Τελευταία Νέα
Διεθνή

Θα μπορούσε να οδηγήσει το Brexit σε εξαφάνιση της στερλίνας ως εθνικό νόμισμα;

Θα μπορούσε να οδηγήσει το Brexit σε εξαφάνιση της στερλίνας ως εθνικό νόμισμα;
Η στερλίνα δέχθηκε μεγάλη χειραγώγηση πριν και μετά το δημοψήφισμα του 2016 για το Brexit
Εάν μάθαμε κάτι από τότε που το Ηνωμένο Βασίλειο ψήφισε θετικά ώστε να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση - τον Ιούνιο του 2016 - είναι η ιδεολογική μεροληψία με την οποία τα τελευταία τρία χρόνια έχουν περιθωριοποιηθεί οι αναλύσεις για το πραγματικό κόστος του Brexit.
Αυτό εκτιμά σε ανάλυση του το zeroheadge ενώ διερωτάται εάν το Brexit θα μπορούσε να οδηγήσει σε εξαφάνιση τη στερλίνας ως εθνικό νόμισμα.
Η αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ είναι κυρίως ένα οικονομικό φαινόμενο. Αν εξεταστεί μόνο κάτω από αυτό το πρίσμα, ξεπερνά την διάσταση που λαμβάνει μέχρι σήμερα και αφορά τις δύο διαφορετικές οπτικές την πρώτη που θέλει «την απόφαση να είναι σωστή για το μέλλον της χώρας» κι αυτήν που στηρίζει η βρετανική ελίτ και κάνει λόγο για «τη μεγάλη προδοσία της χώρας».
Η πολιτική πλευρά του Brexit συμπίπτει με τις θέσεις που έχουν εκφράσει Παγκόσμιοι Οργανισμοί όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών που εστιάζουν ιδιαίτερα στην αύξηση του «εθνικισμού» και του «προστατευτισμού» που χρησιμοποιούνται ως όχημα για να ελέγχουν απόλυτα το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Και η χειραγώγηση της Στερλίνας, τόσο πριν όσο και μετά το δημοψήφισμα του 2016, αποτελεί ένα σημαντικό μέρος αυτής της διαδικασίας.
Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος περιορίστηκε σε μεγάλο βαθμό στη συνεχιζόμενη υποτίμηση της λίρας.
Ώρες πριν από την ψηφοφορία, η αξία της στερλίνας έναντι του δολαρίου ήταν στο 1,48 δολάρια. Μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος, μειώθηκε κατά 8% σε μόλις 24 ώρες.
Μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου του 2017 η αξία του βρετανικού νομίσματος είχε πέσει στα χαμηλά επίπεδα του 1,19 δολαρίων.
Οι ενδεχόμενες διακυμάνσεις στην υποχώρηση της στερλίνας είναι διττές και εξαρτώνται από τον αυξημένο πληθωρισμός και τις αυξήσεις των επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας.
Μέχρι σήμερα, η λίρα παραμένει ιδιαίτερα ευαίσθητη στις εξελίξεις που αφορούν το Brexit. Οι διάφορες φήμες, οι ψευδαισθήσεις και οι κατευθυνόμενες δηλώσεις του επικεφαλής της Τράπεζας της Αγγλίας Mark Carney έχουν παίξει καθοριστικό ρόλο τα τελευταία δύο χρόνια ώστε να κρατήσουν την αξία της λίρας σε χαμηλά επίπεδα μέχρι να ολοκληρωθούν οι συνομιλίες με την ΕΕ.
Το ερώτημα όμως είναι τι γίνεται με την πραγματική κατάσταση της στερλίνας ανεξάρτητα από το Brexit;
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε το ΔΝΤ, η λίρα κατατάσσεται ως το 4ο μεγαλύτερο νόμισμα από άποψη παγκόσμιων συναλλαγματικών αποθεμάτων. Από το τρίτο τρίμηνο του 2018, τα αποθέματα στερλίνας αποτιμήθηκαν στα 480,83 δισ. δολάρια. Παρά την πτώση της λίρας από τον Ιούνιο του 2016, τα αποθέματα αυξήθηκαν σταθερά τα τελευταία τρία χρόνια.
Αυτό που έχει επίσης διατηρηθεί είναι η συμμετοχή της στερλίνας στο «καλάθι» των νομισμάτων του Διεθνούς Αποθεματικού Στοιχείου (SDR) του ΔΝΤ το οποίο περιορίζεται μόνο σε μεγάλα ξένα νομίσματα, όπως το δολάριο, το ευρώ, το γιεν Ιαπωνίας και το Κινέζικο Γουάν. Η στερλίνα αποτελεί το μικρότερο μερίδιο των SDR με συντελεστή στάθμισης 8,09%.

Η ιστορική πορεία της στερλίνας

Δεκαετίες πριν από την ίδρυση του συστήματος αυτού (SDR) το 1969, η στερλίνα κατείχε τη θέση του κυριότερου αποθεματικού νομίσματος παγκοσμίως.
Δεν είναι τυχαίο ότι κατά την ίδρυση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου το 1945, τα αποθέματα στερλίνας σε διεθνές επίπεδο ανέρχονταν στα 15 δισεκατομμύρια δολάρια.
Το 1947, μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, η λίρα ανήλθε σε πάνω από το 80% των παγκόσμιων αποθεμάτων. Περίπου το ήμισυ του παγκόσμιου εμπορίου χρηματοδοτήθηκε με στερλίνα, υπογραμμίζοντας τη σημασία του.
Σταδιακά, όμως, η κατάσταση της στερλίνας άρχισε να μειώνεται καθώς η διεθνής ρευστότητα του δολαρίου κέρδισε έδαφος.
Το 1949, η στερλίνα υποτιμήθηκε κατά 30% από 4,03 δολάρια στα 2,80 δολάρια, με απώλειες συναλλαγματικών ισοτιμιών για το έτος αυτό, αξίας 564 εκατομμυρίων δολαρίων.
Τα ελλείμματα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και του ισοζυγίου πληρωμών στο Ηνωμένο Βασίλειο αποτέλεσαν τους βασικούς παράγοντες για την υποτίμηση.
Μέχρι το 1950 το μερίδιο των αποθεμάτων της λίρας είχε πέσει στο 55% περίπου. Ο Πόλεμος της Κορέας το 1951-1952, μείωσε περαιτέρω τα αποθέματα προς όφελος του δολαρίου, με απώλειες ύψους 900 εκατομμυρίων δολαρίων.
Το 1955, δέκα χρόνια μετά το τέλος του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου, τα αποθέματα δολαρίων είχαν για πρώτη φορά υπερβεί τα αποθέματα της στερλίνας. Το 1955 μόνο τα αποθεματικά στερλίνας μειώθηκαν κατά 248 εκατομμύρια δολάρια.
Αυτό που αποδεικνύεται από αυτά τα στοιχεία είναι ότι η στερλίνα ήταν τις δεκαετίες αυτές μέρος μιας μεγάλης αναπροσαρμογής των νομισμάτων, με την αξία της να μειώνεται στις παγκόσμιες αγορές και αυτή του δολαρίου να ενισχύεται.

Εχει μέλλον η στερλίνα στην παγκόσμια αγορά; 

Τα στοιχεία δείχνουν ακόμη ότι η απώλεια αποθεμάτων της στερλίνας συμπίπτει σε διάφορες χρονικές περιόδους με τις κρίσεις των συναλλαγματικών ισοτιμιών.
Η μετάβαση από τη λίρα στο δολάριο έγινε σε μεγάλο βαθμό με τη δημιουργία της Αμερικανικής Κεντρικής Τράπεζας (Fed) το 1913.
Οι Η.Π.Α. πέρασαν από έναν καθαρό οφειλέτη σε έναν καθαρό πιστωτή, με τη Βρετανία να κινείται προς την αντίθετη κατεύθυνση.
Το Ηνωμένο Βασίλειο δανείστηκε από τις Η.Π.Α σε δολάρια, σε αρκετούς από τους παγκόσμιους πολέμους, γεγονός που ενθάρρυνε τον διεθνή ρόλο του δολαρίου.
Οι παγκόσμιοι πόλεμοι φαίνεται ότι ευνόησαν το δολάριο καθώς αυξήθηκε η ρευστότητα του γεγονός που αποτελεί τον πιο καθοριστικό παράγοντα για την κατάργηση της στερλίνας ως παγκόσμιο νόμισμα με αποτέλεσμα να περιοριστεί απλά ως ένα εθνικό νόμισμα.
Επιπλέον, οι κρίσεις που αντιμετώπισε η στερλίνα εξασθένησαν σημαντικά το καθεστώς της λίρας ως αποθεματικό νόμισμα.
Το τρίτο τρίμηνο του 2018, διαπιστώθηκε ότι η λίρα αντιπροσωπεύει το 4,49% των διεθνών αποθεματικών τη ώρα που το δολάριο έφτασε το 61,9%.
Τα αποθέματα της στερλίνας σήμερα ανέρχονται σε 480 δισεκατομμύρια δολάρια ενώ τα συναλλαγματικά αποθέματα του Ηνωμένου Βασιλείου, σύμφωνα με την Τράπεζα της Αγγλίας, ανέρχονται σε 136,306 δισ. δολάρια.
Δεν είναι λοιπόν να διερωτάται κανείς εάν η στερλίνα θα καταφέρει να αντέξει το βάρος ενός Brexit ή αν εξαφανιστεί σταδιακά και από τη σφαίρα των εθνικών νομισμάτων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης