Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σουηδία: Σε σκάνδαλο με «ξέπλυμα» χρήματος εκατοντάδων εκατ. ευρώ (και) η Nordea

Σουηδία: Σε σκάνδαλο με «ξέπλυμα» χρήματος εκατοντάδων εκατ. ευρώ (και) η Nordea
Μπελάδες για την κολοσσιαία Nordea
Εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ (συγκεκριμένα 700 εκατ. ευρώ) μεταφέρθηκαν μέσω της Nordea σε «ύποπτους λογαριασμούς», σύμφωνα με όσα μεταδίδει το φινλανδικό κανάλι «YLE», επικαλούμενο σχετικά έγγραφα.
Βέβαια, δεν έγιναν γνωστά πολλά περισσότερα στοιχεία για την προέλευση του «ξεπλύματος».
Ο σκανδιναβικός τραπεζικός κολοσσός δεν έχει σχολιάσει μέχρι στιγμής την είδηση.
Η μετοχή της Nordea -στο Ελσίνκι- υποχώρησε ακόμη και 6%+ στον απόηχο του δημοσιεύματος, ωστόσο, στις 17:15, η πτώση έχει μετριαστεί στο 3,5% και τα 7,7 ευρώ -με κεφαλαιοποίηση ύψους 30,8 δισεκ. ευρώ.

Μόλις μία εβδομάδα νωρίτερα, μετά το σκάνδαλο μεγατόνων με τη Danske Bank, έγινε γνωστό πως η παλαιότερη τράπεζα της Σουηδίας, η Swedbank, εμπλέκεται σε σκάνδαλο νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.
Ειδικότερα, ο Viktor Janukovyts, ο πρόεδρος της Ουκρανίας μέχρι το 2014, χρησιμοποίησε λογαριασμό στη μονάδα της Βαλτικής της Swedbank AB για τη μεταφορά χρημάτων από τη χώρα, σύμφωνα με έκθεση του κύριου ραδιοτηλεοπτικού φορέα της Σουηδίας SVT, την Τετάρτη.
Οι πιέσεις στην Swedbank αυξάνονται, καθώς ο εισαγγελέας της Σουηδίας δήλωσε την Τετάρτη ότι θα διερευνήσει ισχυρισμούς εμπιστευτικών πληροφοριών κατά της τράπεζας.
Η πιο πρόσφατη έκθεση της SVT, την οποία επικαλείται ο ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός, βασίζεται σε χιλιάδες σελίδες εγγράφων που συνδέουν τη Swedbank με το σκάνδαλο βρώμικου χρήματος ύψους 230 δισεκ. δολαρίων που απορροφά τη Danske Bank A/S και φαίνεται να έρχεται σε αντίθεση με προηγούμενες δηλώσεις της τράπεζας.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος Birgitte Bonnesen, αρνήθηκε επανειλημμένα οποιαδήποτε σχέση με το σκάνδαλο Danske, υποστηρίζοντας ότι η Swedbank είναι μια τοπική τράπεζα που εξυπηρετεί τοπικούς πελάτες.
Όπως αναφέρει το πρακτορείο, οι ισχυρισμοί δείχνουν ένα ευρύτερο δίκτυο τραπεζών που φέρεται ότι χρησιμοποιούνταν από εγκληματίες στην πρώην Σοβιετική Ένωση για να διοχετεύσουν τεράστια ποσά στη Δύση μέχρι το 2015.
Ο Bill Browder, ο οποίος έχει ασκήσει ποινική δίωξη κατά της Danske και λέει ότι σχεδιάζει να κάνει το ίδιο με την Swedbank, λέει ότι έχει αποδείξεις που δείχνουν ότι οι τράπεζες στις Βόρειες και Βαλτικές περιοχές αποτελούν κόμβο στην Ευρώπη για τους λεηλατητές.
Η έκθεση SVT δείχνει ότι, μέσω μιας εταιρείας με την επωνυμία Vega Holding Limited που είχε λογαριασμό στη Swedbank στη Λιθουανία, ο Janukovyts μεταβίβασε 3,7 εκατ. ευρώ μέσω της σουηδικής τράπεζας το 2011.
Σύμφωνα με τον Ουκρανό εισαγγελέα Andriy Radionov, τα χρήματα προήλθαν από υποτιθέμενη δωροδοκία που ήταν συγκαλυμμένη ως συμφωνία βιβλίου, ανέφερε η SVT.
Ο Viktor Janukovyts, ο οποίος ήταν ο πρόεδρος της Ουκρανίας μέχρι τις αρχές του 2014, όταν εκδιώχθηκε σε επανάσταση, κρύβεται επί του παρόντος στη Ρωσία για να ξεφύγει από τη δίωξη στην πατρίδα του.
Δικαστήριο του Κιέβου τον Ιανουάριο βρήκε τον Janukovyts ένοχο σε ερήμην προδοσίας, καταδικάζοντάς τον σε 13 χρόνια φυλάκισης.
Μια ξεχωριστή έκθεση υποστηρίζει ότι η Swedbank χρησιμοποιήθηκε επίσης από τον Ρώσο ολιγάρχη Iskandar Makhmudov, ο οποίος μεταβίβασε τουλάχιστον €1,4 δισεκ. μέσω δικτύου τουλάχιστον 20 λογαριασμών στη Swedbank.
Σημειώνεται ότι οι μεταφορές έγιναν από την Carbo One, που είναι εγγεγραμμένη στην Κύπρο και φέρεται να συνδέεται με τον Makhmudov.
Η Carbo One ήταν ένας από τους μεγαλύτερους εταιρικούς πελάτες της Swedbank στην Εσθονία την περίοδο των μεταφορών μεταξύ του 2007 και του 2015.
Οι εκπρόσωποι του Makhmudov, οι οποίοι ήρθαν σε επαφή με την SVT, απέρριψαν οποιαδήποτε σύνδεση με το Carbo One και με οποιαδήποτε παράνομη δραστηριότητα.
Δεδομένου ότι η SVT άρχισε να αναφέρει την ιστορία της Swedbank την περασμένη εβδομάδα, η τράπεζα παραδέχθηκε ότι χειρίστηκε ύποπτες συναλλαγές, οι οποίες λένε ότι έχουν αναφερθεί στην αστυνομία.
Η Swedbank διερευνά τώρα τις αρχές χρηματοπιστωτικής εποπτείας της Σουηδίας και της Εσθονίας.
Σύμφωνα με την SVT, η Swedbank γνωρίζει για τη μεταφορά του Janukovyts από το 2017, όταν οι ουκρανικές αρχές έστειλαν αίτημα στην τράπεζα για πληροφορίες σχετικά με το συγκεκριμένο λογαριασμό.
Ερωτηθείς από την SVT αν ήξερε ότι ο Janukovyts είχε κάνει επιχειρήσεις μέσω της Swedbank, ο εκπρόσωπος Gabriel Francke Rodau είπε:
«Δεν ήξερα, και αν είχα δεν θα μπορούσα να σχολιάσω, λόγω της εμπιστευτικότητας των τραπεζών».
Ωστόσο, ο Διευθύνων Σύμβουλος Bonnesen ισχυρίστηκε επανειλημμένα ότι η τράπεζα δεν βρήκε κανένα σύνδεσμο με το σκάνδαλο της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες της Danske Bank, τονίζοντας ότι το επιχειρηματικό μοντέλο της Swedbank είναι εντελώς διαφορετικό από της Danske και δεν επικεντρώνεται στους λεγόμενους μη κατοίκους πελάτες.
Η SVT δήλωσε ότι εκτός από την υποτιθέμενη μεταφορά €3,7 εκ., άλλα €12,6 εκ. και $5,6 εκ. διοχετεύθηκαν μέσω της εταιρείας που ο Janukovyts χρησιμοποίησε στη Swedbank μεταξύ 2007 και 2014.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης