Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Βρώμικα παιχνίδια της ΤτΕ…στην Attica bank – Η μάχη του fit and proper, η Egon Zehnder και τα 500 χιλ ευρώ του Τσάδαρη

Βρώμικα παιχνίδια της ΤτΕ…στην Attica bank – Η μάχη του fit and proper, η Egon Zehnder και τα 500 χιλ ευρώ του Τσάδαρη
Τα δόλια σχέδια της ΤτΕ, ενορχηστρώνει πραξικόπημα στην Attica bank
Βρώμικα παιχνίδια εις βάρος της Attica bank που συνεχίζει να αντιμετωπίζει σωρεία προβλημάτων αποδεικνύεται ότι παίζει η Τράπεζα της Ελλάδος που την εποπτεύει…
Υπό τον μανδύα της εποπτικής αρχής και μετά την απαράδεκτη και ατεκμηρίωτη επιστολή του Διευθυντής Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας της ΤτΕ Σπύρου Παντελιά ο οποίος κατηγορεί τον Πρόεδρο της Τράπεζας Παναγιώτη Ρουμελιώτη ότι δεν είναι συνεργάσιμος και δεν είναι κατάλληλος να διοικεί την Attica bank…έπονται εξελίξεις.
Ήδη από την 1η Μαρτίου ο Πρόεδρος της Attica bank έστειλε επιστολή στην ΤτΕ και τους ζήτησε να τον ενημερώσουν γραπτώς με ποια στοιχεία, με ποιες αποδείξεις τον κατηγορούν.
Όμως στην περίπτωση της Attica bank συμβαίνουν απίστευτα πράγματα που αποδεικνύουν πως η εποπτική αρχή η ΤτΕ κινείται πραξικοπηματικά, παραβιάζει κάθε νομοθεσία και κανόνες κοινώς κάνει ότι θέλει.
Ας δούμε λίγο ορισμένα δεδομένα.
Ο καυγάς που είχε προηγηθεί μεταξύ Προέδρου Ρουμελιώτη και διευθύνοντος συμβούλου Πανταλάκη της Attica bank αποτελεί την κορυφή του παγόβουνου καθώς όπως αποδεικνύεται
1)Έχουν δοθεί δάνεια τα οποία μπορούν να τινάξουν στον αέρα την τράπεζα.
Η υπόθεση Καλογρίτσα με τα 119 εκατ δάνεια έναντι 25 εκατ εξασφαλίσεων αποτελεί μείζον θέμα.
Να σημειωθεί ότι ο Πρόεδρος της Attica bank Παναγιώτης Ρουμελιώτης είχε ενημερώσει γραπτώς της ΤτΕ για την υπόθεση Καλογρίτσα και είχε επιστήσει την προσοχή στους κινδύνους που διατρέχει η τράπεζα.
Τα δάνεια δεν τα χορήγησε ο Ρουμελιώτης στον Καλογρίτσα αλλά οι αρμόδιες επιτροπές.
Δεν είναι τυχαίο ότι συντάχθηκε πόρισμα στην Attica bank 44 σελίδων από την επιθεώρηση της τράπεζας που στοχοποιεί 13 στελέχη και μεταξύ αυτών και τον αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο τον Αθανάσιο Τσάδαρη.
2)Υπάρχει όμως και άλλο ζήτημα ακόμη μεγαλύτερο το Artemis 1 η πρώτη τιτλοποίηση 1,31 δισεκ. ευρώ που έχει πρόβλημα καθώς για το 2019 έχει προβλεφθεί ζημία 30 εκατ ευρώ δημιουργώντας νέα σοβαρά προβλήματα στην τράπεζα.
Δύο υποθέσεις η εταιρία Τοξότης του Καλογρίτσα και το Artemis 1 μπορούν να τινάξουν στον αέρα την τράπεζα.

Τα δόλια σχέδια της ΤτΕ, ενορχηστρώνει πραξικόπημα στην Attica bank 

Η ΤτΕ κινείται ύποπτα, δόλια και πραξικοπηματικά στην περίπτωση της Attica bank γιατί προσπαθεί να διώξει από πρόεδρο τον Ρουμελιώτη και μη έχοντας στοιχεία προσπαθεί να εφεύρει ζητήματα, κατασκευάζει κατηγορίες η ΤτΕ.
Τι θα μπορούσε να πράξει η ΤτΕ;
Τα σενάρια είναι τρία
1)Να ζητήσει από τον Ρουμελιώτη να παρουσιαστεί αυτοπροσώπως στην ΤτΕ και να δώσει εξηγήσεις.
Ο Ρουμελιώτης έχει στείλει επιστολή που ζητάει να του παρουσιάσουν την έκθεση της ΤτΕ που τον επικρίνει ότι λειτουργεί ως εκτελεστικός – ο πρόεδρος είναι μη εκτελεστικός ως γνωστό στο διοικητικό συμβούλιο – και ότι είναι ακατάλληλος να διοικεί την τράπεζα ως πρόεδρος.
2)Να του αφαιρέσει το fit and proper δηλαδή την καταλληλότητα αλλά θα πρέπει η ΤτΕ να αιτιολογήσει το σκεπτικό της το οποίο είναι διάτρητο, κατασκευασμένο, ανυπόστατο.
3)Να ζητήσει την καθαίρεση όλης της διοίκησης και να επιβάλλει επίτροπο….τον Πανταλάκη τον σημερινό διευθύνοντα σύμβουλο.

Το βασικό πρόβλημα της ΤτΕ και του Γιάννη Στουρνάρα του διοικητή που ενορχηστρώνει όλα αυτά τα μιαρά σχέδια – ο Παντελιάς είναι εκτελεστικό όργανο, άβουλο που εκτελεί εντολές – είναι ότι έχουν στηρίξει τον Πανταλάκη δημόσια και δεν μπορούν να του ζητήσουν να αποχωρήσει από την Attica bank.
Εάν είναι να αποχωρήσει η διοίκηση θα πρέπει να αποχωρήσουν όλοι...αλλά αυτό δεν το θέλει ο Στουρνάρας.
Τα βασικά ζητήματα της ΤτΕ είναι τα εξής
Α)Κατηγορούν τον Ρουμελιώτη ότι λειτουργεί ως εκτελεστικός Πρόεδρος και μάλιστα επικαλούνται την εμπλοκή του στο Artemis 2 στην δεύτερη τιτλοποίηση.
Η απάντηση είναι η εξής.
Πληροφορούμαστε ότι το Artemis 2 έκλεισε με την πλήρη συγκατάβαση του Πανταλάκη του διευθύνοντος συμβούλου καθώς είναι αληθές ότι το έκλεισε ο Ρουμελιώτης που είναι Πρόεδρος.
Αυτό συνέβη γιατί ο Ρουμελιώτης γνωρίζει ξένες γλώσσες και ο διευθύνων σύμβουλος συναίνεσε ώστε ο Πρόεδρος να αναλάβει το deal.
Β)Τον κατηγορούν ότι είναι ακατάλληλος να διοικεί ως πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου την Attica bank.
Η Egon Zehnder πριν κάποιους μήνες ολοκλήρωσε την αξιολόγηση στελεχών της Attica bank και διαπίστωσε ότι όλοι πληρούν τα κριτήρια.
Η αξιολόγηση των στελεχών της Attica bank είναι σε γνώση της ΤτΕ.
Γ)Ο Σπύρος Παντελιάς ως Διευθυντής Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας της ΤτΕ προφανώς και εκτελεί εντολές Στουρνάρα.
Όμως ο Σπύρος Παντελιάς είναι κατηγορούμενος στην υπόθεση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και το παράδοξο είναι ότι οι σημερινοί υφιστάμενοι του θα είναι μάρτυρες κατηγορίας στην δίκη του.
Αυτοί που συνέταξαν το πόρισμα της ΤτΕ για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο είναι υφιστάμενοι σήμερα του Παντελιά.
Μπορεί αυτό να συμβεί;
Βεβαίως στην Ελληνική Κεντρική Τράπεζα, στην Κεντρική Τράπεζα της Γκάνα, της Ακτής Ελεφαντοστού και της Ζιμπάμουε αν και για τις 3 τελευταίες έχουμε ενστάσεις μπορεί να υπάρχει μεγαλύτερη διαφάνεια.

Πάρτι χιλιάδων ευρώ με αποζημιώσεις

Ενώ εκκρεμεί το πόρισμα για τα 119 εκατ. ευρώ των δανείων στον επιχειρηματία Καλογρίτσα η Attica Bank κατά ένα παράξενο τρόπο μεθοδεύει να «πριμοδοτήσει» τον αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο Αθανάσιο Τσάδαρη με 500 χιλ. ευρώ για να αποχωρήσει.
Η υπόθεση Καλογρίτσας είναι κεφαλαιώδους σημασίας για την Attica Bank γιατί από το πόρισμα που έχει συνταχθεί προκύπτει ότι χορηγήθηκαν 119 εκατ. ευρώ δάνεια με μόλις 25 εκατ. εξασφαλίσεις οι οποίες μάλιστα είναι ανεπαρκείς...πρόκειται για μια σκανδαλώδη διαδικασία.
Το πόρισμα της Attica Bank έχει «στοχοποιήσει» 13 στελέχη της τράπεζας με βασικότερο τον Αθανάσιο Τσάδαρη, τον αναπληρωτή CEO.
Ο ίδιος ζητούσε για να αποχωρήσει 500 χιλ. ευρώ και από ότι φαίνεται ο διευθύνων σύμβουλος της Attica Bank, Θεόδωρος Πανταλάκης φέρεται να έχει συμφωνήσει να του δοθούν ως αποζημίωση 200 χιλ. ευρώ, να παραμείνει έως τον Σεπτέμβριο του 2019 και κατά την ημερομηνία αποχώρησής του να του διαγραφεί και δάνειο 300 χιλ. ευρώ στην ίδια τράπεζα, την Attica Bank.
Συνολικά λοιπόν η αποζημίωση που θα λάβει ο Αθ. Τσάδαρης φτάνει τα 500 χιλ. ευρώ και εδώ γεννάται το εξής ερώτημα:
Εάν το πόρισμα του αποδώσει ευθύνες μπορεί ένα στέλεχος το οποίο εμπλέκεται σε μια τόσο σκανδαλώδη υπόθεση όσο αυτή του Καλογρίτσα να αποχωρήσει και μάλιστα με αποζημίωση 500 χιλ. ευρώ;
Όλο αυτό το σκηνικό που έχει δημιουργηθεί προκαλεί υπόνοιες ότι παρασκηνιακώς προσπαθούν να «χρυσώσουν το χάπι» στον Αθ. Τσάδαρη...πιθανότατα με αυτό τον τρόπο να εκτονώσουν την πίεση που ασκείται για το θέμα αυτό.
Επίσης, γεννάται ένα άλλο ερώτημα: Για μια τόσο μεγάλης κλίμακας χρηματοδότηση 119 εκατ. ευρώ ο διευθύνων σύμβουλος δεν ήξερε απολύτως τίποτα;
Επίσης προκαλεί αλγεινή εντύπωση πως μιας τράπεζα δίνει τόσο μεγάλες αποζημιώσεις όταν έχει τόσο μεγάλες σωρευμένες ζημίες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης