Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Εθνικές εκλογές στην Ελλάδα 13 ή 20 Οκτωβρίου – Οι αμερικανοί θα βοηθήσουν τον Τσίπρα σε οικονομία – αγορά…όχι στην Novartis

Εθνικές εκλογές στην Ελλάδα 13 ή 20 Οκτωβρίου – Οι αμερικανοί θα βοηθήσουν τον Τσίπρα σε οικονομία – αγορά…όχι στην Novartis
Οι αμερικανοί θα βοηθήσουν την Ελλάδα και την κυβέρνηση Τσίπρα με όρους αγοράς, οι οίκοι αξιολόγησης θα προσδώσουν μεγαλύτερη αξιοπιστία στην ελληνική οικονομία και οι επενδυτές σταδιακά θα επενδύουν στα ομόλογα της Ελλάδος και στο χρηματιστήριο.
Οι εθνικές εκλογές στην Ελλάδα θα διεξαχθούν στις 13 ή 20 Οκτωβρίου 2019 και όχι τον Μάιο 2019, η κυβέρνηση Τσίπρα θα εξαντλήσει την 4ετία στην κυριολεξία όπως αναφέρουν πολύ καλά ενημερωμένες πηγές.
Με βάση δημοσκοπικά ευρήματα η διαφορά της πρώτης ΝΔ από τον δεύτερο ΣΥΡΙΖΑ είναι στο 8-9 μονάδες και ακολουθεί στην 3η θέση η Χρυσή Αυγή.
Στον ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζουν ότι θα υποστούν βαριά ήττα στις δημοτικές εκλογές, στις περιφερειακές εκλογές και στις ευρωεκλογές…
Το επιχείρημα Τσίπρα δημοκρατία απέναντι στην ακροδεξιά έχει ένα στόχο…να μειώσει τις διαρροές ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ προς την Χρυσή Αυγή….
Όμως οι διαφορές που θα καταγραφούν ακόμη και στις ευρωεκλογές δεν θα οδηγήσουν στο συμπέρασμα ότι επήλθε συντριβή στην κυβέρνηση Τσίπρα.
Θα υποστεί ήττα, στις ευρωεκλογές εκτιμάται ότι οι διαφορές ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι επίσης 7-9 μονάδες….
Το βασικό ζήτημα των αριστερών του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι με την παρωχημένη επιχειρηματολογία τους ακόμη και τώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ απέδειξε ότι είναι μνημονιακό κόμμα…δεν έχουν πείσει τις αγορές…
Οπότε η βασική στρατηγική του Τσίπρα και της κυβέρνησης τους θα είναι να διεμβολίσουν την ΝΔ στον ζωτικό της χώρο την οικονομία και την αγορά.
Ο αμερικανικός παράγοντας θα υποστηρίξει την κυβέρνηση Τσίπρα στην προσπάθεια να πειστούν οι αγορές ότι κάτι αλλάζει στην Ελλάδα….
Η ΝΔ εκ της ιδεολογίας της και των βασικών της πολιτικών θέσεων είναι πιο αξιόπιστος συνομιλητής με τους επενδυτές και τις αγορές.
Οι αριστεροί δεν έχουν πείσει…οπότε ο αμερικανικός παράγοντας θα τους βοηθήσει όχι στην Novartis που ορισμένοι υποστηρίζουν, αυτά είναι σενάρια που θα διαψευστούν…αλλά στην οικονομία.
Η αρχή έγινε με την αναβάθμιση κατά 2 κλίμακες σε Β1 από Β3 της Ελλάδος την 1η Μαρτίου 2019 από τον αμερικανικό οίκο Moody’s.
Φαίνεται ότι υπάρχει σχέδιο, όπως αποκαλύπτει καλά ενημερωμένη πηγή με ισχυρή πρόσβαση σε συγκεκριμένους αμερικανικούς θεσμικούς παράγοντες.
Το πρώτο βήμα θα γίνει με την έκδοση 10ετούς ομολόγου στις 6 Μαρτίου 2019 θα είναι το πρώτο 10ετές ομόλογο που θα εκδοθεί μετά από 10 χρόνια με επιτόκιο 3,90% με 3,95% και σίγουρα θα θεωρηθεί από τα διεθνή μέσα επιτυχία.
Αν και άλλες χώρες όπως η Πορτογαλία δανείζονται στο 1,50% στα 10 χρόνια για την Ελλάδα που είχε επιτόκια 20% πριν λίγα χρόνια στην περίοδο της καταστροφής…να δανείζεται με ομόλογο αναφοράς 3,90% αποτελεί θετικό βήμα.
Η Moody’s μπορεί να εξέπληξε τις αγορές με την αναβάθμιση κατά 2 κλίμακες σε Β1 αλλά μέσα στο 2019 δεν έχει άλλη αναβάθμιση…στις 23 Αυγούστου 2019 που θα επαναξιολογήσει την Ελλάδα δεν θα προβεί σε άλλη αναβάθμιση.
Όμως δίνει λαβή στους άλλους οίκους αξιολόγησης όπως η Standard and Poor’s και η Fitch να αναβαθμίσουν την Ελλάδα στην κλίμακα ΒΒ ή στο βέλτιστο σενάριο ΒΒ+
Να σημειωθεί ότι με όρους Fitch που βαθμολογεί την Ελλάδα σε ΒΒ- πιθανή αναβάθμιση στις 2 Αυγούστου θα μειώσει την απόσταση από το να χαρακτηριστεί η Ελλάδα investment grade δηλαδή επενδυτική βαθμίδα…μόλις 2 βαθμούς…
Ήδη η Ελλάδα τα 2,5 τελευταία χρόνια – αλλά και το 2014 – έχει κερδίσει 10 βαθμίδες στην πιστοληπτική της ικανότητα.
Οι αμερικανοί θα βοηθήσουν την Ελλάδα και την κυβέρνηση Τσίπρα με όρους αγοράς, οι οίκοι αξιολόγησης θα προσδώσουν μεγαλύτερη αξιοπιστία στην ελληνική οικονομία και οι επενδυτές σταδιακά θα επενδύουν στα ομόλογα της Ελλάδος και στο χρηματιστήριο.
Ο Τσίπρας θα παραδώσει την εξουσία στον Μητσοτάκη, δεν μπορεί να ανατραπεί το πεπρωμένο αλλά…ο Τσίπρας ο οποίος από αναρχικός εξελίχθηκε σε συστημικό πολιτικό θα δηλώσει την παρουσία του στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση το 2023.
Το ξεπούλημα της Μακεδονίας από τον Τσίπρα δεν έγινε χωρίς ανταλλάγματα και το βέβαιο είναι ότι ο Μητσοτάκης ενώ έρχεται στην εξουσία δίνοντας πιο θετική πνοή στην οικονομία και στην αγορά… ο Τσίπρας δεν θα παραδώσει καμένη γη…
Θα είναι πρώτη φορά μετά από χρόνια που ο επόμενος δεν θα παραλάβει καμένη γη.
Τουλάχιστον αυτό θα είναι καλό για την χώρα,
Με όρους αγοράς πάντως το θετικό σενάριο αρχίζει να ισχυροποιείται αν και το ζήτημα των τραπεζών είναι επικίνδυνο για την χρηματιστηριακή ευστάθεια.
Εάν είχε επιλυθεί το τραπεζικό πρόβλημα στην Ελλάδα το ελληνικό χρηματιστήριο θα ήταν τουλάχιστον στις 1500 μονάδες, το γεγονός ότι δεν έχει λυθεί και θα απαιτηθούν κεφάλαια στο τέλος για να ολοκληρωθεί η εξυγίανση είναι ένας παράγοντας που ξεπερνάει τους θετικούς σχεδιασμούς για την Ελλάδα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης