Τελευταία Νέα
Διεθνή

Επείγουσα οικονομική βοήθεια και δάνεια από το ΔΝΤ σχεδιάζουν οι ΗΠΑ για τη Βενεζουέλα, εάν φύγει από την εξουσία ο Maduro

Επείγουσα οικονομική βοήθεια και δάνεια από το ΔΝΤ σχεδιάζουν οι ΗΠΑ για τη Βενεζουέλα, εάν φύγει από την εξουσία ο Maduro
Μπορεί να χρειαστεί επείγουσα βοήθεια ύψους δισεκατομμυρίων δολαρίων τους πρώτους μήνες, αναφέρουν πηγές εξοικειωμένες με το θέμα
Το ενδεχόμενο επείγουσας βοήθειας για τη Βενεζουέλα σε περίπτωση πτώσης του καθεστώτος του Nicolαs Maduro, συμπεριλαμβανομένης πιθανής οικονομικής βοήθειας παράλληλα με επίσημα προγράμματα δανείων από το ΔΝΤ και άλλα θεσμικά όργανα εξετάζουν οι ΗΠΑ, σύμφωνα με τους Financial Times.
Με τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Juan Guaidó να περιοδεύει στη Νότια Αμερική, οι αξιωματούχοι της διοίκησης Trump εξέταζαν μία χαοτική κατάσταση που θα ακολουθούσε ενδεχομένως οποιαδήποτε αλλαγή καθεστώτος.
Στο ενδεχόμενο αυτό, συμπεριλήφθησαν  και οι επιπτώσεις από την εφαρμογή αυστηρών πετρελαϊκών  κυρώσεων, οι οποίες έχουν σχεδιαστεί για να στερήσουν την κυβέρνηση  του Maduro από τα έσοδα του εξωτερικού.
Μεταξύ των βασικών ερωτημάτων είναι η βοήθεια που θα προσφέρει η ίδια η διοίκηση Trump - ενδεχομένως να απαιτεί την έγκριση του Κογκρέσου - για τη διατήρηση μιας νέας κυβέρνησης του Guaidο κατά τους πρώτους μήνες πριν οι παγκόσμιοι δανειστές όπως το ΔΝΤ μπορέσουν να εισαγάγουν τα δικά τους προγράμματα.
Πηγές εξοικειωμένες με το θέμα, υποστηρίζουν πως μπορεί να χρειαστεί επείγουσα βοήθεια ύψους δισεκατομμυρίων δολαρίων τους πρώτους μήνες για να ξεπεράσουν μια ανθρωπιστική κρίση που έχει οδηγήσει ήδη σε 3,5 εκατομμύρια πολίτες να εγκαταλείψουν  τη Βενεζουέλα.
Η ικανότητα των ΗΠΑ να συγκεντρώνουν παγκόσμια στήριξη για ένα πακέτο διάσωσης τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα θα είναι κρίσιμη για τη μοίρα της χώρας σε μια δημοκρατική μετάβαση.
«Η Βενεζουέλα αντιμετωπίζει μια εξαιρετικά περίπλοκη κατάσταση, μία από τις πιο περίπλοκες που έχουμε δει ποτέ» δήλωσε ο David Lipton, πρώτος αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του ΔΝΤ.
«Είναι μια κρίση επισιτιστική, υπερπληθωρισμού και μιας αποσταθεροποιημένης συναλλαγματικής ισοτιμίας, του εξασθενημένου ανθρώπινου κεφαλαίου και της φυσικής παραγωγικής ικανότητας και μιας πολύ περίπλοκης κατάστασης χρέους», είπε χαρακτηριστικά.
Η προσπάθεια σταθεροποίησης θα πρέπει να χρηματοδοτηθεί πολύ καλά και να εκτελεστεί σωστά, πρόσθεσε, επειδή  «παίρνετε υπόψη μόνο το θετικό σχέδιο για να σταματήσετε τον υπερπληθωρισμό και υπάρχουν κάποιες σημαντικές επιλογές που πρέπει να γίνουν.
Η διεθνής κοινότητα πρέπει να είναι έτοιμη να στηρίξει την οικονομική σταθεροποίηση και ανάκαμψη ».
Η κακοδιαχείριση και η διαφθορά έχουν οδηγήσει την υπερπληθωριστική οικονομία της Βενεζουέλας να μειωθεί στο μισό σε μέγεθος μέσα σε πέντε χρόνια στη μεγαλύτερη οικονομική κατάρρευση του ημισφαιρίου.
Στην επιτάχυνση της πτώσης συνέβαλαν οι αμερικανικές ενεργειακές κυρώσεις που θα μπορούσαν να μειώσουν κατά το ήμισυ τις εξαγωγές πετρελαίου φέτος στα 14 δισ. δολ.
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης