Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τσίπρας: Ειλικρινής η πρότασή μας προς την Κεντροαριστερά – Πραγματικός μας εχθρός ο άκρατος νεοφιλελευθερισμός

Τσίπρας: Ειλικρινής η πρότασή μας προς την Κεντροαριστερά – Πραγματικός μας εχθρός ο άκρατος νεοφιλελευθερισμός
Εκ νέου πρόσκληση στις «προοδευτικές δυνάμεις» απηύθυνε ο πρωθυπουργός σε ομιλία του
Νέο άνοιγμα στην Κεντροαριστερά και τα στελέχη της προκειμένου να συμμαχήσουν με τον ΣΥΡΙΖΑ απηύθυνε  ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σε ομιλία του στο Caravel στο πλαίσιο εκδήλωσης υπό τον τίτλο «Ευημερία για όλους σε μια βιώσιμη Ευρώπη» και κεντρικό ομιλητή τον Udo Bullmann, πρόεδρο της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Επανέλαβε ότι το κάλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ προς τις προοδευτικές δυνάμεις είναι ειλικρινές και δεν στηρίζεται σε εκλογικά παζάρια.
Στο ξεκίνημα της ομιλίας του ο πρωθυπουργός επιτέθηκε σφοδρά στον νεοφιλελευθερισμό, υπογραμμίζοντας ότι αυτές οι πολιτικές μετέτρεψαν την Ελλάδα σε ένα «εργαστήριο ενός απάνθρωπου νεοφιλελεύθερου πειραματισμού.
Με τραγικές συνέπειες για την εθνική οικονομία, αλλά, κυρίως, με τραγικές συνέπειες για τον ελληνικό λαό».
Εξέφρασε την άποψη ότι για την παραπάνω εξέλιξη αλλά και τη στοχοποίηση του ελληνικού λαού, ευθύνη δεν φέρει μόνο η νεοφιλελεύθερη Ευρώπη αλλά και οι προηγούμενες κυβερνήσεις της χώρας.

Η Ελλάδα «εργαστήρι ακραίου φιλελευθερισμού»

Όπως τόνισε ο  πρωθυπουργός «Οι ελληνικές κυβερνήσεις δεν βέβαια, είναι άμοιρες ευθυνών, για αυτή τη στοχοποίηση.
Καλλιέργησαν την αυταπάτη της ισχυρής οικονομίας που όμως τα θεμέλιά της ήταν χτισμένα πάνω στην άμμο.
Μια ρηχή οικονομία, με ρηχή παραγωγική βάση, βασισμένη σχεδόν εξολοκλήρου σε υπηρεσίες, με ένα σκληρό νόμισμα που έγινε μοχλός για τη δημιουργία μιας οικονομικής και τραπεζικής φούσκας που σύντομα κατέρρευσε.
Και ταυτόχρονα ένας δημόσιος τομέας μη αποτελεσματικός, ένα κοινωνικό κράτος ασθενές, εκτεταμένο δίκτυο παραοικονομίας και πελατειακών σχέσεων.
Και με μια δεξιά κυβέρνηση, λίγο πριν τη κρίση, που φρόντισε να εκτινάξει το έλλειμμα σε δυσθεώρητα μεγέθη.
Και κατόπιν το μοιραίο λάθος, για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρώπη, να παραδοθούν τα κλειδιά της διαχείρισης στο ΔΝΤ.
Και έτσι η Ελλάδα έγινε το πειραματόζωο μιας αποτυχημένης πειραματικής εφαρμογής του δόγματος του σοκ».

…. Και το τρίτο πιο «ήπιο» πρόγραμμα λιτότητας

Αναφερόμενος στο τρίτο πρόγραμμα στήριξης, το οποίο εφάρμοσε η δική του κυβέρνηση, ο κ. Τσίπρας το χαρακτήρισε πιο «ήπιο δημοσιονομικά» και επικεντρώθηκε στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
Επανέλαβε ότι η εφαρμογή του από την κυβέρνηση κατόρθωσε να «βγάλει» τη χώρα από τα μνημόνια, να καλύψει μέρος του χαμένου εδάφους των προηγούμενων ετών και να δημιουργήσει τις βάσεις για ένα καλύτερο μέλλον για όλους τους Έλληνες πολίτες.

Η «απάντηση» στον ακραίο νεοφιλελευθερισμό του ΕΛΚ

Περιέγραψε μία σειρά πολιτικών που εφαρμόζουν κυρίως κόμματα που ανήκουν στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) ως ακραία νεοφιλελεύθερες, φέροντας ως παραδείγματα την Ουγγαρία και την Αυστρία και προσέθεσε: «Δεν είναι μόνο τα όσα πετύχαμε στην Ελλάδα.
Το φθινόπωρο του 2015, οι δυνάμεις του κατεστημένου στην Ευρώπη αιφνιδιάστηκαν από μια αλλόκοτη συμφωνία των Πορτογάλων Σοσιαλιστών με την Αριστερά, τους Κομμουνιστές και τους Πράσινους, πάνω σε ένα πρόγραμμα αντιλιτότητας, προσεκτικού, και εντός των Συνθηκών της Ευρωζώνης, αλλά πάντως ενάντια στη λογική των συνεχών περικοπών και των απορρυθμίσεων.
Αντίστοιχα, στην Ισπανία, η κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ, σε συμφωνία με την Αριστερά, προχώρησε πρόσφατα στην εμβληματική αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 22%.
Και πραγματικά εύχομαι, αυτή η συνεννόηση να συνεχιστεί μετά από ένα επιτυχημένο αποτέλεσμα και για τους δύο πολιτικούς σχηματισμούς στις προσεχείς πρόωρες εκλογές στην Ισπανία.
Αυτά τα τρία προοδευτικά κυβερνητικά εγχειρήματα στην Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ισπανία, συγκροτούν εκ των πραγμάτων ένα διαφορετικό πολιτικό υπόδειγμα στην Ευρώπη.
Κόντρα στο ζοφερό πολιτικό σκηνικό του νεοφιλελεύθερου αυταρχισμού και της ανόδου του ακροδεξιού εθνικισμού και του ρατσισμού».

Το νέο άνοιγμα στην Κεντροαριστερά

Η διαφορά με τις προηγούμενες φορές είναι ότι ο κ. Τσίπρας στο τρέχον άνοιγμά του προς την Κεντροαριστερά δεν περιορίστηκε μόνο επί ελληνικού εδάφους, αλλά τόνισε την ανάγκη αυτή η συνεργασία να επεκταθεί σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και ως απάντηση στη συνεχιζόμενη άνοδο της άκρας δεξιάς.
Όπως είπε: «Σοσιαλδημοκράτες και αριστεροί σοσιαλιστές, κομμουνιστές, αριστεροί και πράσινοι, έχουμε μεταξύ μας σημαντικές διαφορές.
Και ιστορικές αλλά και σε ότι αφορά τη τρέχουσα συγκυρία.
Οφείλουμε όμως να συνειδητοποιήσουμε ότι η προτεραιότητα σήμερα είναι να φτιάξουμε κοινό ανάχωμα στην έφοδο της ακροδεξιάς και στην καταστροφική για τους λαούς μας ηγεμονία του νεοφιλελευθερισμού, που άλλωστε είναι αυτός που τρέφει την ακροδεξιά.
Και αυτό μπορεί να συμβεί μόνο αν ενώσουμε τις δυνάμεις μας.
Σε μια πλατιά Κόκκινη και Πράσινη Συμμαχία.
Ο μεγάλος μας, κοινός στόχος, πρέπει να είναι η συμπερίληψη και η εκ νέου ενσωμάτωση των αποκλεισμένων λαϊκών τάξεων σε μια νέα στρατηγική, κοινωνικά και περιβαλλοντικά βιώσιμης ανάπτυξης.
Σε ένα νέο, Κοινωνικό Συμβόλαιο για την Ευρώπη του 21ου αιώνα, βασισμένο σε πολιτικές ισότητας και κοινωνικής δικαιοσύνης».
Επανέλαβε ότι το κάλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ προς την Κεντροαριστερά είναι απόλυτα ειλικρινές και δεν γίνεται για εκλογικούς σκοπούς.
«Χθες η Κεντρική μας Επιτροπή, έλαβε απόφαση να απευθύνει πλατύ κάλεσμα συμπαράταξης σε όλες της προοδευτικές δυνάμεις του τόπου, ενόψει των ευρωεκλογών, χωρίς αποκλεισμούς και χωρίς ηγεμονισμούς.
Γνωρίζω ότι κάποιοι συνεχίζουν να βλέπουν με καχυποψία αυτή τη πρωτοβουλία.
Είναι όμως ειλικρινής και ταυτόχρονα αναγκαία.
Και πολύ σύντομα αυτό θα το κατανοήσουν όσοι σήμερα έχουν τις αμφιβολίες τους», σημείωσε.
Εκτίμησε ότι αυτή η συνεννόηση είναι μία ιστορική αναγκαιότητα και τόνισε «Ας μιλήσουμε, λοιπόν, με τόλμη τις επόμενες εβδομάδες και μήνες, πριν και αμέσως μετά τις Ευρωεκλογές, για την ανάγκη κοινής πορείας, όλων όσοι δεν αρκούμαστε στη δικαίωση των αναλύσεων, αλλά θέλουμε να αλλάξουμε τα πράγματα σήμερα, τώρα.
Πριν να είναι πολύ αργά.
Εμείς, από την πλευρά μας, εκπροσωπώντας ένα λαό που τόλμησε να εμπιστευτεί την Αριστερά στα δύσκολα και δικαιώθηκε, είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε τον ιστορικό ρόλο που μας αναλογεί, στην πρώτη γραμμή αυτού του ταυτοτικού αγώνα για την Ευρώπη».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης