώς ο εισαγγελέας της Σουηδίας δήλωσε την Τετάρτη ότι θα διερευνήσει ισχυρισμούς εμπιστευτικών πληροφοριών κατά της τράπεζας.
Η πιο πρόσφατη έκθεση της SVT, την οποία επικαλείται ο ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός, βασίζεται σε χιλιάδες σελίδες εγγράφων που συνδέουν τη Swedbank με το σκάνδαλο βρώμικου χρήματος ύψους 230 δισεκ. δολαρίων που απορροφά τη Danske Bank A/S και φαίνεται να έρχεται σε αντίθεση με προηγούμενες δηλώσεις της τράπεζας.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος Birgitte Bonnesen, αρνήθηκε επανειλημμένα οποιαδήποτε σχέση με το σκάνδαλο Danske, υποστηρίζοντας ότι η Swedbank είναι μια τοπική τράπεζα που εξυπηρετεί τοπικούς πελάτες.
Όπως αναφέρει το πρακτορείο, οι ισχυρισμοί δείχνουν ένα ευρύτερο δίκτυο τραπεζών που φέρεται ότι χρησιμοποιούνταν από εγκληματίες στην πρώην Σοβιετική Ένωση για να διοχετεύσουν τεράστια ποσά στη Δύση μέχρι το 2015.
Ο Bill Browder, ο οποίος έχει ασκήσει ποινική δίωξη κατά της Danske και λέει ότι σχεδιάζει να κάνει το ίδιο με την Swedbank, λέει ότι έχει αποδείξεις που δείχνουν ότι οι τράπεζες στις Βόρειες και Βαλτικές περιοχές αποτελούν κόμβο στην Ευρώπη για τους λεηλατητές.
Η έκθεση SVT δείχνει ότι, μέσω μιας εταιρείας με την επωνυμία Vega Holding Limited που είχε λογαριασμό στη Swedbank στη Λιθουανία, ο Janukovyts μεταβίβασε 3,7 εκατ. ευρώ μέσω της σουηδικής τράπεζας το 2011.
Σύμφωνα με τον Ουκρανό εισαγγελέα Andriy Radionov, τα χρήματα προήλθαν από υποτιθέμενη δωροδοκία που ήταν συγκαλυμμένη ως συμφωνία βιβλίου, ανέφερε η SVT.
Μια ξεχωριστή έκθεση υποστηρίζει ότι η Swedbank χρησιμοποιήθηκε επίσης από τον Ρώσο ολιγάρχη Iskandar Makhmudov, ο οποίος μεταβίβασε τουλάχιστον €1,4 δισεκ. μέσω δικτύου τουλάχιστον 20 λογαριασμών στη Swedbank.
Σημειώνεται ότι οι μεταφορές έγιναν από την Carbo One, που είναι εγγεγραμμένη στην Κύπρο και φέρεται να συνδέεται με τον Makhmudov.
Η Carbo One ήταν ένας από τους μεγαλύτερους εταιρικούς πελάτες της Swedbank στην Εσθονία την περίοδο των μεταφορών μεταξύ του 2007 και του 2015.
Οι εκπρόσωποι του Makhmudov, οι οποίοι ήρθαν σε επαφή με την SVT, απέρριψαν οποιαδήποτε σύνδεση με το Carbo One και με οποιαδήποτε παράνομη δραστηριότητα.
Δεδομένου ότι η SVT άρχισε να αναφέρει την ιστορία της Swedbank την περασμένη εβδομάδα, η τράπεζα παραδέχθηκε ότι χειρίστηκε ύποπτες συναλλαγές, οι οποίες λένε ότι έχουν αναφερθεί στην αστυνομία.
Ωστόσο, ο Διευθύνων Σύμβουλος Bonnesen ισχυρίστηκε επανειλημμένα ότι η τράπεζα δεν βρήκε κανένα σύνδεσμο με το σκάνδαλο της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες της Danske Bank, τονίζοντας ότι το επιχειρηματικό μοντέλο της Swedbank είναι εντελώς διαφορετικό από της Danske και δεν επικεντρώνεται στους λεγόμενους μη κατοίκους πελάτες.
Η SVT δήλωσε ότι εκτός από την υποτιθέμενη μεταφορά €3,7 εκ., άλλα €12,6 εκ. και $5,6 εκ. διοχετεύθηκαν μέσω της εταιρείας που ο Janukovyts χρησιμοποίησε στη Swedbank μεταξύ 2007 και 2014.

Το σκάνδαλο νομιμοποίησης εσόδων από Ρωσία αποκαλύφθηκε αρχικά για τη Danske Bank.
Η Danske Bank αντιμετωπίζει ποινικές έρευνες σε ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Δανία και Εσθονία για το «ξέπλυμα» 200 δισεκ. ευρώ από τη Ρωσία και άλλα πρώην σοβιετικά κράτη, μεταξύ 2007 και 2015. Επίσης διερευνάται από τις αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γαλλίας.
Μόλις πριν λίγες ημέρες, η τράπεζα γνωστοποίησε πως θα προχωρήσει στο κλείσιμο των υποκαταστημάτων της στη Ρωσία, την Εσθονία, Λιθουανία και Λετονία, εξαιτίας του σκανδάλου.
Στην ανακοίνωση της μεγαλύτερης εμπορικής τράπεζας της Δανίας, που φέρει την υπογραφή του προσωρινού γενικού διευθυντή, Jesper Nielsen, αναφέρεται ότι η τράπεζα αναγνωρίζει ότι «ένα σοβαρό συμβάν ενδεχόμενου ξεπλύματος χρημάτων στην Εσθονία άσκησε αρνητική επίδραση στην εσθονική κοινωνία».
«Λυπούμαστε που εγκαταλείπουμε την Εσθονία, αλλά αντιλαμβανόμαστε την σοβαρότητα με την οποία η εσθονική FSA (Financial Supervision Authority) αντιμετωπίζει την υπόθεση αυτή και διακόπτουμε την δραστηριότητα μας με αίτημα της», προστίθεται στην ανακοίνωση.
Ο τερματισμός της δραστηριότητας στη Λιθουανία, Λετονία και Ρωσία πραγματοποιείται ανεξάρτητα από τις απαιτήσεις της FSA και σχετίζεται με την στρατηγική της τράπεζας που αφορά την καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης