Τελευταία Νέα
Πολιτική

Με τη «σφραγίδα» της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας εντείνει πρωτοβουλίες και πίεση προς το ΚΙΝΑΛ

Με τη «σφραγίδα» της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας εντείνει πρωτοβουλίες και πίεση προς το ΚΙΝΑΛ
O πρωθυπουργός επανέφερε εμφατικά το προσκλητήριο συμπόρευσης του κυβερνώντος κόμματος με τις προοδευτικές δυνάμεις
Στο δρόμο προς τις ευρωεκλογές και με την ημερομηνία για την προσφυγή στις εθνικές κάλπες να αποτελεί ζητούμενο η μάχη του Κέντρου σφραγίζει τις πολιτικές πρωτοβουλίες και τη στρατηγική που χαράσσουν κυβέρνηση και αντιπολίτευση.
Από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρωθυπουργός επανέφερε εμφατικά το προσκλητήριο συμπόρευσης του κυβερνώντος κόμματος με τις προοδευτικές δυνάμεις και την σκληρή πόλωση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Ένα τολμηρό όπως ο ίδιος το χαρακτήρισε κάλεσμα συμπόρευσης, συμπαράταξης και συνεργασίας για τη δημιουργία ενός προοδευτικού πόλου των πολλών και όχι της ελίτ.
Το κάλεσμα συμπαράταξης του Αλέξη Τσίπρα ενόψει των ευρωπαϊκών εκλογών απευθύνεται «σε όλες τις δυνάμεις, τα κόμματα, τις συλλογικότητες, τις προσωπικότητες και τους πολίτες  που αναπροσδιορίζονται ως προοδευτικοί χωρίς ηγεμονισμούς και χωρίς αποκλεισμούς», όπως τόνισε χαρακτηριστικά.
Σε κάθε περίπτωση, σταχυολογώντας την ομιλία του πρωθυπουργού καθώς και όσα συζητήθηκαν πίσω από τις κλειστές πόρτες της Κεντρικής Επιτροπής δύο στοιχεία παρουσιάζουν ενδιαφέρον αναφορικά με τη στρατηγική που θα ακολουθήσει το Μέγαρο Μαξίμου στην πορεία που οδηγεί προς τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές αλλά και τις εθνικές των οποίων ο χρονικός ορίζοντας, προς το παρόν, παραμένει άγνωστος.
Καταρχήν το σκηνικό πόλωσης που επιλέγει να δημιουργήσει ο πρωθυπουργός σε σχέση με τη ΝΔ κάνοντας λόγο για ένα σχέδιο που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ και είναι για τους πολλούς απέναντι σε ένα σχέδιο για τους λίγους και τις ελίτ που διαθέτει η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Σε ότι αφορά τις πολιτικές συμμαχίες, στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ που συνεδρίασε την Κυριακή, αποφασίστηκε η συγκρότηση κοινής επιτροπής από στελέχη του κόμματος και στελέχη που τάσσονται υπέρ της συγκρότησης του προοδευτικού πόλου τα οποία θα οριστικοποιήσουν τη διακήρυξη για τις ευρωεκλογές καθώς επίσης και το ψηφοδέλτιο.

Άνοιγμα με αμφίδρομο χαρακτήρα ζητούν οι «53+»

Είναι σαφές ότι όλοι συμφωνούν ότι πρέπει να γίνει άνοιγμα προς τις δυνάμεις της Σοσιαλδημοκρατίας, αυτό που ορίζουμε ως Κεντροαριστερά.
Την ίδια ώρα όμως η τάση των «53+» και σειρά στελεχών ζητούν αυτό το άνοιγμα να έχει αμφίδρομο χαρακτήρα.
Να είναι δηλαδή και προς τα αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ και προς τον χώρο των κινημάτων και των κοινωνικών ακτιβιστών.
Σε αυτό το πλαίσιο, χαρακτηριστικές ήταν δύο τοποθετήσεις από το βήμα της ΚΕ.
Αυτή του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, ο οποίος μεταξύ άλλων είπε προς τους συντρόφους του ότι «η συμπαράταξη θα πρέπει να γίνεται μόνο με όσους συμφωνούν με τις Πρέσπες.
Όσο αργότερα γίνουν οι εκλογές τόσο το καλύτερο θα είναι και κανείς από σας να μη βάζει στοίχημα ότι δεν θα βγούμε στις αγορές».
Περίπου στην ίδια κατεύθυνση ήταν και μία ακόμα τοποθέτηση, αυτή του βουλευτή Νίκου Φίλη ο οποίος επέλεξε να σταθεί στο περιεχόμενο της πολιτικής της επόμενης μέρας αλλά και στις πολιτικές που θα πρέπει να είναι η βάση των συνεργασιών.
 Είπε χαρακτηριστικά ότι, «οι αναγκαίες συμμαχίες πρέπει να είναι αμφίπλευρες στη βάση προγράμματος που θα πρέπει να προωθεί την υπέρβαση των μνημονιακών δεσμεύσεων.
Το σύστημα εντός ,κι εκτός χώρας πιέζει για να χάσει ο ΣΥΡΙΖΑ τον αριστερό ριζοσπαστικό χαρακτήρα του.
Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ λειτουργεί δορυφορικά προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη».
Με το ενιαίο κείμενο της πολιτικής απόφασης από την Κεντρικής Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ που αναμένεται τις επόμενες ημέρες και στο οποίο όπως υποστηρίζουν κομματικά στελέχη, θα υπάρξουν τροποποιήσεις προκειμένου να χωρέσουν οι παρατηρήσεις όλων των μελών του οργάνου, το άνοιγμα προς την Κεντροαριστερά είναι πλέον ισχυρό καθώς θα έχει τη σφραγίδα της Κεντρικής Επιτροπής.
Και με αυτήν θα πορευτεί το επόμενο διάστημα ο Αλέξης Τσίπρας εντείνοντας πρωτοβουλίες και την πολιτική πίεσης στην ηγεσία του ΚΙΝΑΛ.
Σε αυτό το κλίμα, ο πρωθυπουργός, απόψε το βράδυ πραγματοποιεί ομιλία σε εκδήλωση που έχει προγραμματιστεί ενόψει ευρωεκλογών με πρωτοβουλία της Λούκας Κατσέλη και προσκεκλημένο τον επικεφαλής των Σοσιαλιστών στο ευρωκοινοβούλιο, Udo Bullmann.

Χρύσα Κλειτσιώτη
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης